N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Reportage
WK voetbal Nog altijd genieten de Marokkanen na van de prestaties van de mannelijke voetballers, eind vorig jaar. Dat nu de vrouwen de achtste finale hebben gehaald? „Ik zapte alle zenders langs en kon de wedstrijd nergens vinden.”
Marokko en voetbal: na het succes van de mannenploeg, eind vorig jaar, zijn alle ogen opnieuw gericht op het Noord-Afrikaanse land na een historische prestatie op het wereldkampioenschap voor vrouwen. Dinsdagmiddag (aftrap 13.00 uur) staan de Marokkaanse vrouwen, de Atlasleeuwinnen, in de achtste finale, waarin ze het opnemen tegen Frankrijk. En dat terwijl het de eerste keer is dat de Marokkaanse vrouwen meedoen aan het WK.
Toch krijgen de vrouwen niet dezelfde aandacht als hun mannelijke collega’s, die op het WK in Qatar de halve finales haalden. In Rue Almansour in het centrum van de Noord-Marokkaanse stad Tanger is het een drukte van jewelste bij Issam Sport, een winkel waar onder meer voetbalshirts worden verkocht. De zeventienjarige Naël Bounain staat bij de toonbank naast een donkergroen apparaat waar stoom uit komt. Een zomerbaantje, waarbij hij de hele dag bestellingen afwerkt van klanten die namen van mannelijke voetballers als Hakimi, Ziyech of Ounahi op hun shirt willen.
Die voetbalgekte is eigenlijk sinds het WK voor mannen niet opgehouden hier, vertelt Bounain, terwijl hij een rood shirt onder de pers legt. „Iedereen praat er nog steeds over. De shirts zijn nog steeds niet aan te slepen.” Op de grond liggen zo’n veertig tasjes met de bestellingen die de verkoopmedewerker moet verwerken. „Dit moet allemaal af vóór het dohr-gebed”, aan het begin van de middag. Bounain legt het rode shirt waar de naam van keeper Bounou in verse witte letters op prijkt, in een van de tasjes.
Vanachter de toonbank luistert de 33-jarige manager Hanae Benrahmoun aandachtig mee. Waar de vrouwenshirts liggen? „Alle shirts hier zijn uniseks. Klanten kunnen zelf kiezen welke namen ze op de shirts willen laten drukken. Het is niet dat we alleen shirts voor mannen verkopen”, zegt ze, terwijl ze met haar vingers op de toonbank tikt. „We zien wel steeds meer vrouwen die een shirt komen bedrukken met de naam van een van de speelsters. Vooral die ene blonde is heel populair. Ze is volgens mij de aanvoerster”, lacht ze, terwijl ze bevestiging zoekt bij Bounain. Wanneer ze elkaar heel kort vragend hebben aangekeken, roepen ze ineens „Ghizlane Chebbak!” en schieten daarna in de lach.
WK-gekte
De WK-gekte die bij de mannen heerste is niet overgeslagen op de vrouwenploeg. „Toen de vrouwen zich hadden geplaatst voor de achtste finales heb ik daar niets van gemerkt op straat”, zegt de bekende Marokkaans-Nederlandse straatvoetballer en programmamaker Soufiane Touzani in het centrum van Tanger. „De Nederlandse vrouwen volg ik al wat langer, want zij spelen ook al langer op hoog niveau. Voor Marokko is het de eerste keer.”
Dat de vrouwen zo ver zouden komen in het toernooi, had niemand verwacht. De eerste wedstrijd verloren ze met 6-0 van de Duitsers. Touzani: „Ik dacht toen: ai ai, dit gaat heel lastig worden. Maar ze hebben zich goed herpakt. Dat is denk ik toch een stukje inspiratie van de mannen, dat je nooit moet opgeven.”
Het succes van de vrouwen kent ook andere oorzaken, ziet zaakwaarnemer Rita Sekkat, een Marokkaanse Parijzenaar van 26. „Natuurlijk komt het door het harde werken van de staf en de inzet van de speelsters. Maar de Marokkaanse voetbalbond heeft ook heel veel geld geïnvesteerd in het vrouwenvoetbal, waardoor de vrouwen zich onder betere omstandigheden konden voorbereiden op het toernooi.”
Sekkat groeide op met voetbal. Als vijfjarig meisje keek ze met haar vader altijd naar wedstrijden van Real Madrid. „En ik speelde vroeger zelf ook. Eerst met de jongens op straat en daarna bij een club. Maar vroeger werd je niet gemotiveerd om te voetballen. De focus lag erg op school.” Maar haar passie voor voetbal kon ze niet negeren, en daarom besloot ze om een examen bij wereldvoetbalbond FIFA af te leggen om zaakwaarnemer te worden.
Na het behalen van haar examen richtte ze zich specifiek op jonge Marokkaanse talenten. „Mijn drijfveer is vrouwenemancipatie in het algemeen. Ik heb een ngo opgericht voor vrouwengezondheid en vrouwenemancipatie in Afrika, dus toen ik voetbalmakelaar werd, wilde ik ook voor meisjes in Afrika werken om hen te helpen de kansen te vinden die ze verdienen.” Nu heeft ze verschillende speelsters onder haar hoede, zoals Fatima Tagnaout en Sofia Bouftini, die beiden meedoen aan het WK.
In de afgelopen jaren heeft Sekkat de populariteit van het vrouwenvoetbal enorm zien groeien. Steeds meer meiden melden zich aan bij jeugdopleidingen. „In het begin kregen de speelsters vrouwonvriendelijke opmerkingen naar hun hoofd geslingerd. Bijvoorbeeld dat ze achter het aanrecht horen”, vertelt ze aan de telefoon. „Maar nu de vrouwen zich hebben bewezen, is dat sentiment compleet gedraaid.”
Geen getoeter in de straten
Maar toch: er zijn geen toeterende Marokkanen in de straten en geen overvolle cafés waar mensen de wedstrijd kijken. Wat niet meehelpt, is dat de WK-wedstrijden bijna nergens te zien zijn en dat het toernooi midden in de zomervakantie valt. „Ik wilde de vorige wedstrijden kijken, maar dat kon hier in Marokko op geen enkele zender. Ik heb ben echt elk kanaal langsgegaan, maar niets. En ik ben hier op vakantie. Er heerst toch een heel andere vibe”, legt Touzani uit.
Na een rondvraag bij een aantal cafés in het centrum wordt al snel duidelijk dat liefhebbers de wedstrijd niet kunnen bekijken. „Tenzij er een grote groep is die per se wil kijken, dan kunnen we een livestream zoeken. Maar de meeste mensen liggen rond dat tijdstip op het strand of aan het zwembad”, zegt een medewerker van café Cavalia, aan de zuidkant van het centrum.
Op de sociale media is er veel steun voor de vrouwen. Verschillende bekende artiesten, onder wie de Marokkaans-Franse cabaretier Gad Elmaleh, publiceren foto’s van de vrouwen met teksten als Allez Maroc, mardi on sera lá! [Dinsdag zijn we met jullie!]
Sekkat: „De stadions zitten ook steeds voller. Dat zag je ook tijdens de Afrika Cup.” Maar voordat de aandacht op hetzelfde niveau is als bij de mannen, moet Marokko volgens Sekkat nog een lange weg bewandelen. „Natuurlijk kan je de mannen en vrouwen niet vergelijken met elkaar. De vrouwen beginnen nog maar net.”
Dat ziet ook Soufiane Touzani. „Maar het vlammetje begint nu wel echt te branden”, grijnst hij. „En het wordt steeds groter.”