WK voetbal 2030 wordt gespeeld op drie continenten: Afrika, Europa én Zuid-Amerika

WK voetbal Het toernooi wordt hoofdzakelijk georganiseerd door Spanje, Portugal en Marokko, maar in Argentinië, Paraguay en Uruguay worden de eerste wedstrijden gespeeld.
Het Estádio Centenário in Montevideo, waar in 1930 het eerste WK voetbal werd geopend.
Het Estádio Centenário in Montevideo, waar in 1930 het eerste WK voetbal werd geopend. Foto Matilde Campodonico/AP

Het wereldkampioenschap voetbal wordt in de zomer van 2030 gespeeld op drie continenten; Europa, Afrika en, verbazingwekkend genoeg, Zuid-Amerika. Het toernooi wordt georganiseerd door Spanje, Portugal, Marokko, maar de eerste paar duels worden gespeeld in Argentinië, Uruguay en Paraguay. Dat meldt de wereldvoetbalbond FIFA woensdag. FIFA-voorzitter Gianni Infantino spreekt van een „unieke mondiale voetafdruk” die het toernooi achterlaat.

Spanje en Portugal trokken samen op om het toernooi binnen te halen tijdens het jarenlange selectieproces. Dit jaar sloot ook Marokko zich aan. Echt verrassend is het feit dat ook het Zuid-Amerikaanse blok zich heeft aangesloten bij hun kandidatuur. In eerste instantie waren Argentinië, Paraguay en Uruguay juist ook op jacht naar het toernooi. Ook Chili behoorde destijds tot het blok, maar krijgt nu geen wedstrijd toebedeeld van de FIFA. De selectie van een gastland voor het WK 2030 zou eigenlijk pas volgend jaar voltooid worden, maar doordat de zes landen samen gaan, zijn er geen tegenkandidaten meer over.

De drie Zuid-Amerikaanse landen waren sowieso al een aantrekkelijke locatie: honderd jaar geleden werd in Uruguay het eerste WK voetbal georganiseerd. „Het honderdjarige WK kon niet ver van Zuid-Amerika plaatsvinden, waar alles begon”, aldus Alejandro Dominguez, de voorzitter van de Zuid-Amerikaanse voetbalbond.

„In een verdeelde wereld verenigen de FIFA en het voetbal”, aldus FIFA-voorzitter Infantino. „De eerste van deze drie wedstrijden in Zuid-Amerika wordt uiteraard gespeeld in het stadion waar het allemaal begon, in het mythische Estádio Centenário van Montevideo.” In dat stadion werd in 1930 de eerste WK-wedstrijd ooit gespeeld. Het inmiddels wat verouderde en relatief kleine stadion behoeft een fikse renovatie, voordat de opening van het WK er kan plaatsvinden. De plannen daarvoor worden gemaakt.