Zangeres Sara Tavares bleef zweven tussen Portugal en Kaapverdië

Ze combineerde het stadsleven van Lissabon, de vrolijkheid van Brazilië en de eenzaamheid van Kaapverdië. Zangeres Sara Tavares verbond die verschillende werelden in haar leven en muziek.

Sara Alexandra Lima Tavares werd op 1 februari 1978 geboren in Lissabon, waar ze opgroeide als kind van Kaapverdische immigranten. Die kwamen in de jaren zeventig na de dood van dictator Salazar naar Portugal. Tavares’ jeugd was „ongelukkig en eenzaam”, zei ze eens tegen The Guardian. Haar vader liet het jonge gezin achter voor een nieuw leven in de Verenigde Staten, terwijl haar moeder naar het zuiden van Portugal trok met de jongste kinderen. Sara bleef achter bij een oudere Portugese dame, die voor haar zorgde. Ze was een serieus kind dat hield van de kerk, tekenen, voetbal en muziek, zong in een gospelkoor en Engels leerde met platen van Donny Hathaway, Stevie Wonder en Tina Turner.

Nadat ze een talentenshow op tv won met een liedje van Whitney Houston, mocht ze in 1994 – slechts zestien jaar oud – Portugal vertegenwoordigen op het Eurosivie Songfestival in Dublin, met het liedje ‘Chamar a música’. Ze werd achtste, een van de beste resultaten voor Portugal op de liedjeswedstrijd.

https://www.youtube.com/watch?v=pffVNEqJDag

Zeer invloedrijk

In 1996 bracht ze haar debuut Sara Tavares & Shout uit, met daarop dat Songfestivalliedje en enkele onvervalste gospelsongs, zoals ‘Fix Me, Jesus’. Ze brak internationaal door met haar derde album Balancê (2006), waarop ze veel meer van haar Afrikaanse roots liet horen en zong in het Engels, Portugees en Creools.

Tavares zag zich nooit als vertegenwoordiger van de Kaapverdiaanse muziek. Eerder als generationeel onderdeel van de diaspora. Toch is ze, met artiesten als Mayra Andrade en Lura, zeer invloedrijk geweest voor de Kaapverdiaanse muziek in een modern idioom, als opvolger van wereldster Cesária Évora. Tavares trad meerdere keren op in Rotterdam – thuis voor een aanzienlijk deel van die diaspora – en Amsterdam. „Taveres is een krachtig, klein talent. Geen mens voor stadions en festivals maar heel overtuigend in het middenveld”, schreef NRC bij zo’n concert in 2006.

In 2009, na het uitbrengen van Xinti, werd bij haar een hersentumor geconstateerd. Ze werd geopereerd en nam een lange pauze, voor herstel en ook omdat ze even was uitgekeken op de muziekindustrie. Maar in 2017 keerde ze terug met Fitxadu, waarop ze de Kaapverdiaanse invloed uitdiepte en tegelijk geluiden uit Brazilië, Angola en Mozambique liet horen. Het leverde haar een Latin Grammy-nominatie op.

Deze week overleed ze op 45-jarige leeftijd alsnog aan de gevolgen van de hersentumor.