Xin Xin is de laatste panda die niet van China is

Dit is Xin Xin, één van de allerlaatste reuzenpanda’s ter wereld die geen eigendom is van China. „Eigenlijk is het haar tijd niet meer”, zegt de Venezolaanse fotograaf Alejandro Cegarra tijdens een telefonisch gesprek vanuit Mexico, waar hij woont. Cegarra maakt vooral journalistieke reportages over mensenrechten maar raakte gefascineerd door het verhaal van Xin Xin. „Ze is een symbool voor zowel de geopolitieke veranderingen in de wereld als de omgang van mensen met dieren.”

Xin Xin is de enige nog levende nakomeling van twee pandaberen die door China werden geschonken aan de dierentuin van Chapultepec in Mexico-Stad. Ze is deze zomer 34 jaar geworden, oud voor een panda: meestal worden ze in gevangenschap niet ouder dan 30.

Haar opa en oma kwamen in de jaren zeventig terecht in deze Mexicaanse dierentuin als diplomatiek geschenk van China – als beloning voor de welwillende houding van de toenmalige regering tegenover leider Mao Zedong. „Er werden herdenkingsmunten geslagen, er kwamen popliedjes uit over de panda’s, mensen stonden rijendik om ze te zien. Er was echt sprake van panda-koorts”, zegt Cegarra.

Foto’s: Alejandro Cegarra

China, het enige land waar reuzenpanda’s in het wild voorkomen, zet de dieren al eeuwen in als diplomatiek geschenk. Maar vanaf 1984 bleven al die panda’s eigendom van de Chinese staat, via een soort lease-constructie waarbij ook de nakomelingen bezit zijn van China. De lease kan alleen door de Chinese overheid worden gegund, en ook weer worden ingetrokken. Dat gebeurde de laatste jaren bijvoorbeeld met diverse panda’s in Amerikaanse dierentuinen – al kwamen er deze zomer ook weer twee nieuwe panda’s naar de VS. Met de opbrengst van de panda’s financiert China onder meer beschermingsprogramma’s.

Bij Xin Xins voorouders was de leaseregeling nog niet van kracht. Ze is de laatste overlevende uit haar familielijn; meerdere pogingen tot bevruchting, inclusief kunstmatige inseminatie, zijn mislukt. Xin Xin is een van de vier nog levende pandaberen geworden die formeel buiten de controle van de Chinese staat vallen. De andere drie leven in Taiwan, door China beschouwd als een ‘afvallige provincie’. „Als Xin Xin doodgaat, is er geen panda meer in Latijns-Amerika, en heeft China vrijwel een wereldwijd monopolie op de pandabeer”, zegt Cegarra, die voor dit fotoproject gedurende zes maanden in 2022 en 2023 regelmatig langsging bij Xin Xin.

„Ze is rustig, een oude lieve schat, maar ze raakte wel snel geïrriteerd door mijn camera, waardoor ik echt haar vertrouwen moest winnen om dichtbij haar te mogen komen. Ze is sowieso een eenzaam dier.”

Ze trekt nog wel publiek uit heel Mexico, maar rijen staan er inmiddels niet meer. „De pandakoorts is duidelijk voorbij, zegt Cegarra. „Dat merk je ook wel aan de staat van de dierentuin: die gaat snel achteruit.”

Foto’s: Alejandro Cegarra