Winnen: kop-en-schotels van Geert Lap

De grootste minimalist van de keramische kunst. Zo is de Nederlandse pottenbakker Geert Lap (1951-2017) wel omschreven. Lap maakte vazen, kommen en schalen van flinterdun porselein of steengoed, abstract van vorm, en goeddeels uitgevoerd in egaal aangebrachte, zijdezachte kleuren. Even tere als ongenaakbare keramiek waarbij niks aan het toeval lijkt overgelaten en vooral bedoeld om naar te kijken – in hoeveel van zijn vazen zullen ooit bloemen hebben gestaan?

Lap draaide zijn creaties met de hand, maar deed er alles aan om die ambachtelijkheid onzichtbaar te maken en zijn producten een industriële uitstraling te geven. De lat legde hij daarbij hoog: naar verluidt vernietigde hij de helft van zijn baksels omdat ze niet volledig aan zijn verwachtingen voldeden.

Lap noemde zichzelf keramisch vormgever. Eenmaal heeft hij met de industrie samengewerkt: in 1993 met Cor Unum, een pottenbakkerij uit Den Bosch die veel met designers werkt. De samenwerking resulteerde in drie vazen, een schaal en een kop en schotel van aardewerk, alle met mallen gegoten en in diverse kleuren leverbaar. Ze waren misschien niet zo dunwandig en aaibaar als zijn unica, maar omdat ze minder teer (en kostbaar) waren geschikter als gebruiksvoorwerp.

Froukje Krist (57), receptioniste bij een ziekenhuis in Friesland, bood de kop-en-schotels aan op Marktplaats. In haar vrije tijd handelt Krist onder de naam Retro Famke op advertentiesites en brocantes in tweedehands design, vooral serviesgoed. „Van de jaren zestig tot negentig is met aandacht en liefde zoveel moois gemaakt. Dat verzamel ik. Als mijn huis dreigt dicht te slibben doe ik weer wat weg.”

Retro Famke heeft klanten tot in Australië en China. Jammer, zegt Krist, dat de verzendkosten sinds corona zo zijn gestegen. De kop-en-schotels vond ze bij een kringloopwinkel in Heerenveen.