Yoon wilde volgens zijn aanhangers de democratie in Zuid-Korea juist redden

Yoon Suk-yeol had deze donderdag de twijfelachtige eer om als eerste zittende president van Zuid-Korea te worden voorgeleid bij de strafrechter. Daar moet hij zich verantwoorden voor zijn mislukte staatsgreep, begin december. Als hij wordt veroordeeld voor de hem ten laste gelegde ‘rebellie’ kan hem dat in theorie de doodstraf opleveren – al wordt die in Zuid-Korea al decennia niet meer uitgevoerd.

De zitting had een administratief karakter en duurde nog geen kwartier. Maar op weg naar de rechtbank zal Yoon met genoegen hebben gekeken naar de menigte die hem vanachter dranghekken toejuichte.

Hoewel na Yoons couppoging onmiddellijk massale protesten tegen de president uitbraken, wordt door zijn aanhangers ook al weken vóór Yoon gedemonstreerd. „Yoon Suk-yeol!”, scanderen zijn aanhangers op een demonstratie in Seoul. Maar nog vaker klinkt op deze koude zaterdag in januari de naam van de oppositieleider die de afzettingsprocedure tegen Yoon in gang zette: „Lee Chae-myung! Sluit hem op!”

Het is bijna drie maanden geleden dat Yoon een militaire noodtoestand uitriep, die binnen enkele uren door het parlement werd beëindigd. Yoon werd geschorst als president en het Constitutioneel Hof onderzoekt of hij afgezet moet worden, een besluit dat de president afwacht in een cel waar hij wordt vastgehouden vanwege het gelijktijdige strafproces tegen hem.

Groeiende steun

Kort na zijn machtsgreep zou Yoon nog maar 13 procent steun onder de bevolking genieten en leek zijn politieke leven voorbij, maar inmiddels lijkt het tij voor Yoon te keren. In recente opiniepeilingen kreeg zijn People Power Party alweer steun van 39 procent van de ondervraagden, meer dan de links-liberale Democratische Partij van oppositieleider en initiator van de afzettingsprocedure Lee Chae-myung (37 procent).

„De serieuze peilers vragen sinds hij geschorst is niet langer hoeveel mensen Yoon steunen”, zegt Benjamin A. Engel, politicoloog aan de Hankook-universiteit in Yongin, even ten zuiden van Seoul. „Partijsteun is dan een goede barometer en alle peilingen laten al wekenlang een scherpe stijging in de populariteit van de PPP zien.”

Dat lijkt vreemd voor een partij waarvan de president momenteel in de bak zit. Het duurde na de mislukte machtsgreep meer dan een maand tot Yoon daadwerkelijk werd opgepakt. „In de tussentijd nam hij het op voor klassieke conservatieve zaken op een manier waarop hij dat voordien niet deed. En hij toonde een bereidheid om te vechten”, zo verklaart Engel deels de opverende populariteit van de PPP. Op Oudejaarsdag werd een aanhoudingsbevel tegen Yoon uitgevaardigd, maar hij werd pas ruim twee weken later opgepakt omdat zijn lijfwacht en duizenden aanhangers de toegang blokkeerden tot het kantoor waarin hij zich had verschanst.

Complottheorieën

Een belangrijke rol spelen complottheorieën over stembusfraude bij de parlementsverkiezingen van 2020 en 2024, die beide ruim werden gewonnen door de oppositie. Yoon heeft die zelf ook openlijk omarmd sinds zijn mislukte machtsgreep. „Hij spreekt over Chinese spionnen die in Zuid-Korea actief zijn en heeft China en Noord-Korea beschuldigd van verkiezingsfraude”, aldus Engel. Deze onbewezen complottheorieën worden vooral verspreid via YouTube, via kanalen die zich richten op zestigplussers en conservatieve christenen. Andere videokanalen bedienen juist rechts-conservatieve jongemannen, die het in toenemende mate voor Yoon opnemen. „Dit kan een reactie zijn op de steun van feministische groepen en Zuid-Koreaanse vrouwen voor de afzetting van Yoon”, denkt Engel. Yoon profileert zich al jaren openlijk als ‘antifeminist’..


Lees ook

Complotten van rechtse youtubers en de horoscoop van een waarzegger: steeds meer details van Yoons staatsgreep komen naar buiten

Yoon bij het verlaten van het gebouw van het agentschap voor corruptiebestrijding

Op een ijskoude maar zonnige zaterdagmiddag hebben tienduizenden Yoon-aanhangers zich verzameld op het Gwanghamun-plein in hartje Seoul om hun steun aan de opgesloten president te betuigen. Vanaf het podium wordt het publiek toegesproken op een toon die ergens het midden houdt tussen schreeuwen en krijsen.

„Het is een strijd voor democratie, tegen communisme”, zegt Bang Jong-deuk (64) vanonder een zwarte pet. Volgens hem is de afzetting van Yoon het zoveelste voorbeeld dat China probeert zijn ideologie op te leggen aan Zuid-Korea, met hulp van Noord-Korea. „We hebben wetten tegen Noord-Koreaanse inmenging, maar niet tegen Chinese”, zegt Bang. „Zo proberen ze ons te pakken. China wil zijn hegemonie over dit deel van Azië uitbreiden en nu is Zuid-Korea aan de beurt.” De parlementsverkiezingen, waarbij de liberale oppositie fors won, zijn volgens hem en vele andere aanwezigen met hulp van Beijing vervalst. „Yoon probeerde dat met de militaire noodtoestand een halt toe te roepen en je ziet wat er met hem gebeurd is.”

