Wie in Georgië opkomt voor de rechtsstaat, riskeert nu zelf celstraf

Is de eens zo levendige Georgische ngo-sector nog te redden? Veel Georgiërs vrezen van niet. Dinsdag nam het Georgische parlement een alom gevreesde wet aan, waarmee ngo’s die meer dan 20 procent van hun inkomen uit het buitenland ontvangen, nog harder kunnen worden aangepakt. Ook hamerde het parlement, dat onder volledige controle staat van Georgische Droom, enkele andere omstreden wetten af. Daaronder een herziene mediawet, die de overheidscontrole op de media vergroot en buitenlandse financiering verbiedt. Critici stellen dat de wetten het doel hebben het al maanden durende burgerprotest te smoren, het land af te sluiten van westerse samenwerking en Georgië verder in Russische armen te drijven.

Salome Sjoebladze, programmadirecteur bij de Georgische ngo Social Justice Centre.
Foto Salome Latsabidze

De nieuwe wet op ‘buitenlandse agenten’, die begin februari werd aangekondigd, vervangt de al even omstreden ‘Wet op transparantie inzake buitenlandse invloed’, die vorig jaar onder hevig protest werd aangenomen. Volgens Georgische Droom is de nieuwe wet „effectiever” in de aanpak van organisaties, die met buitenlandse (lees: westerse) financiering de stabiliteit van het land ondermijnen. Met de wet kunnen ngo-medewerkers, oppositie-politici en activisten individueel worden vervolgd, indien zij weigeren hun organisatie of zichzelf te registreren als „buitenlands agent”. Naast hoge boetes dreigt nu ook een gevangenisstraf van zes maanden.

„We zitten in een ontzettend gevaarlijke situatie”, zegt de 29-jarige Salome Sjoebladze in een kantoor in de bruisende wijk Vera in het centrum van hoofdstad Tbilisi. Sjoebladze is programmadirecteur bij het Social Justice Centre (SJC), een ngo die zich al jaren inzet voor de versterking van democratie en rechtsstaat, en rechtsbijstand verleent aan burgers. Elders in de wijk zijn de kantoren gevestigd van de VN en de EU en van de vele lokale en internationale ngo’s, die de Georgische premier Irakli Kobachidze eind december „centra van liberaal fascisme” noemde.

Dat de regering haar en haar collega’s neerzet als rijke parasieten die de staat omver willen werpen, raakt Sjoebladze diep. „Wij werken hard om van Georgië een democratisch land te maken en verdienen niet veel. Met die nieuwe wetgeving dreigen we onze banen te verliezen of zelfs in de gevangenis terecht te komen”, zegt de jonge vrouw. Als leidinggevende kan Sjoebladze straks hoofdelijk aansprakelijk gesteld worden als haar organisatie zich niet registreert.

Amerikaans voorbeeld

De nieuwe wet komt op een moment dat het werk van organisaties als het SCJ juist hard nodig is. Sinds de autocratische en pro-Russische regeringspartij Georgische Droom bij verkiezingen vorig najaar haar greep op de macht verstevigde, gaan duizenden Georgiërs dagelijks de straat op. De regering slaat hard terug. Demonstranten worden via gezichtsherkenning opgespoord en beboet, of opgepakt en zonder duidelijke aanklacht opgesloten. Juristen van het SCJ behandelen zaken van burgers die te maken krijgen met illegale boetes, detentie, politiegeweld en onterecht ontslag.

