Wolven in Nederland eten relatief weinig schapen, zeggen onderzoekers

De wolven die in Nederland leven, eten vooral zwijnen en andere wilde hoefdieren, zoals reeën en edelherten. Dat blijkt uit onderzoek naar wolvenpoep, dat de universiteiten van Leiden en Antwerpen, de Zoogdiervereniging en Stichting Leo dinsdag publiceerden. De onderzochte wolvenroedels op de Veluwe en in Drenthe blijken minder vaak schapen en ander vee te eten dan eerder gedacht.

De onderzoekers bestudeerden in 2023 735 wolvenuitwerpselen en vonden daarin haren, botten en andere prooiresten. De resultaten tussen de wolvenontlasting in de Veluwe en Drenthe verschillen sterk van elkaar. Op de Veluwe eten wolven vooral wilde zwijnen (aanwezig in 62 procent van de uitwerpselen), reeën (56 procent) en edelherten (32 procent). 

In Drenthe zijn reeën de enige wilde diersoort, dus is dat diersoort de voornaamste prooi (63 procent) van de wolven in die provincie. Daarnaast werden er resten van natuurrunderen gevonden in 43 procent van de wolvenpoep. De runderen grazen in natuurgebieden en worden ingezet voor natuurbeheer. De onderzoekers konden niet vaststellen of de wolven deze dieren zelf hebben gedood of dat ze karkassen eten van natuurlijk gestorven runderen.

Weinig schapen

Het aandeel ‘schaap’ in het dieet van de wolf verschilt per regio, maar is in het algemeen een laag. „Bij de Veluwse wolventerritoria gaat het om 5 procent van het dieet, en in Drenthe om 10 procent”, zegt Kevin Groen, een van de onderzoekers van de Universiteit Leiden. Het rapport spreekt van een „opportunistisch dieet” van de wolf en een „groot aanpassingsvermogen”; wolven eten ook vogels, haasachtigen en kleine zoogdieren.

Veehouders protesteren al langer tegen de aanwezigheid van de wolf, dat in aantal sterk groeit in Nederland. Volgens wolvenmeldpunt BIJ12 zijn dat er momenteel tussen de 104 en 124. Die wolven doodden volgens de organisatie in 2024 vermoedelijk zo’n 1.700 veedieren, voornamelijk schapen.

Met de informatie over het dieet van de wolf willen de onderzoekers „bijdragen aan een mogelijk vreedzaam samenleven van mens en wolf in Nederland”. Het debat over het al dan niet weren van de wolf wordt steeds luider gevoerd. In Den Haag wordt naar oplossingen gezocht, zoals „wolfvrije zones” of de beesten afschieten. Bijtincidenten zoals in april en afgelopen maandag deden de discussie opnieuw oplaaien.

De wolf op de Veluwe, die in april een hardloopster beet, mag worden afgeschoten door de provincie Gelderland, al zeggen wolven- en natuuronderzoekers al langer dat zulke maatregelen geen zin hebben. „Als je er één afschiet zit er volgende week weer een nieuwe wolf”, zei wolvenkenner Glenn Lelieveld eerder tegen NRC.