Westerse coalitie probeert, met bescheiden steun van Nederland, Houthi’s in Jemen militair te verzwakken

Deze week was de maat vol. Afgelopen dinsdag hadden Houthi’s de grootste aanval tot nu toe gelanceerd, waarbij niet alleen de burgervaart maar ook Amerikaanse en Britse marineschepen in de Rode Zee onder vuur werden genomen met drones, kruisraketten en een ballistische raket – die allen uit de lucht werden geschoten. Afgelopen donderdag vuurden de rebellen vanuit Jemen opnieuw een ballistische raket af, die doel miste.

In de nacht van donderdag op vrijdag volgde de westerse reactie, in de vorm van gerichte aanvallen op een zestigtal doelen in door Houthi’s beheersd gebied in Jemen. Daarbij werden F-18 gevechtsvliegtuigen ingezet vanaf het Amerikaanse vliegdekschip USS Dwight Eisenhower, en vuurden Amerikaanse torpedobootjagers kruisraketten af. Ook de Britten voerden luchtaanvallen uit met vier Typoons, die gestationeerd zijn op Cyprus en daarom in de lucht moesten worden bijgetankt om de afstand naar het doel te overbruggen. Nederland leverde indirecte steun via een stafofficier op het maritieme hoofdkwartier in Bahrein.

De vergeldingsaanval, zo meldde de Britse regering in een verklaring, was gericht tegen de infrastructuur die door de Houthi’s wordt gebruikt bij hun aanvallen op de scheepvaart, zoals opslagplaatsen en lanceerinstallaties, radarinstallaties en commandoposten. Londen noemde concreet een locatie in Bami, Noord-Jemen, die wordt gebruikt voor het lanceren van drones en een vliegveld bij de stad Abbs vanwaar raketten worden afgevuurd. In Jemen werden aanvallen gerapporteerd in onder meer de hoofdstad Sanaa en de havenstad Hodeidah. Volgens Washington en Londen gaat het om louter militaire doelen, die zijn aangevallen met precisiewapens om zo veel mogelijk slachtoffers te voorkomen.

Demissionair premier Rutte (VVD) sprak vrijdagmorgen van een „chirurgische operatie”. De Britse premier Rishi Sunak repte van een „beperkte, noordzakelijke en proportionele actie.” Volgens een zegsman van de Houthi-rebellen zijn er vijf strijders gedood en vielen er zes gewonden.

Symbolische bijdrage

Hoewel de VS en het Verenigd Koninkrijk de aanvallen „succesvol” noemden en er waarschijnlijk flinke schade is aangericht, lijkt het onwaarschijnlijk dat het militaire vermogen van de Houthi’s ernstig is aangetast. Zij worden bewapend door Iran en beschikken over een groot arsenaal aan raketten en drones. Voor het uitschakelen daarvan is een langdurige intensieve luchtcampagne nodig. Washington heeft al laten weten dat er nieuwe aanvallen zullen volgen als de Houthi’s doorgaan met hun aanvallen op de scheepvaart. Houthi-woordvoerder Mohammed Abdul Salam toonde zich vrijdag strijdbaar en zei dat de westerse actie zeker zal worden beantwoord. Daarmee lijkt de kans aanwezig dat het Westen in een langdurig conflict wordt gezogen.

De Nederlandse bijdrage aan de aanval – één militaire stafofficier – was symbolisch, maar politiek niet onbelangrijk. Het demissionaire kabinet onder leiding van Rutte waakt er zorgvuldig voor om af te wijken van de Amerikaanse lijn in de oorlog in Gaza: terwijl andere Europese landen VN-resoluties steunden die opriepen tot een staakt-het-vuren, onthield Nederland zich tot nu toe van stemming. Nu figureert Nederland in een gelegenheidscoalitie met de VS, het VK, Australië, Canada en Bahrein. Vanwege de miltaire geheimhouding heeft het kabinet de Tweede Kamer niet van tevoren op de hoogte gesteld van de ophanden zijnde aanval.

Wel werd de Kamer afgelopen december geïnformeerd over de Nederlandse deelname aan Prosperity Guardian, de internationale maritieme operatie om het scheepvaart in de Rode Zee te beschermen. Nederland wil in ieder geval twee stafofficieren leveren, andere bijdragen worden onderzocht.

Lange voorbereiding

Uit een openbaar gemaakte nota aan demissionair minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot (CDA) blijkt dat de aanval op de Houthi’s al enige weken werd voorbereid. Nog voor de jaarwisseling, op 30 december, concludeerden ondermeer premier Rutte, Bruins Slot en minister van Defensie Kajsa Ollongren (D66) tijdens een bewindspersonenoverleg dat Nederland een „kortdurende en beperkte kinetische operatie” van de Amerikanen zowel politiek als militair kon steunen.


Lees ook
Hoe de Houthi’s met aanvallen op schepen de inflatie opjagen

Een containerschip vaart in het <strong>Suezkanaal</strong> ter hoogte van Ismaïlia in Egypte.” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2024/01/westerse-coalitie-probeert-met-bescheiden-steun-van-nederland-houthiac280c299s-in-jemen-militair-te-verzwakken.jpg”><br />
</a> </p>
<p>De vaarroute door de Rode Zee is van levensbelang voor de wereldeconomie en Nederland heeft een groot belang bij de ‘vrije doorvaart’. Aangezien er Amerikaanse schepen zijn aangevallen kunnen de VS en Nederland bovendien een beroep doen op collectieve zelfverdediging. </p>
<p>Minister Bruins Slot zei vrijdag na de ministerraad dat het kabinet hoopt dat de aanval zal leiden tot „de-escalatie” in de Rode Zee. Mochten de Houthi’s echter doorgaan met hun aanvallen en de VS besluiten tot nieuwe militaire actie, dan zal het kabinet „een nieuwe afweging” moeten maken over de vraag of Nederland die steunt. </p>
<p><dmt-util-bar article=