Pro-Europese demonstranten in Georgië tijdens een protest tegen het uitstel van de toetredingsonderhandelingen met de Europese Unie, buiten het parlement in het centrum van Tbilisi, 11 december 2024.
Foto Jerome Gilles/Getty Images
Duizenden demonstranten proberen een snelweg te blokkeren in de buurt van de Tbilisi Mall, voor de vrijlating van politieke gevangenen en tegen het uitstel van de toetredingsonderhandelingen van de Georgische regering, 2 februari 2025.
Foto Jerome Gilles/Getty Images

Georgische demonstranten vrezen ‘door Europa te worden vergeten’

De Georgische regering pareert het verwijt ‘Russische’ wetgeving in te voeren, met het argument dat de nieuwe wet een kopie is van de Amerikaanse Foreign Agents Registration Act (FARA), die in 1938 in de VS werd ingevoerd om nazistische en communistische invloeden in te dammen. Maar waar de VS de wet gebruikt tegen spionage door buitenlandse regeringen, hanteert Georgische Droom de term ‘buitenlands agent’ om zowel ngo’s als demonstranten verdacht te maken. Volgens Kobachidze pogen zij een revolutie te ontketenen naar voorbeeld van de Maidan-opstand (2013-2014) in Oekraïne. Eind vorig jaar zette hij een streep door de EU-toetredingsgesprekken. Ook is Georgische Droom bezig oppositiepartijen te verbieden, zoals het UNM van de gevangen oud-president Micheïl Saakasjvili.

Digitaal bommetje

Naast de acute dreiging vanuit de regering kregen Georgische ngo’s dit jaar nóg een grote klap te verwerken: het vertrek van hulporganisatie USAID, op bevel van de Amerikaanse president Trump. De maatregel heeft veel impact: de afgelopen decennia was Georgië wereldwijd een van de grootste ontvangers van Amerikaanse hulp per hoofd van de bevolking.

Bij Salome Sjoebladze landde het nieuws als een digitaal bommetje in haar mailbox. Met het vertrek van USAID verliest de organisatie zo’n 100.000 dollar aan subsidie voor juridische projecten. Toch wil ze niet klagen. „Als relatief grote ngo hebben wij meerdere donoren. Ik ken organisaties, die voor 100 procent van USAID afhankelijk waren.”

‘Als dit niet stopt zit straks een op de twee Georgiërs vast’

De voormalige president van Georgië, Salome Zurabishvili, spreekt pro-Europese demonstranten toe tijdens een antiregeringsbijeenkomst buiten het parlementsgebouw in Tbilisi op 31 maart 2025.
Vano Shlamov / AFP

Voor Georgische Droom kwam het vertrek van USAID als een geschenk. Eind februari sprak premier Kobachidze jubelend van een „zwarte dag voor de radicale oppositie” en zei hij met belangstelling naar Trumps argumenten te hebben geluisterd. „De nieuwe Amerikaanse regering heeft verklaard, dat hun voorgangers deze subsidies gebruikten om onrust te zaaien en revoluties te organiseren om landen te destabiliseren,” aldus Kobachidze. Hij zei de banden met de regering-Trump graag aan te halen.

Ironisch genoeg is het juist de regering van Georgische Droom die de afgelopen tien jaar een groot deel van het USAID-geld heeft opgesoupeerd. Volgens de Georgische denktank Gnomon Wise ontving Georgië tussen 2012 en 2023, de periode waarin Georgische Droom het land bestuurde, bijna 2 miljard dollar aan ontwikkelingshulp, waarvan een flink deel ging naar projecten om goed bestuur en democratische processen te verstevigen. Vanwege de repressieve koers van de regering bevroren de VS en de EU afgelopen jaar al en flink deel van de subsidies.

Net als andere Georgiërs volgt Salome Sjoebladze met angst en beven Trumps ogenschijnlijk pro-Russische opstelling in de onderhandelingen over vrede in Oekraïne. Want, zo is de angst in het overwegend pro-Europese Georgië: als Poetin in Oekraïne zijn zin krijgt, zal Moskou dat zien als vrijbrief om zijn greep op Georgië te versterken. Sjoebladze: „Er gebeuren zoveel vreselijke dingen en er zitten al zoveel burgers vast. Zij hebben recht op een goede advocaat. Zolang ze ons niet gevangen gooien, is dat het enige wat telt.”