Wereldgezondheidsorganisatie: situatie Al Shifa-ziekenhuis in Gaza is vreselijk

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is er zondag in geslaagd contact te leggen met het zorgpersoneel van het Al Shifa-ziekenhuis in de Gazastrook. „De situatie is verschrikkelijk en gevaarlijk”, zegt WHO-directeur Tedros Adhanom Ghebreyesus op social media. Volgens hem verkeert het ziekenhuis al drie dagen zonder internet, zonder stromend water en met nauwelijks internet.

„Het constante geweervuur en de bombardementen in de omgeving hebben de reeds ernstige omstandigheden nog verder verergerd”, aldus Tedros. Hij zei dat het aantal overleden patiënten „aanzienlijk is toegenomen”. Daarbij gaf hij geen aantallen of doodsoorzaken. Eerder werd bekend dat zeker drie baby’s waren overleden toen door de stroomuitval hun couveuses niet langer werkten. Hamas liet zondagavond weten dat vijf baby’s en zeven ic-patiënten tot nu toe zijn overleden in Al Shifa.

„Het ziekenhuis werkt niet langer als ziekenhuis”, aldus Tedros. „De wereld kan niet stilletjes toekijken terwijl ziekenhuizen, die veilige havens zouden moeten zijn, worden getransformeerd in oorden van dood, verwoesting en wanhoop”. De WHO-directeur besloot met een oproep tot een onmiddellijke wapenstilstand.


Lees ook
Wereldgezondheidsorganisatie: situatie Al Shifa-ziekenhuis in Gaza is vreselijk