Bijna elk Europees land heeft eigen Oscars. Een prijzenceremonie waar lokale filmkunst wordt geëerd door een groep van ’s lands vooraanstaande filmmakers. Maar niet in elk land genieten ze aanzien van Oscar-niveau.
Neem de ‘Oscars van de Nederlanden’: de Gouden Kalveren, toegekend door professionals en filmmakers van de Dutch Academy For Film. Een belangrijke prijs voor de Nederlandse filmindustrie. Winst kan een jonge acteur lanceren. Een financieel ploeterende regisseur een duwtje in de rug geven. Een Kalf biedt publiciteit, eer, én vergroot je marktwaarde.
Maar is het Gouden Kalf ook belangrijk voor het filmpubliek? Niet zo. Er is meer gesprek rond de échte Oscars dan rond de Nederlandse variant. De Kalveren komen niet (meer) live op tv, ze streamen online. En ook als ze wél op tv langskomen is de interesse gering. In 2021 was de speciale aflevering van talkshow Op1 over de Kalveren de slechtst bekeken aflevering van het programma ooit: 286.000 kijkers.
Hoe zit dat in het buitenland? Vier (oud-)correspondenten beschrijven de filmprijzen van Duitsland, Spanje, Frankrijk en Engeland. De hype en de controverse.
duitslandDe Lola’s
De belangrijkste prijs voor filmmakers in Duitsland is de „Deutsche Filmpreis”. Het gouden beeldje is een vrouwenfiguur gewikkeld in filmband en wordt ook wel de ‘Lola’ genoemd. Een verwijzing naar verschillende hoofdstukken in de Duitse filmgeschiedenis: de Lola die Marlene Dietrich speelde in Der blaue Engel (1930), de film Lola (1981) van Rainer Werner Fassbinder en Lola rennt (1998) van Tom Tykwer. In twintig categorieën wordt er ongeveer 3 miljoen euro aan prijzengeld uitgekeerd.
Ondanks het hoge prijzengeld en de lange, illustere geschiedenis (de prijs wordt uitgereikt sinds de jaren vijftig), is de prijs geen begrip. Het filmpubliek kent de Lola niet. Het tv-publiek interesseert zich niet voor de uitreiking (afgelopen mei bleef slechts 5 procent van de kijkers hangen bij de live-uitzending). En veel filmmakers minachten de jury, die bestaat uit leden van de ‘Deutsche Filmakademie’ plus Bondsdagleden.
Na aanhoudende kritiek op het selectieproces wordt dat dit jaar omgegooid: vorig jaar haalde een van de beste Duitstalige films van het seizoen, Roter Himmel van Christian Petzold die ook de juryprijs op de Berlinale won, niet eens de voorselectie. In een beschouwing op de laatste editie citeerde een auteur van de Süddeutsche Zeitung de Amerikaanse filmmaker Billy Wilder: „Prijzen zijn als aambeien. Op een gegeven moment krijgt iedere Arschloch er een.”
SpanjeDe Goya’s
Op 10 februari keken er 2,4 miljoen Spanjaarden naar de Goya’s, de Spaanse filmprijzen. De publieke omroep RTVE zendt de uitreiking live uit, nieuwsmedia houden liveblogs bij en op sociale media wordt bericht over de award-avond. Influencers worden ingezet om live te streamen op TikTok en Instagram. Op de rode loper verschijnt zelfs de Spaanse premier Pedro Sánchez.
Een grote gebeurtenis dus. Het bronzen borstbeeld van kunstschilder Francisco Goya, naar wie de prijs is vernoemd, wordt sinds 1987 uitgereikt aan Spaanstalige cinema.
Steeds vaker wordt de ceremonie gebruikt voor politieke statements. Dit jaar spraken acteurs zich uit over de situatie in Gaza. La casa de papel-actrice Alba Flores riep op zowel de rode loper als op het podium op tot een staakt-het-vuren. En relletjes tijdens de Goya’s zijn onontkoombaar. Zo kreeg de publieke omroep dit jaar felle kritiek nadat een verslaggever op de rode loper premier Sánchez had opgehemeld en ‘icoon’ had genoemd. Het zou de neutraliteit van de omroep aantasten. Het voltallige RTVE-bestuur stapte op.
De interesse neemt echter langzaam af. Sinds 2010 is het aantal kijkers gehalveerd. Toen keken er nog ruim 4,5 miljoen mensen.
FrankrijkDe Césars
Met zes prijzen, waaronder die voor Meilleur film, was Anatomie d’une chute van Justine Triet de grote winnaar van de César-ceremonie eind vorige maand. Maar de uitreiking van de belangrijkste Franse filmprijzen gaat over meer dan film.
Twee weken nadat ze aangifte had gedaan tegen filmmakers Benoît Jacquot en Jacques Doillon vanwege misbruik in de jaren tachtig toen ze veertien was, wees actrice Judith Godrèche de Franse cinema erop decennia te hebben weggekeken van grensoverschrijdend gedrag. „Ik spreek, maar hoor jullie niet”, zei ze in een toespraak. Vier jaar geleden verliet actrice Adèle Haenel luid de zaal toen de omstreden Frans-Poolse regisseur Roman Polanski in het zonnetje werd gezet. „Bravo pedofilie, bravo!”.
De César ontleent zijn naam aan beeldhouwer César Baldaccini, de ontwerper van de trofee die door de 4.700 stemmende leden van de Académie des arts et techniques du cinéma, wordt uitgereikt. Dit jaar keken er 3 miljoen mensen naar de ceremonie.
Traditioneel staan demonstranten voor de deur van de uitreiking om aandacht te vragen voor hun zaak. Behalve mensen met Palestijnse vlaggen, was er dit jaar een afvaardiging van de radicale vakbond CGT. Op een van de spandoeken: „Patriarchaat: anatomie d’une chute”.
Verenigd KoninkrijkBafta’s
Was het afgelopen jaar dan geen enkele Britse acteur goed genoeg voor een Bafta? Vorige maand werden de filmprijzen van de British Academy of Film and Television Arts (Bafta) uitgereikt en voor het eerst in bijna vijftig jaar waren voor de categorieën Beste Acteur en Beste Mannelijke Bijrol géén Britten genomineerd. Cillian Murphy uit Ierland en de Amerikaan Robert Downey Jr. wonnen, beide voor Oppenheimer.
En dat terwijl de filmprijzen als gloriemoment van de Britse filmindustrie worden gezien en ook internationaal toonaangevend zijn. Ook veel Britten kijken graag, dit jaar bijvoorbeeld hoe national treasury Hugh Grant in Oempa Loempa-rijm een van de winnaars bekendmaakte. De show wordt live via YouTube uitgezonden en omroep BBC komt een paar uur later met een ingekorte versie, die elk jaar zo tussen de 3 en 4 miljoen kijkers trekt. Vorig jaar was veel over die aanpassingen van de BBC te doen, omdat ze kritiek op de overheid van Siobhan McSweeney (van de succesvolle serie Derry Girls) uit haar toespraak hadden gesneden.
Bij de Bafta’s is een lichte rivaliteit met de Oscars en Hollywood voelbaar. In het openingsfilmpje dit jaar deelde acteur Michael Sheen een kleine sneer uit aan de presentator van de avond David Tennant: „Sommigen van ons hebben wél succes in de VS.” Tegelijk gelden de Bafta’s traditioneel ook – min of meer – als voorspelling voor welke films en acteurs het bij de Oscars goed kunnen doen.