Werkloosheid onder Syrische Nederlanders sterk afgenomen, maar sociaal leven achteruit

Migratie Tussen 2014 en 2016 kwamen veel Syriërs als oorlogsvluchteling naar Nederland. Onderzoekers concludeerden dat steeds meer van hen een baan krijgen. Tegelijkertijd gaat hun levenssituatie op andere terreinen juist achteruit.
Syrische Nederlanders gaven aan dat ze de laatste jaren vaker met discriminatie te maken hebben dan net na hun aankomst.
Syrische Nederlanders gaven aan dat ze de laatste jaren vaker met discriminatie te maken hebben dan net na hun aankomst. Foto Kees van de Veen

De werkloosheid onder Syrische Nederlanders in Nederland is sinds 2017 sterk afgenomen. Aan de andere kant gaat hun gezondheid gemiddeld genomen achteruit, ervaren ze een minder goede financiële situatie en hebben ze minder sociale contacten. Dat concludeert het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) in een donderdag verschenen rapport, dat het instituut maakte samen met het RIVM en de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Een groot deel van de 150.000 Syriërs in Nederland kwam tussen 2014 en 2016 als oorlogsvluchteling naar Nederland. De onderzoekers volgden de levens van drieduizend van hen door ze te interviewen over hun leefsituatie: voor het eerst in 2017 en voor het laatst in 2022.

Het onderzoek geeft een tweeledig beeld. Op sommige gebieden gaat de leefsituatie sinds 2017 achteruit, op andere juist vooruit. Syrische Nederlanders gaven aan dat ze de laatste jaren vaker met discriminatie te maken hebben dan net na hun aankomst. In 2017 zei 9 procent van de ondervraagden weleens te maken te hebben met discriminatie door Nederlanders, in 2022 was dat 19 procent. Ook concludeerden de onderzoekers dat het aantal Syrische Nederlanders dat minder dan één keer per week sociaal contact heeft, is gestegen. In 2017 had 23 procent van de ondervraagden minder dan wekelijks contact met vrienden en kennissen, in 2022 was dat 35 procent.

Stress

Ook de psychische gezondheid van de ondervraagden ging de laatste jaren achteruit. In 2017 was 35 procent van de Syrische Nederlanders psychisch ongezond. In 2019 daalde dat percentage naar 31 procent. In 2022 steeg het aandeel naar 39 procent. In 2022 gaf een op de drie van de ondervraagden aan stress te ervaren, vooral door geldzaken, werk en gezondheid.

Wat juist verbeterde naarmate de ondervraagden langer in Nederland verbleven, is bijvoorbeeld werkloosheid. In 2017 was bijna de helft van de werkzoekende Syrische Nederlanders werkloos, vijf jaar later nog maar 9 procent. Iets meer dan de helft van alle Syrische Nederlanders had in 2022 een betaalde baan. Bij dat cijfer horen ook degenen die niet actief op zoek zijn naar werk, zoals studenten en huisvaders en -moeders.

Wel blijven Syrische Nederlanders in deze cijfers achter bij heel Nederland. Van de totale beroepsbevolking was in 2022 ongeveer 4 procent werkloos. En in het tweede kwartaal van dit jaar werkte ongeveer 73 procent van alle Nederlanders tussen de 15 en 75 jaar