Wel politie-inzet bij demonstratie van Ajax-fans tegen politiestaking

De politie zal aanstaande zondag wel aanwezig zijn bij de aangekondigde demonstratie van Ajax-supporters op het Leidseplein in Amsterdam, bedoeld om onvrede te uiten over de politiestaking die opnieuw een streep zette door een wedstrijd van Ajax. Dat heeft het Landelijk Actiecentrum Politieacties (LAC) vrijdag laten weten aan ANP. Volgens een woordvoerder is de demonstratie op het Leidseplein geen onderdeel van de door de politie aangekondigde stakingsacties voor een betere vroegpensioenregeling.

De politiestakingen voor een betere vroegpensioenregeling zijn al een paar weken een bron van frustratie voor voetbalfans. Twee weken geleden leidden ze ertoe dat burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam de wedstrijd tussen Feyenoord en Ajax afgelastte omdat de veiligheid van spelers en supporters niet meer gegarandeerd kon worden. Omdat die actie niet het gewenste resultaat opleverde, kondigde de politie nieuwe acties aan. Zo zal niet worden ingegrepen bij de door Extinction Rebellion aangekondigde blokkade van de A12 aanstaande zaterdag en is er ook geen politie aanwezig bij de wedstrijd Ajax-FC Utrecht van aankomende zondag.

Ajax-supporters zijn er „helemaal klaar mee” dat de wedstrijden van hun club „continu doelwit zijn van dit soort acties”, zegt de supportersvereniging van Ajax op X. Volgens de politie zijn de pijlen niet bewust op Ajax gericht, maar op de „relevante” wedstrijden. Daar is de impact van de afwezigheid van politie immers het grootst. Door de acties heeft Ajax na aankomend weekend drie wedstrijden minder gespeeld dan sommige andere teams. Die wedstrijden moet Ajax later inhalen, terwijl clubs die Europees voetbal spelen, waaronder Ajax, nu al te maken hebben met een overvolle speelkalender.

Nu de wedstrijd tegen FC Utrecht dit weekend toch niet doorgaat, hebben supporters „met zijn allen een vrije agenda op dit tijdstip”, aldus de supportersvereniging. Supporters worden opgeroepen om op het tijdstip van de wedstrijd, zondag om 14.30 uur, naar het Leidseplein te komen „om er samen een gezellige middag van te maken”.