Westland wil één ding duidelijk maken: wij willen geen asielzoekers

De onderhandelingen met buurgemeenten over de verdeling van asielzoekers moet nog beginnen, maar de gemeente Westland wil alvast iets duidelijk maken; wij willen géén asielzoekers. De spreidingswet, die opvang van asielzoekers verdeelt over Nederland en die ook een opdracht heeft voor het Westland, is ‘niet inpasbaar’ voor hen, vindt de gemeenteraad.

Het college moet die boodschap aan het kabinet en Tweede Kamer doorgeven. 27 raadsleden stemden voor een motie met de oproep over de spreidingswet die sinds 1 februari van kracht is. Elf raadsleden stemden tegen. Het Westland is, sinds de wet is aangenomen vorige week door de Eerste Kamer, de eerste gemeente die protesteert tegen de wet.

Met de motie willen partijen ook een signaal afgeven aan andere gemeenten. Fractievoorzitter Peter Duijsens van Westland Verstandig hoopt dat anderen hun voorbeeld zullen volgen en ook zullen zeggen dat het voor hen niet mogelijk is opvangplekken te realiseren.


Lees ook
Te weinig plekken voor asielzoekers in onze gemeente? ‘Wij hebben al Oekraïners – en arbeidsmigranten’

In Velsen werden asielzoekers opgevangen op een groot cruiseschip.

Dat de Zuid-Hollandse gemeente Westland geen asielzoekers binnen de gemeentegrenzen wil, was al langer bekend. De laatste keer dat asielzoekers welkom waren in de gemeente was in 2010. Afgelopen week bleek opnieuw weinig bereidheid om asielzoekers op te vangen. Op de dag dat de spreidingswet een meerderheid haalde in de Eerste Kamer, klonk protest in de glastuinbouwgemeente. „We laten ons niets opleggen”, zei de fractievoorzitter van GemeenteBelang Westland, Remmert Keizer tegen Omroep West.

Het Westland heeft als opdracht om 702 opvangplaatsen voor asielzoekers te regelen, waarvan zestig voor alleenstaande minderjarige vluchtelingen, stond woensdag in de Staatscourant. In het uiterste geval kan een minister een gemeente verplichten tot opvang. Maar voordat de minister iets oplegt, krijgen gemeenten de tijd om onderling te onderhandelen. Provincies moeten later in het jaar als geheel een opvangplan inleveren bij de minister.

Arbeidsmigranten

Een meerderheid van de raad wil de 702 asielzoekers niet, omdat de gemeente al Oekraïense vluchtelingen opvangt, zeggen ze tijdens de vergadering. Méér dan wettelijk van ze gevraagd wordt, benadrukken ze. Jongeren en starters uit het Westland kunnen niet of nauwelijks gehuisvest worden binnen de gemeentegrens, noemen ze ook als argument. Én de gemeente waar glastuinbouw veruit de grootste inkomstenbron is huisvest al arbeidsmigranten die in de kassenwerken.

Dat het merendeel van de arbeidsmigranten die in het Westland werkt noodgedwongen in omliggende gemeenten woont en dat het de gemeente moeite kost om huisvesting voor arbeidsmigranten te regelen, laten de motie-ondertekenaars buiten beschouwing.

‘Jonge mannetjes’

In het Westland is geen ‘draagvlak’ voor de opvang van asielzoekers, zegt Duijssens. De PVV-winst bij de verkiezingen afgelopen november is een belangrijk bewijs van dat gebrek aan steun voor opvang, vindt hij. En mensen zijn wantrouwig naar asielzoekers, denkt hij, omdat vooral „jonge mannetjes” naar Nederland komen.

Cijfers over de jonge mannen heeft hij niet, als D66-raadslid Benjamin Hofland hem daarnaar vraagt. Voedt hij met niet onderbouwde uitspraken niet júíst het wantrouwen, wil de D66’er weten. Hofland is voor de spreidingswet en wil dat de gemeente verantwoordelijkheid neemt. Hij schaamde zich deze week. „Wij zijn het sukkeltje van Nederland.”

Draagvlak. Het is een vaker gehoord argument van raadsleden in het Westland tegen opgelegde plannen vanuit het kabinet. Het was de belangrijkste reden waarom ze tegen de komst van een Islamitische school waren. Toenmalig onderwijsminister Arie Slob gaf tóch toestemming voor de school. Er werd geprocedeerd tot aan de Raad van State, maar Slob kreeg gelijk. De school kwam er, en opende in 2022.