Zeeland en Noord-Brabant stoppen met hun juridische strijd tegen de bouw van een ethaankraker in de haven van Antwerpen, vlak over de Belgische grens. Dat hebben beide provincies vrijdag bekendgemaakt na een overleg in Middelburg met de top van de Vlaamse regering. Wel zijn de Nederlandse provinciebesturen nog altijd ongerust over de hoeveelheid stikstof die de plasticfabriek over de Brabantse en Zeeuwse natuur zal verspreiden.
Vanaf 2027 wil chemiereus Ineos, eigendom van de Britse multimiljardair Jim Ratcliffe, in de Antwerpse haven ethyleen produceren. Dat is een bouwsteen voor kunstofproducten. De grootste partij in de Vlaamse regering, de conservatief-liberale Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA) noemde de ethaankraker „de investering van de eeuw”.
In eerste instantie kreeg Ineos een vergunning van de Vlaamse regering om de fabriek te bouwen. Daarop stapten milieuorganisaties en de provincies Zeeland en Noord-Brabant naar de rechter. Die vernietigde de vergunning met het oog op Vlaamse stikstofregels. Een „dramatisch” besluit, vond de toenmalige Antwerpse havenwethouder Annick De Ridder. De N-VA-politica geldt als een van grootste pleitbezorgers van de komst van de ethaankraker.
Lees ook
Stikstof op Brabantse en Zeeuwse natuur door een ethaankraker net over de grens: dat geeft onrust
Nadat Ineos meer uitleg gaf over de vermeende duurzaamheid van de plasticfabriek, kreeg het begin 2024 toch opnieuw een vergunning van de Vlaamse regering. Daarop tekenden Noord-Brabant en Zeeland andermaal bezwaar aan. De Ridder noemde dat in een bericht op X „werkelijk hallucinant” en „getuigen van kwade wil„.
Inmiddels is De Ridder Vlaams minister van Haven. Vrijdag trok ze met Vlaams minister president Mathias Diependaele (N-VA) en minister van Leefmilieu Jo Brouns (CD&V) naar de gedeputeerden en commissarissen van de koning van Zeeland en Noord-Brabant, op het Zeeuwse provinciehuis in Middelburg.
De Zeeuwse gedeputeerde Wilfried Nielen was blij met de zware Vlaamse delegatie, zei hij tegen Omroep Zeeland. „Al deze mensen komen naar Zeeland om met ons in gesprek te gaan. Dat getuigt van moed en inzet om te komen tot een oplossing voor beide partijen.”
„We willen zowel de economische als de natuurbelangen aan beide kanten van de grens goed dienen”, zegt de Brabantse gedeputeerde Saskia Boelema tegen persbureau ANP.
Milieuorganisaties gaan door
Hoe die oplossing eruit ziet, is nog onduidelijk. De komende tijd willen de provinciebesturen en de Vlaamse regering „in onderling overleg” om „uit de impasse” te raken. Ook willen ze „de stikstofproblematiek in de grensregio gezamenlijk aanpakken”. Op 5 december stond een rechtszaak gepland, die gaat naar alle waarschijnlijkheid niet langer door. Een aantal milieuorganisaties maakt nog wel bezwaar.
Pleitbezorger De Ridder toonde zich na de gespreken in Middelburg opgelucht. „Blij dat het zwaard van Damocles van onmiddellijke schorsing van de vergunning van Ineos van de baan is”, schrijft de Vlaams minister op X.