WSJ: Iran hielp met voorbereiden Hamas-aanvallen

Hamas en Islamitische Jihad zeggen 130 Israëliërs gevangen te houden

Hamas en de Palestijnse militante groep Islamitische Jihad houden naar eigen zeggen 130 Israëliërs gevangen, meldt The Times of Israel. Onder de gevangenen zouden ook Israëlische militairen zijn.

Een cel van de Islamitische Jihad had eerder al laten weten dat de gegijzelden niet naar huis mogen „totdat al onze gevangenen zijn vrijgelaten.” Er zitten in totaal duizenden Palestijnen in Israëlische gevangenissen.

Volgens het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken is ook een aantal Duitse burgers met ook de Israëlische nationaliteit gegijzeld. En de Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken heeft gemeld dat Hamas ook een Mexicaanse man en vrouw gevangen heeft genomen.

WSJ: Iran hielp met voorbereiden Hamas-aanvallen

De aanvallen van Hamas op Israël zijn weken van tevoren gepland in samenwerking met Iran, meldt The Wall Street Journal op basis van hooggeplaatste bronnen binnen Hamas en Hezbollah. Volgens de krant gaven veiligheidsfunctionarissen van de Iraanse Revolutionaire Garde afgelopen maandag „groen licht” voor de operatie tijdens een bijeenkomst met Hamas in de Libanese hoofdstad Beiroet. De Iraanse Revolutionaire Garde zou al vanaf augustus samen met Hamas plannen hebben gesmeed voor invallen „via de lucht, land en zee”.

Hamas-woordvoerder Ghazi Hamad zei op zondag al tegen de BBC dat Iran steun en hulp had gegeven voor de aanvallen en had beloofd „de Palestijnse strijders bij te staan totdat Palestina en Jeruzalem bevrijd zijn”.

Ayatollah Ali Khamenei, De hoogste leider van Iran, juichte de aanvallen van Hamas dit weekend toe in een bericht op X, het voormalige Twitter. „Als God het wil, zal de kanker van het illegale zionistische regime worden uitgeroeid door toedoen van het Palestijnse volk en de verzetskrachten in de hele regio”, schreef hij in een bericht door X-eigenaar Elon Musk is gemarkeerd als tegen de regels van het platform, maar niet is verwijderd.

In een interview met CNN zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zondag dat de Verenigde Staten „nog geen bewijs hebben gezien dat Iran deze specifieke aanval heeft geleid of er achter zat, maar er is zeker sprake van een langdurige relatie.”

Leden van de Iraanse Revolutionaire Garde tijdens een bijeenkomst met Ayatollah Ali Khamenei in augustus. Foto EPA/IRAN SUPREME LEADER OFFICE

Welkom in dit blog

In dit blog volgt NRC de situatie in Israël en de Gazastrook, en ontwikkelingen die daarmee te maken hebben. Lees hier ons blog van zondag terug.