Demonstranten bij het Constitutioneel Hof protesteren tegen de mogelijke afzetting van president Yoon, waarover de rechters zich momenteel buigen.
Foto Lee Jin-man/AP

Vrijwel iedereen met wie NRC spreekt komt met zulke theorieën op de proppen, die ze doorgaans op YouTube hebben gevonden. Uit een peiling van nieuwszender MBC bleek dat 29 procent van de bevolking denkt dat verkiezingsfraude heeft plaatsgevonden, onder PPP-stemmers zelfs 65 procent. Er is geen bewijs voor verkiezingsvervalsing of voor banden tussen de Democratische Partij en China of Noord-Korea. Het lijkt erop dat Yoon de militaire noodtoestand vooral uitriep om de macht van de liberale oppositie te breken.

Donald Trump

Behalve Zuid-Koreaanse vlaggen wapperen ook overal de Amerikaanse stars and stripes. Veel demonstranten dragen rode petjes, soms zelfs met ‘Make America Great Again’ erop, maar vaker met ‘Stop the Steal’, de slogan van aanhangers van Donald Trump die ten onrechte geloofden dat de Republikein de eigenlijke winnaar was van de presidentsverkiezingen in 2020 tegen Joe Biden. De afgelopen tijd hebben Yoon-aanhangers de spreuk geadopteerd. Borden met de leus en met ‘Sluit Lee Chae-myung op’ (een echo van Trumps ‘Lock her up’) worden massaal uitgedeeld aan toestromende betogers.

„Wij maken nu hetzelfde mee als de Amerikanen”, zegt Chung (80), die vierhonderd kilometer gereisd heeft om bij het protest te zijn. „Chinese spionnen hielpen Biden de verkiezingen in 2020 winnen, nu zijn ze hier actief.” Bovendien speelt volgens hem mee dat de VS een symbool voor democratie zijn en de oudste bondgenoot van Seoul.

Sommige YouTube-kanalen richten zich rechtstreeks tot Trump en hopen dat hij Yoon te hulp wil schieten. Toen een rechtbank de formele arrestatie van Yoon beval, bestormden honderden van zijn aanhangers het gerechtsgebouw en richtten binnen urenlang een ravage aan. Rond het Constitutioneel Hof staan talloze politiebussen en beveiligers. Het is niet ondenkbaar dat een uitspraak van dit orgaan zal leiden tot een Zuid-Koreaanse versie van de Capitoolbestorming.

Chinese spionnen hielpen Biden de verkiezingen in 2020 winnen, nu zijn ze hier actief

Chung (80)
Yoon-aanhanger

De demonstranten hebben weinig vertrouwen in het Hof. „Veel van de rechters zijn links en vooringenomen, zij werken samen met de oppositie”, beweert Lee Chang-eun (34), die met zijn vriendin Lee Ki-ryun (34) voor het eerst bij een demonstratie is. „Normaal protesteren we niet, maar dit gaat over de toekomst van ons land”, zegt hij, terwijl de menigte oproept om de leden van het Constitutioneel Hof, die ook in het complot zouden zitten, te vervangen. Rond het gebouw waarin het hof zetelt is een zee van bloemstukken neergelegd met pro-Yoon-leuzen erop.

„We willen vrijheid en democratie, geen communisme”, zegt de 80-jarige Chung. „En een rechtsstaat, geen illegale afzetting aangestuurd door buitenlandse krachten.” Dat juist de rechtsstaat de machtsgreep van Yoon een halt toeriep, wil er bij Chung niet in.

Sprekers op het podium reppen van een ‘Tweede Koreaanse Oorlog’, die net als de eerste over de strijd tussen vrijheid en communisme zou gaan, op zo’n oorverdovend volume dat het een uitdaging is om demonstranten zelf nog te kunnen verstaan. Onder de sprekers op het podium zijn vooral protestleiders en evangelische dominees. Bekende politici of parlementsleden laten zich weinig zien.

Op de rode petjes van Yoons aanhangers staat het nummer waaronder de president is gedetineerd in afwachting van zijn strafproces wegens ‘rebellie’.
Foto Chris Jung/NurPhoto

Gespleten families

Veel conservatieve stemmers lijken meer te gruwelen van het vooruitzicht van een links-liberale president die ook nog eens een absolute meerderheid geniet in het parlement, dan van een terugkeer van Yoon. „De afkeer van Lee, tegen wie meerdere rechtszaken lopen, is een belangrijke reden voor de hernieuwde steun voor Yoon”, zegt Engel. „De meeste Zuid-Koreanen zijn geen fan van hem. In een peiling voor hypothetische presidentsverkiezingen komt Lee met 30 procent wel als winnaar uit de bus, maar dat is alsnog een ontzettend karig resultaat.”

Bij de presidentsverkiezingen van 2022 won Yoon met een minieme marge van Lee, na een campagne waarin zelfs voor Zuid-Koreaanse begrippen veel met modder werd gegooid.

Van links tot rechts klagen burgers over polarisatie. Het land is zo verdeeld dat sommige families vorige maand zelfs niet samen seollal – Koreaans Nieuwjaar – vierden. De politiek had tot veel spanningen tussen familieleden geleid. Het Constitutioneel Hof doet mogelijk in de eerste helft van maart uitspraak over Yoons afzetting. Maar wat het vonnis ook wordt, aan de diepe verdeeldheid zal het geen einde maken.