‘Wereld verliest buitengewoon leider’: reacties op het overlijden van Jimmy Carter

„Amerika en de wereld hebben vandaag een buitengewoon leider en staatsman verloren”, schrijft de Amerikaanse president Joe Biden in een verklaring over het overlijden zondag van Jimmy Carter, een van zijn voorgangers. Biden roemt de vredesinspanningen van Carter. „Hij redde, hielp en veranderde de levens van mensen over de hele wereld.” Ook kondigde hij aan dat Carter een staatsbegrafenis zal krijgen in Washington.

Aankomend president Donald Trump schrijft op zijn sociale mediaplatform Truth Social dat alle Amerikanen Carter dank zijn verschuldigd. „”De uitdagingen waar Jimmy als president voor stond kwamen op een cruciaal moment voor ons land en hij deed alles in zijn macht om de levens van alle Amerikanen te verbeteren.”


Lees ook

Jimmy Carter, de onbegrepen president: volks, eerlijk en tobberig

Jimmy Carter in 2011.

Volgens oud-president Barack Obama „leerde Carter ons allemaal wat het betekent om een leven vol gratie, waardigheid, rechtvaardigheid en dienstbaarheid te leven”.

Jimmy Carter overleed zondag op 100-jarige leeftijd. Hij was van 1977 tot 1981 namens de Democratische partij president van de Verenigde Staten. Hij verloor daarna het presidentschap aan Ronald Reagan en reisde na zijn vertrek uit het Witte Huis als vredesactivist de wereld over.

Schoof: onvermoeibare strijder voor vrede

De Nederlandse premier Dick Schoof noemt Carter een onvermoeibare maar aimabele strijder voor vrede en mensenrechten. „Vriendelijk en vasthoudend, zo zal hij voortleven in de herinnering van velen”, schrijft Schoof op X.

Koning Willem-Alexander vindt dat de internationale gemeenschap Carter „grote dank” is verschuldigd. „Gedreven door een rotsvast geloof in de positieve kracht van mensen, zette hij zich in voor vrede en sociale rechtvaardigheid”, schrijft hij mede namens zijn vrouw koningin Máxima in een bericht op sociale media.

De Egyptische president Abdel Fattah al Sisi staat stil bij de rol die Carter als president speelde bij de beëindiging van de oorlog tussen Egypte en Israël en bij zijn latere humanitaire werk. Daarmee zette hij volgens Al Sisi een „verheven standaard van liefde, vrede en broederschap”.

Volgens directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus van de Wereldgezondheidsorganisatie, redde Carter „ontelbare levens”. De oud-president zette zich met zijn door hem opgerichte Carter Center onder meer in voor de bestrijding van tropische ziekten.