Wordt Nusantara de nieuwe hoofdstad van Indonesië, of nog even niet?

Het nieuwe Indonesische regeringspaleis heeft de vorm van de legendarische vogel Garuda. Bouwkranen plaatsten afgelopen maand de laatste stalen platen van de 230 meter brede vleugels. In het hart van bosrijk Kalimantan, op het eiland Borneo, draaien bouwvakkers in dikke stofwolken overuren om in een zo hoog mogelijk tempo gebouwen van de beoogde nieuwe hoofdstad Nusantara uit de grond te stampen.

Op 17 augustus zal de huidige president Joko Widodo, ook bekend als Jokowi, de Indonesische Onafhankelijkheidsdag vieren in de nieuwe hoofdstad. Papieren liggen al maanden klaar om die dag de officiële hoofdstadsverklaring te tekenen, waarna Nusantara in gebruik zal worden genomen. Jokowi besloot in 2021 tot de bouw van een nieuwe hoofdstad, omdat de huidige hoofdstad steeds onleefbaarder wordt. Jakarta zinkt, de zee en omringende rivieren dreigen de stad te overspoelen, de lucht is vervuild en het verkeer staat dagelijks muurvast. Nusantara moet de groene, duurzame stad van de toekomst belichamen. Het was de bedoeling dat vanaf 17 augustus de eerste ambtenaren hun ministeries zouden betrekken en het land niet meer vanuit Jakarta maar vanuit Kalimantan, 1.200 kilometer van Jakarta, wordt bestuurd. Maar het is nu onduidelijk wanneer dit gaat gebeuren. Want de bouw verloopt verre van voorspoedig. Dreigt het Garuda-paleis een Icarus-onderneming te worden en zal het net als de mythische figuur vanwege te veel ambitie ter aarde storten?

In maart hadden de eerste 17.000 ambtenaren hun intrek moeten nemen in de flats rondom het regeringsgebouw, maar hun woningen zijn nog niet af. Ook zijn er amper voorzieningen. „Er is nog niks. Geen scholen, restaurants”, aldus een ambtenaar van het planningsministerie Bappenas in Jakarta, die anoniem wil blijven. Ambtenaren die al in het nieuwe hoofdstedelijke gebied werken, overnachten in het naburige Balikpapan. Aan pioniers wordt een toeslag beloofd, maar het animo is laag. „De meeste collega’s voelen er niet veel voor om, mogelijk jarenlang, in een bouwput te wonen.” De verhuizing was al een keer uitgesteld. En toen felle regenbuien begin juli modderstromen veroorzaakten en de bouw nog meer vertraging opliep, moest de president de verhuizing van de eerste bewoners opnieuw op de lange baan schuiven.

Op recente foto’s is te zien hoe onvoltooide delen van de stalen skeletten van de woonflats voor de ambtenaren schitteren in de zon. Een vierbaanssnelweg in het midden van de toekomstige stad ligt er al wel. Ook is een vijfsterrenhotel geopend. Bomen zijn gekapt voor de landingsbaan van een nieuw vliegveld, maar vooralsnog is de nieuwe stad alleen bereikbaar via de nabijgelegen stad Balikpapan, met een autorit van 2,5 uur. Wel is een dam die water uit omliggende rivieren naar de stad moet brengen voltooid en is voor het regeringspaleis een enorm grasveld gezaaid. Maar het verrijzen van een levendige, ecologische stad lijkt lichtjaren weg.

Nalatenschap veiligstellen

Om te benadrukken dat de stad er wel degelijk gaat komen, besloot president Jokowi eind juli om, vergezeld door enkele influencers, alvast twee nachten in het regeringspaleis te slapen. Hij verzekerde de aanwezige pers dat de elektriciteit en het leidingwater in het gebouw functioneerden. Nu de laatste maanden van zijn presidentschap zijn ingegaan, doet Jokowi er alles aan om de toekomst van de nieuwe hoofdstad, zijn nalatenschap, veilig te stellen.

Maar tegelijkertijd verschijnen er steeds meer berichten over landgeschillen tussen lokale dorpsbewoners en de overheid. Zo is er onvrede in dorpen die plaats moeten maken voor een luchthaven voor privévliegtuigen van rijke investeerders, een ‘VVIP’-vliegveld, vertelt een lokale journalist anoniem aan NRC. Er zijn militairen gestuurd om de orde te bewaken.

