Wordt Syrië weer een geliefde vakantiebestemming nu Assad is gevallen?

Damascus is „de stad van duizenden verhalen”, de ruïnes van Palmyra „ontnemen je de adem”, en de soek van Aleppo hangt vol met „geuren van olijvenzeep, exotische kruiden, koffiebranders en sappige gegrilde shoarma”. Een Lonely Planet-reisgids uit 2009 schetst een beeld van Syrië dat na meer dan dertien jaar burgeroorlog haast onvoorstelbaar is. De toeristische trekpleisters van toen kwamen de afgelopen jaren vrijwel uitsluitend in het nieuws als het decor van oorlogsgeweld.

Maar vóór de burgeroorlog was Syrië een geliefde – en opkomende – vakantiebestemming. Met ongeveer 15 procent van het bbp vormde toerisme een substantieel onderdeel van de Syrische economie – ver boven het regionale gemiddelde van 8,9 procent, zo becijferde de Wereldbank. In het jaar voor de burgeroorlog was zelfs sprake van een uitschieter naar 20 procent.

Mensen poseren eind december vorig jaar voor de grote ‘I love Hama’-letters, met op de achtergrond het bekende waterrad van de stad.
Foto Omar Haj Kadour/AFP

Die statistieken werpen de vraag op of toerisme in het Syrië van na Bashar al-Assad weer een belangrijke rol kan spelen. Door de toenemende bereidheid van de internationale gemeenschap om diplomatieke banden met Syrië te herstellen, durven Syriërs weer voorzichtig na te denken over economisch herstel. Maandag begon de Europese Unie met het verlichten van sancties tegen Syrië. Het gaat om versoepelingen in het Syrische bankwezen en de energie- en transportsector.

Vooralsnog blijft Syrië roodgekleurd op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken en geldt er dus een negatief reisadvies. Ook na de val van Assad blijft het „onveilig in heel Syrië en is de situatie onvoorspelbaar”, waarschuwt het ministerie: „Dagelijks zijn er aanslagen, gevechten, luchtaanvallen en bombardementen. Regelmatig vallen er burgerslachtoffers.”

Toch waren toeristen de afgelopen jaren niet geheel verdwenen uit Syrië. Naast reizen naar Syrië voor familiebezoek boden verschillende organisaties (groeps)reizen aan, waaronder de Nederlandse organisaties Midden Oosten Reizen en Culture Road Travel. Die laatste, een reisbureau voor reizigers met interesse in landen die niet zo bekend zijn bij het grote publiek, organiseerde tussen 2021 en december vorig jaar rondreizen naar onder meer Damascus, Aleppo, Bosra, Palmyra en Homs, schrijft eigenaar Rik Brinks desgevraagd aan NRC. Welke delen van het land veilig genoeg waren om te bezoeken, besloot het bureau in samenspraak met gidsen, die in contact stonden met lokale autoriteiten en het gebied goed kennen. „Zij weten precies waar we wel en niet heen kunnen en zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.”

Dat mensen toch naar ‘rood gebied’ reizen, leidde afgelopen najaar tot chagrijn in politiek Den Haag. Tijdens het grondoffensief en de luchtaanvallen van Israël op Libanon zag Nederland zich gedwongen repatriëringsvluchten naar Beiroet te sturen. Ook voor Libanon gold destijds een negatief reisadvies, maar daar hadden niet alle Nederlanders naar geluisterd. In de toekomst zouden mensen misschien zelf moeten opdraaien voor de kosten van repatriëring uit gebieden met een negatief reisadvies, zei premier Dick Schoof destijds: „Reisadviezen zijn er niets voor niets.”

In Damascus komt het leven weer op gang na de val van Assad. Mensen bezoeken plaatsen die onder het Assad-regime verboden waren, zoals de Qasyoon-berg, die uitzicht biedt over de stad. En de oudste ijssalon van het Midden-Oosten, Bakdash Ice Cream in de souk van Damascus, wordt weer drukbezocht.

Foto’s Chris McGrath/Getty Images en Emin Sansar/Getty Images

Op de foto met toeristen

Bjorn Snelders reisde in mei 2023 via Culture Road Travel naar Syrië om de foto’s te maken bij een reportage voor reismagazine Columbus Travel, bedoeld om te laten zien dat reizen naar het Midden-Oosterse land goed mogelijk was. Samen met zijn collega Joost Smets en een gids – een christelijke vrouw uit Syrië – trok hij vijf dagen lang door het land. „Op eigen houtje reizen was niet mogelijk”, zegt Snelders. „Onze gids bepaalde welke plaatsen veilig waren, regelde de papieren voor alle controleposten en had contact met lokale autoriteiten.”

Onveilig heeft Snelders zich niet gevoeld. „We hebben Damascus, Bosra en Malula bezocht, we zijn niet naar delen geweest waar toen gevochten werd.” Een bezoek aan het door Islamitische Staat zwaar beschadigde Palmyra, met zijn antieke ruïnes voor de burgeroorlog de meest bezochte bezienswaardigheid van het land, stond om veiligheidsredenen ook niet op de planning.

