Weren van buitenlandse studenten stap dichterbij

Universiteiten kunnen in de nabije toekomst makkelijker buitenlandse studenten weren. Dat is mogelijk nadat de Eerste Kamer in navolging van de Tweede Kamer dinsdag vóór een maatregel stemde om de internationalisering van het Nederlandse hoger onderwijs af te remmen. Universiteiten en hogescholen kunnen straks een numerus fixus instellen op alléén de Engelstalige variant van een bacheloropleiding, en daarmee dus de instroom van internationale studenten beteugelen.

Alleen Partij voor de Dieren stemde tegen de maatregel. Maar die stem kan ook bedoeld zijn tegen de begroting van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). De Tweede Kamerfractie van de VVD had de maatregel – een amendement op de Wet op het hoger onderwijs – namelijk ingediend bij die begroting. Daardoor kon de Eerste Kamer er niet apart over stemmen. Ze stemt namelijk vóór of tegen de begroting als geheel.


Lees ook
Het wordt lucratief als de internationale student hier gaat werken

Pelin Kosan

Tekort aan kamers

Er is ook een wet in de maak die de internationalisering van het hoger onderwijs moet tegengaan. Met zijn wetsvoorstel ‘Internationalisering in balans’ wil demissionair minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs, D66) aan de nadelige gevolgen van die internationalisering tegemoet komen: een groot tekort aan studentenkamers, overvolle collegezalen, hoge werkdruk voor docenten en dreigende verdringing van Nederlandse studenten. Ook wil hij het Nederlands als onderwijstaal behouden en versterken.

In het wetsvoorstel staan allerlei maatregelen, waaronder ook de numerusfixus-maatregel waar de Eerste Kamer nu mee heeft ingestemd. Maar het duurt nog even voordat de wet ingevoerd zou kunnen worden; het voorstel is vorige week naar de Tweede Kamer gestuurd. Vandaar dat de VVD een amendement indiende op een al bestaande wet. Via deze weg kan de maatregel sneller ingevoerd worden, is het idee.


Lees ook
Iedereen wil studiemigratie begrenzen. Maar over de manier waarop verschillen de meningen

Boven: De Erasmus Universiteit in Rotterdam. Links: Introductiedagen in Nijmegen.

Onderwijsinstellingen kunnen komend collegejaar nog geen gebruikmaken van de numerus fixus voor Engelstalige studies. Studielink – waar studenten zich inschrijven voor opleidingen – onderzoekt momenteel of dat voor collegejaar 2025-2026 wél haalbaar is, schreef Dijkgraaf vorige maand aan de Eerste Kamer. Ook de instellingen zelf hebben tijd nodig om hun systemen en procedures aan te passen.

Sinds 2015 is de instroom van internationale studenten in Nederland flink gegroeid. Volgens CBS-cijfers kwam in studiejaar 2022-2023 meer dan een derde van de eerstejaarsstudenten op universiteiten uit het buitenland.