Wie in de Japanse stad Fukuoka denkt onder invloed veilig te kunnen rijden, mag dat in de rijschool testen

Drankmisbruik Om bewustzijn te creëren rond rijden onder invloed mogen bestuurders in de Japanse stad Fukuoko gecontroleerd achter het stuur kruipen met alcohol op. Het experiment komt voort uit een gebeurtenis die veel indruk maakte op de lokale gemeenschap.
Door bestuurders gecontroleerd alcohol te laten consumeren alvorens achter het stuur te kruipen, moeten overmoedige automobilisten ervan overtuigd worden dat af te zweren
Door bestuurders gecontroleerd alcohol te laten consumeren alvorens achter het stuur te kruipen, moeten overmoedige automobilisten ervan overtuigd worden dat af te zweren Foto Getty Images

Wat bezielt mensen om dronken achter het stuur te kruipen? Op dat vraagstuk broedde een Japanse rijschool, waarna ze uiteindelijk de ervaring voor zich wilde laten spreken. Rij-instructeurs van de Zuid-Japanse stad Fukuoka verzonnen een wel heel ongewone methode in een poging bewustzijn te creëren rond rijden onder invloed. Door bestuurders gecontroleerd alcohol te laten consumeren alvorens achter het stuur te kruipen, moeten overmoedige automobilisten ervan overtuigd worden dat af te zweren, schrijft het Japanse dagblad Mainichi Shimbun. De gedachte? Laat mensen zelf maar ondervinden hoe gevaarlijk dronkenschap in het verkeer kan zijn.

Het experiment komt voort uit een pijnlijke gebeurtenis tijdens de zomer van 2006 die een diepe indruk achterliet op de lokale gemeenschap van de stad. Toen ramde een dronken gemeenteambtenaar een voertuig, waardoor drie jonge mensen uit dezelfde familie op slag dood waren. Vooral de woorden van de chauffeur die de fatale botsing veroorzaakte worden bij het experiment als leermoment aangewend: „Ik was dronken, maar ik dacht dat ik wel goed kon rijden.”

De sessies op de rijschool, die onderdeel zijn van een plaatselijke politiecampagne, dienen als wekroep voor automobilisten die vergelijkbare ideeën hebben. „We laten je ervaren hoeveel je rijgedrag verandert voor en na het drinken”, kregen proefdeelnemers van de instructeurs te horen. Vervolgens werden ze onderworpen aan drie afzonderlijke proeven, waaronder het slalommen tussen obstakels, het uitvoeren van een S-bocht en het berijden van een smal parcours met scherpe bochten.

Onoverwinnelijkheid

Hoewel het algemeen bekend is dat alcoholgebruik dhet beoordelingsvermogen en de reactiesnelheid van de autobestuurder aantast, „gaat die ervan uit dat hij veilig rijdt” zo citeert de Japanse krant Mainichi Shimbun een expert. Dronken chauffeurs die ondanks hun roekeloze rijgedrag zonder incidenten ervan af komen, zouden een gevoel van onoverwinnelijkheid ontwikkelen. Daardoor blijven ze het gevaarlijke gedrag herhalen. „Dat is misschien wel het grootste gevaar aan rijden onder invloed.”

In Japan is alcoholgebruik allerminst een maatschappelijk probleem. Sterker: de Japanse alcoholmarkt krimpt. Tussen 1995 en 2020 is de alcoholconsumptie van de gemiddelde volwassen Japanner afgenomen van 100 liter naar 75 liter per jaar. De daling in alcoholverkoop kwam met name door vergrijzing en veranderingen in levensstijl van jongere generaties.

Lees ook: Meer autorijders onder invloed achter het stuur – en ook meer doden. Hoe komt dat?