Snelders was erg onder de indruk van de vriendelijkheid en gastvrijheid van de lokale bevolking, die regelmatig verrast reageerde bij de aanblik van twee toeristen en met hen op de foto wilde. „Ik vind een reis naar Syrië een absolute aanrader, al moet je wel een beetje avontuurlijk zijn, er open in staan en vertrouwen hebben. Ik zou heel graag nog een keer gaan, en dan langer.”

„Natuurlijk ontkwam je bij een bezoek aan het Syrië van Assad niet aan het stellen van bepaalde ethische vragen,” zegt zijn reisgenoot Joost Smets. Het voormalige regime van Assad was vanwege jarenlang geweld tegen de eigen bevolking een internationale paria. Toerisme was daarbij volgens critici een manier voor het regime om zijn reputatie op te vijzelen.

Smets en Snelders vonden een bezoek wel te rechtvaardigen omdat ze vooral contact hadden met de lokale bevolking, en bij bekenden van hun gids overnachtten. Bovendien slaagde het toenmalige regime er niet in de ervaring van toeristen in het land te regisseren, zegt Smets. „De mensen waarbij we verbleven lieten zich kritisch uit over het regime en ook onze gids liet zich ontvallen dat ze er niet aan moest denken dat haar kinderen de volgende generatie zouden zijn die onder de Assad-familie zouden moeten leven.” Tegelijkertijd hoorden Smets en Snelders van Syriërs op straat dat het ze goed deed weer toeristen te zien „nadat de wereld twaalf jaar lang had weggekeken”.

Deze foto’s tonen de souk van Aleppo, met 12 hectare de grootste ter wereld, voor en na de burgeroorlog. Na de val van Assad is de restauratie begonnen.

Foto’s Leisa Tyler/Getty Images en AFP

Reis vol uitersten

Na de val van het regime van Assad besloot Culture Road Travel de reizen naar Syrië voorlopig af te blazen, vanwege de politieke situatie. „Zodra de situatie het toelaat, zullen we weer reizen aanbieden. Veiligheid en visum-omstandigheden zijn daarbij leidend”, schrijft Brinks.

Er zijn ook reisbureaus die het nu al aandurven. Het in China gevestigde reisbureau Young Pioneer Tours, dat ook reizen naar Noord-Korea en Afghanistan organiseert, biedt op dit moment al reizen aan naar Syrië en speelt daarbij in op de recente gebeurtenissen. Hun Revolutionary Tour belooft een reis langs plekken in Syrië die vóór de val van het regime nog verboden terrein waren, zoals de beruchte martelgevangenis Saydnaya en Idlib, de stad waar rebellengroep HTS de afgelopen jaren standhield tegen Assad.

De website belooft een reis vol uitersten: Op dag drie bezoek je een klooster waar „je misschien wel de kans krijgt om nonnen te ontmoeten die in het verleden zijn ontvoerd en jarenlang als gijzelaars werden vastgehouden”, gevolgd door „een korte stop bij onze favoriete shoarmazaak”.

Palmyra in 2007, tijdens een festival met onder meer kamelenraces, en Palmyra na de burgeroorlog. De verwoesting van de voorheen meest bezochte bezienswaardigheid van het land is gigantisch.

Foto’s Louai Beshara/AFP

Otto Warmbier

Maar de veiligheidsgaranties van Young Pioneer Tours zijn in het verleden niet altijd betrouwbaar gebleken. Zo raakte de organisatie in opspraak nadat de Amerikaanse student Otto Warmbier tijdens een reis met de organisatie werd opgepakt in Noord-Korea, volgens de website van de reisorganisatie „waarschijnlijk een van de veiligste reisbestemmingen ter wereld”. De 21-jarige Amerikaan zou een propagandabanier hebben gestolen en werd veroordeeld tot vijftien jaar dwangarbeid. Toen Noord-Korea hem in 2017 na anderhalf jaar vrijliet, bleek hij in coma te liggen. Hij werd overgebracht naar de Verenigde Staten waar hij enkele dagen later stierf.

De volgende stap voor Young Pioneer Tours is om hun reizen naar de de facto autonome Koerdische regio in het noordoosten van het land te hervatten, vertelt een woordvoerder per e-mail aan NRC. In dat gebied vochten pro-Turkse rebellen de afgelopen maanden tegen Koerdische strijdgroepen.

Momenteel onderhandelt het nieuwe regime in Damascus met de Koerden over de vreedzame integratie van hun gebied met de rest van het land. Ook willen de nieuwe gezaghebbers dat lokale strijdgroepen zich voegen bij het nationale leger. Conflict ligt daarbij op de loer. Zowel Syriërs als buitenlandse waarnemers wachten gespannen af.

Ook Young Pioneer Travels volgt de ontwikkelingen op de voet. De organisatie hoopt het gebied te bezoeken zodra „omstandigheden toelaten om er op een veilige en verantwoordelijke manier naar af te reizen”.

De Omajjadenmoskee in Damascus, vlak voor het vrijdaggebed.
Foto Ercin Erturk/Getty Image