Wetsvoorstel over homohuwelijk sluit aan bij wens van Grieken om modern en Europees te zijn

Hij moet toegeven dat hij zelf niet zo veel om het huwelijk geeft. Dimitrios Kissonas, een 49-jarige student geografie aan de Harokopio-universiteit in de Atheense voorstad Kallithea, vindt het eigenlijk maar onzin dat je door te trouwen ineens toegang krijgt tot allerlei privileges, zoals belastingvoordelen en de mogelijkheid tot verlof om te mantelzorgen voor je partner. Maar als lid van de Griekse lhbt-gemeenschap is hij ook principieel: als hetero’s het recht hebben om te trouwen, dan zou dit recht ook voor homo’s en lesbiennes moeten gelden.

Donderdag stemt het Griekse parlement over een wet die het homohuwelijk moet legaliseren. Waarschijnlijk krijgt Kissonas zijn zin: de wet wordt ingediend door de centrum-rechtse regering van premier Kyriakos Mitsotakis en ook al zullen sommige parlementariërs van diens eigen partij vermoedelijk tegen stemmen, de linkse oppositie is voor.

En dat is best opmerkelijk in een land dat tot voor kort bekend stond om zijn tamelijk conservatieve moraal. Ook in de regio valt het Griekse wetsvoorstel op: tot nu toe hebben vrijwel alleen landen in het noorden en (zuid-)westen van Europa het homohuwelijk ingevoerd. Griekenland zou ook het eerste orthodox-christelijke land zijn dat huwelijken tussen mensen van hetzelfde geslacht toestaat.

Veranderde moraal

Die Griekse moraal is in de afgelopen twee decennia beslist veranderd, zegt Manina Kakepaki. Zij is politicoloog en beleidsonderzoeker bij EKKE, het nationale Griekse centrum voor sociaal onderzoek. „Wij houden over de decennia bij hoe Grieken over verschillende onderwerpen denken. Het is meetbaar dat de houding tegenover homoseksualiteit en het homohuwelijk veel positiever is geworden.”

Uit cijfers van de European Social Survey, een Europees opinieonderzoek waar Kakepaki aan bijdraagt, blijkt dat ruim twee derde van de Grieken in 2020 het eens was met de stelling dat homo’s en lesbiennes vrij zijn om hun leven in te richten zoals ze willen. Opvallend is wel dat slechts 28 procent van de Grieken het er ‘sterk’ mee eens is, tegen bijvoorbeeld 71 procent van de Nederlanders. Toch is het een flinke stijging ten opzichte van 2010, toen nipt meer dan de helft van de Grieken de stelling ondersteunde.

Griekenland zou het eerste orthodox-christelijke land zijn dat huwelijken tussen mensen van hetzelfde geslacht toestaat

Kakepaki constateert een trend van ‘europeanisatie’ van Griekenland: sinds de toetreding tot de Europese Unie, in 1981, is het geleidelijk in de mode geraakt om „liberale, moderne waarden” aan te hangen. Wetgeving die in die termen geduid wordt – ‘deze wet maakt Griekenland modern’ – maakt zelfs meer kans om aangenomen te worden, zegt de beleidsonderzoeker.

Dat het juist een conservatieve regering is die het wetsvoorstel indient, vindt Kakepaki niet zo verrassend. Ze vergelijkt Mitsotakis’ partij, Nea Dimokratia, met de VVD: een combinatie van een rechtse koers op migratie en de economie met een liberale houding ten aanzien van zaken als homoseksualiteit. Ook elders in Europa, zegt ze, waren het centrum-rechtse regeringen die het homohuwelijk invoerden.

Toegenomen zichtbaarheid

Griekenland kent ook rechtse politici die lhbt-rechten inzetten om meer westers te lijken en hun land af te zetten tegen moslimlanden, zegt hoogleraar sociale antropologie Kostas Yiannakopoulos van de Universiteit van de Egeïsche Zee. Maar anders dan in Nederland, waar de PVV afkeer van de islam combineert met een pleidooi voor lhbt-rechten, moet radicaal-rechts in Griekenland niets van homoseksualiteit hebben.

Ter verklaring van de toegenomen tolerantie voor homoseksualiteit in Griekenland wijst Kakepaki naar de toegenomen zichtbaarheid van homo’s en lesbiennes. Met Stefanos Kasselakis van het linkse Syriza trad er onlangs voor het eerst een openlijk homoseksuele leider van een grote politieke partij aan. En op de sociale media kunnen lhbt’ers gemakkelijker naar buiten treden dan vroeger.


Lees ook
Nieuwe leider van Grieks links: goed met de sociale media, maar weinig beleidsideeën

Het linkse Syriza koos voormalig zakenbankier Stefanos Kasselakis als leider.

Wat Griekenland ook van Noordwest-Europa onderscheidt, is dat de mogelijkheid tot adoptie door homostellen met deze wet nog niet geregeld wordt. Daar is ook geen meerderheid voor te vinden, zegt Kakepaki: Grieken vinden in de regel dat kinderen een vader en een moeder moeten hebben. Het draagmoederschap is weliswaar toegestaan – maar alleen voor heterostellen en alleenstaande vrouwen. Ook als een homopaar straks getrouwd is, kan de niet-biologische ouder niet zomaar een kind als het zijne of hare laten erkennen.

Een substantiële minderheid van de Grieken – 16 procent, tien keer zo veel als in Nederland – vindt dat homo’s en lesbiennes niet vrij zijn om hun leven naar eigen inzicht in te richten. Dat homoseksualiteit niet algemeen geaccepteerd is, blijkt ook uit een uitgelekt filmpje waarin gouverneur Kostas Moutzouris van de Noord-Egeïsche eilanden de oppositieleider Kasselakis „achterlijk” en een „flikker” noemde.

Grieks-Orthodoxe Kerk

De Grieks-Orthodoxe Kerk heeft zich tegen het wetsvoorstel gekeerd en organiseert ook demonstraties tegen het homohuwelijk. In tv-programma’s verschenen bisschoppen die homoseksualiteit een geestesziekte noemden en suggereerden dat alleen de kerk homo’s en lesbiennes kan genezen. Maar de invloed van de kerk moet niet overschat worden, zegt sociaal antropoloog Yiannakopoulos. Ook al gaat een kwart van de Grieken nog regelmatig naar de kerk, de meesten volgen vooral de rituelen. „Er is de laatste jaren veel ruimte gekomen om de kerk te bekritiseren. Ook de meeste kerkgangers kiezen voor een verlichte, ‘Europese’ manier van denken.”

Student Kissonas moet nog maar zien of de wet de acceptatie van homo’s in Griekenland vergroot. Homoseksuele mannen die bottom zijn – de ontvangende partij tijdens penetratieve seks – worden volgens hem nog altijd routinematig als verwijfd bestempeld.

Hoewel hij de stappen op weg naar gelijkheid toejuicht, blijft er voor Kissonas ook nog wel wat te wensen over. „De wet staat het paren van hetzelfde geslacht toe om met elkaar te trouwen, maar niet personen ongeacht hun geslacht. Dit is dus nog geen oplossing voor non-binaire mensen.”


Lees ook
Paus Franciscus staat officieel zegen voor homostellen toe

Priesters zegenen homostellen tijdens een protest in Keulen afgelopen september.