Om te benadrukken dat Nusantara er wel degelijk gaat komen, besloot president Jokowi alvast twee nachten in het regeringspaleis te slapen

Ernstige incidenten zijn tot op heden uitgebleven, maar de dorpelingen voelen de druk toenemen om te vertrekken. „Wat een sociaal, inclusief paradijs had moeten zijn, is een oorlogszone geworden”, stelt de Bappenas-ambtenaar. „Jokowi is overgegaan tot een full military approach. Het project is prachtig op de laptop en in het hoofd van de president, maar zoals het nu gaat vervliegen alle idealen.” Jokowi houdt intussen in het openbaar vol dat de stad een groen, duurzaam succes wordt.


Lees ook

Jakarta is passé: hier verrijst de hoofdstad van de toekomst

De plek waar de nieuwe hoofdstad komt, met in het midden het  nieuwe regeringspaleis.

Het grootste probleem van Nusantara is de financiering. De kosten van de bouw zijn geraamd op omgerekend zo’n 32 miljard euro. Een vijfde moet uit de Indonesische staatskas komen, de rest moet worden ingelegd door investeerders. En die blijven weg. Alles wijst erop dat de president het plan versneld uitvoert en alles op alles zet om op de valreep nog rijke investeerders aan te trekken.

Zo heeft Jokowi in juli per presidentieel decreet de overdracht van landrechten versoepeld. Als iemand investeert in de nieuwe hoofdstad, krijgt de investeerder de mogelijkheid om landrechten te kopen met bouw- en exploitatievergunningen voor een periode van 190 jaar. „Dit was zelfs niet het geval in koloniale tijden”, reageert Benny Wijaya van het Indonesisch Agrarisch Consortium in The Jakarta Post. Activisten zoals Wijaya vrezen dat armere bewoners in omringende dorpen die niet altijd hun papieren op orde hebben, zullen worden verdreven, en dat de stad in handen komt van een kleine groep rijke industriëlen en vastgoedondernemers, die winst belangrijker vinden dan het bouwen van een leefbare, groene stad.

Het sociale aspect van Nusantara

Oud-minister van Planning Andrinof Chaniago (61) is medebedenker van de nieuwe hoofdstad. Hij ziet met lede ogen aan hoe de idealen voor een ecologisch duurzame en sociaal-economisch inclusieve hoofdstad, zoals ze aan het begin van Widodo’s regeerperiode waren geformuleerd, zijn losgelaten. De oud-minister is bekend met de landconflicten tussen de overheid en omringende dorpsbewoners. „In principe zou iedereen met de juiste papieren via de rechter zijn bezit kunnen claimen en een goede relocatieregeling moeten kunnen afdwingen”, zegt hij. Maar hij geeft toe dat het in de praktijk voor vooral arme mensen in Indonesië niet gemakkelijk is om hun recht te halen.

„Het grote probleem is de haast van de president”, vervolgt Chaniago. „De planning van de nieuwe hoofdstad is bedacht als een langzaam proces, uitgesmeerd over twintig jaar, waarbij iedereen, ook de omwonenden, betrokken zijn.” Een van de belangrijkste redenen om de hoofdstad te verplaatsen was nota bene juist het creëren van economische kansen voor mensen in de armere delen van Indonesië, stelt hij. „Maar nu is het leidende motief business, winst.”

Jokowi heeft zijn eigen ideeën en ambitie voorop gesteld, ten koste van het oorspronkelijke plan voor Nusantara

Andrinof Chaniago
oud-minister van Planning

Chaniago, van oorsprong politicoloog, trad aan als minister van Planning in 2014, in het eerste kabinet van Widodo. Na een jaar werd hij voor zijn diensten bedankt. „Ik ben maar een eenvoudige academicus”, lacht hij. „Ik heb geen economische of politieke macht.” En Jokowi had juist behoefte aan het verstevigen van zijn positie in de heersende elite. „De laatste twee jaar is Jokowi veranderd. Hij wordt beïnvloed door machtige mensen in zijn omgeving. Hij heeft zijn eigen ideeën en ambitie voorop gesteld, ten koste van het oorspronkelijke plan.”

Chaniago heeft Widodo, die hij uit de beginperiode van zijn ministerschap goed kent, er al een paar keer op aangesproken. „Sinds mijn ontslag ben ik blijven hameren op het sociale aspect van Nusantara en probeer ik hem ervan te overtuigen dat hij de tijd moet nemen om een stad te bouwen die gelijkwaardige economische kansen biedt voor iedereen.” Maar al enige tijd vindt hij geen gehoor meer bij de president.

