Zeker 1 op de 10 rijksambtenaren kreeg afgelopen jaar te maken met racisme

Ruim tien procent van de rijksambtenaren is het afgelopen jaar slachtoffer geweest van racisme op de werkvloer. Dat blijkt vrijdag uit een enquête die is afgenomen bij 4.500 respondenten. Hetzelfde percentage van de ondervraagde ambtenaren geeft aan getuige te zijn geweest van racisme door collega’s richting burgers. Demissionair staatssecretaris Alexandra van Huffelen voor Koninkrijksrelaties en Digitalisering (D66) spreekt van een „confronterend onderzoek”.

Daarnaast geeft 17 procent van de ambtenaren aan racistische bejegeningen tussen collega’s te hebben gezien. Van de respondenten geeft 1 procent aan dit maandelijks te hebben opgemerkt. Uit het onderzoek blijkt dat ambtenaren die buiten Europa zijn geboren het meest te maken krijgen met racisme. Ook lopen ambtenaren in lagere loonschalen vaker tegen racisme aan dan beter betaalde ambtenaren. In totaal werken er bij de rijksoverheid rond de 140.000 ambtenaren.

Van Huffelen initieerde het onderzoek naar racisme binnen de landelijke overheid nadat in 2022 een verontrustend rapport uitkwam over racisme binnen het ministerie van Buitenlandse Zaken. Daaruit kwam een beeld naar voren van racisme als structureel probleem binnen de organisatie. Zo was er sprake van „stigmatisering van verschillende etnische groepen op ongepaste wijzen” of „racistische grappen”.