Nusantara van bovenaf, op 11 juli. De bouw van de nieuwe stad verloopt verre van voorspoedig.
Foto AFP

Chaniago protesteerde in zijn jonge jaren tegen autocraat Soeharto (1967-1998), de schoonvader van Prabowo Subianto, de huidige minister van Defensie en de toekomstige Indonesische president. Hij maakt zich zorgen over de afkalving van de democratie die in de laatste jaren van Jokowi’s regeerperiode plaatsvond en de invloed die dit heeft op projecten zoals Nusantara. De controversiële benoeming van Gibran Rakabuming, Jokowi’s zoon, als vicepresidentskandidaat van Prabowo was voor hem een omineuze voorbode voor een ondemocratisch regime vol corruptie. Het duo Prabowo-Gibran won afgelopen februari de verkiezingen. Chaniago: „Ik wil vrijuit kunnen spreken. Toen Jokowi vorig jaar zijn zoon koppelde aan Prabowo, heb ik me uit al mijn overheidsfuncties teruggetrokken.”

Chaniago ging terug naar de universiteit en doceert momenteel politicologie aan de Universiteit van Indonesië in Jakarta. „Ik ben nu onafhankelijk en zie het als mijn taak om de regering bij de les te houden.” De oud-minister wil niet stilzwijgend toekijken hoe de oorspronkelijke plannen voor een duurzame hoofdstad te grabbel gegooid worden en heeft de hoop op bijsturing nog niet losgelaten. „De nieuwe hoofdstad is hard nodig,” stelt hij. „Jakarta heeft veel problemen. De stad overstroomt en de kans op aardbevingen is groot.”

Schoollunchprogramma

Een nieuwe hoofdstad elders kan op Java, het eiland waar Jakarta op ligt, ruimte bieden . „Want we moeten eveneens denken aan onze toekomstige voedselvoorziening. De bodem van Java is zeer geschikt voor landbouw, maar nu al verdwijnt veertigduizend hectare per jaar door verstedelijking. We moeten zoveel mogelijk vruchtbare grond behouden voor akkerbouw.”

Momenteel is ook niet duidelijk of de ondertekening van de hoofdstadsverklaring zaterdag wel zal plaatsvinden. The Jakarta Post deed eind juli een oproep aan president Widodo om de inauguratie van de hoofdstad uit te stellen en de bouw over te dragen aan Prabowo Subianto, die hem op 20 oktober zal opvolgen. Maar Prabowo heeft al kenbaar gemaakt dat zijn prioriteit ligt bij een schoollunchprogramma, een prominente verkiezingsbelofte. Omdat de kosten hiervan een veelvoud zijn van het budget dat is vrijgemaakt voor de bouw van Nusantara, lijkt de toekomst van de nieuwe hoofdstad onzeker.

Toch is de verwachting dat de nieuwe hoofdstad er zal komen. Er spelen veel economische belangen, ook binnen Prabowo’s eigen familie. Zo is zijn broer, Hashim Djojohadikusumo, grootgrondbezitter in en rond de nieuwe hoofdstad en de voornaamste geldschieter van Prabowo’s partij.

Prabowo zelf maakte carrière als generaal in het regime van oud-dictator Soeharto, een van de meest corrupte regeringen ooit. Veel activisten vrezen een terugkeer van deze oude tijden. Jokowi heeft in juli in het kader van een soepele machtstransitie een neef van Prabowo aangesteld als viceminister van Financiën. Ook ligt er een wetsvoorstel klaar dat het leger meer rechten geeft om een rol te spelen in niet-militaire overheidssectoren. De Indonesische generaal Simanjuntak bevestigde afgelopen week dat het leger zich zakelijk wil ontwikkelen en economische taken op zich wil nemen. In het verleden hadden militairen hoge posities op het gebied van bijvoorbeeld de infrastructuur, mijnbouw en de media.


Lees ook

Achter Prabowo’s vriendelijke gezicht schuilt een geharde autocraat

Prabowo Subianto op verkiezingscampagne in Jakarta in 2009.

Critici zien deze ontwikkelingen met lede ogen aan. Zij vrezen dat de duurzame, inclusieve stad die is voorgespiegeld, zal verworden tot een winstproject voor de rijken. Chaniago wil blijven strijden voor de stad zoals die indertijd is bedacht. „De activistische en academische wereld moeten van zich blijven laten horen om iedereen te herinneren aan het oorspronkelijke ideaal. Ik weet ook wel dat geen garantie is dat we gehoord worden, maar stil blijven is geen optie. We willen geen stad waar alleen de zakenelite van profiteert.”