Wees een beetje Ferris Bueller: spijbelen is een levensnoodzaak

Ferris Bueller komt werkelijk overal mee weg. De beroemdste spijbelaar uit de filmgeschiedenis heeft maar één echte vijand in Ferris Bueller’s Day Off en dat is de manisch-wraakzuchtige directeur Ed Rooney van de Glenbrook North High School in Chicago. Zelf ziet de door de destijds 23-jarige Matthew Broderick gespeelde Ferris eruit als een babykoala. Hoe kan die nou ooit kwaad in de zin hebben?

Als Ferris zich ziekmeldt, precies op de dag dat er een tentamen geschiedenis van het Europese socialisme op de agenda staat, is voor Rooney de maat vol en besluit hij de notoire schoolverzuimer eigenhandig in de kraag te vatten. Veel meer heeft de inmiddels klassieke highschoolfilm van John Hughes niet nodig. Het is een hele lange maar onweerstaanbare slapstickachtervolging. Waarbij de geprivilegieerde Ferris als een wizzkid avant la lettre (de film komt uit 1986) een heel parcours van tevoren opgenomen telefoongesprekken, snurkgeluiden en andere dwaalsporen heeft uitgezet. Zo kan niemand erachter komen dat de arme schat niet ziek in bed ligt maar aan het joyriden is met de Ferrari van de vader van zijn vriend Cameron (gespeeld door de jonge Alan Ruck uit Succession, een knap staaltje typecasting).

De film is onverminderd aanstekelijk. Als je spijbelt staan al je voelsprieten uit voor het onverwachte. Maar de crux van Amerikaanse spijbelfilms als Ferris Bueller is dat er eigenlijk helemaal niets bijzonders hoeft te gebeuren om het leven toch bijzonder te laten zijn (of lijken). Eigenlijk zijn ze een oefening in tevredenheid: koning voor één dag en dan weer terug in de pas. Dat is voor kinderen die om andere redenen spijbelen, die niet naar school willen of kunnen omdat ze zich er onveilig voelen, natuurlijk heel anders. Die dingen wil ik hier niet op een hoop gooien.

Vorig jaar besloten filmnerds om 5 juni tot nationale spijbeldag uit te roepen. Dat is immers dat dag waarop Ferris, Cameron en Ferris’ vriendinnetje Sloane Chicago onveilig maken. Hoewel het niet expliciet wordt vermeld in de film, zijn er aanwijzingen genoeg. Als Ferris zijn test niet haalt, dreigt het schoolhoofd, dan moet hij het jaar over doen. Dus we moeten wel aan het einde van het schooljaar zitten. En het allerbelangrijkste: de historische baseballwedstrijd tussen de Chicago Cubs en de Atlanta Braves waar het drietal binnenglipt, werd op woensdag 5 juni gespeeld.

Les 400 Coups.

Ferrarirode Canta

Terwijl Ferris zogenaamd ziek in bed ligt, wordt er een inzamelingsactie georganiseerd om zijn peperdure ziektekosten te betalen. In de beleving van zijn schoolgenoten is hij – terwijl hij ergens sjiek zit te lunchen – op leven na dood. Als hij aan het einde van de dag thuiskomt staat de hal vol bloemstukken, fruitmanden en beterschapskaarten.

Hoe anders was dat voor die andere iconische spijbelaar, dat grote voorbeeld ook voor John Hughes: Antoine Doinel uit Les 400 coups (1959) van François Truffaut. Antoine is pas 14 en net als Ferris moet de meester hem meteen hebben als er kattenkwaad wordt uitgehaald in de klas. Maar hij komt uit een heel ander milieu. Thuis slaapt hij in een omgebouwde voorraadkast en zijn moeder is hem liever kwijt dan rijk. Maar oh, Parijs door zijn ogen zien, dat is zoiets als Napels zien en dan sterven.

Beide films delen een levensgevoel. Je zou het existentialistisch kunnen noemen. Voor Antoine Donel is het met veel pathos de vrijheid of de dood. Ferris Bueller vat het wat vriendelijker samen: „Het leven gaat tamelijk snel voorbij. Dus als je niet af en toe stilstaat en om je heen kijkt, dan heb je het zomaar gemist.”

Dat is ook waar een paar jaar geleden de Nederlandse multiculturele schelmenroman De Libi van Shady El-Hamus zich door heeft laten inspireren, de beste spijbelfilm uit ons eigen taalgebied. Dat ze Ferris Bueller’s Day Off hadden gezien was wel duidelijk: in plaats van in een Ferrari rijden ze in een Ferrarirode Canta door Amsterdam. Deze films zijn alle drie echte travelogues, reisfilms, maar dan met de stad als decor en plattegrond. Mini-roadmovies om een coming-of-age of coming-of-self-verhaal in te gieten en ruimte te maken voor de school van het leven. De boodschap is humanistisch: niet alles leer je uit boeken en via methodes.

Levensnoodzaak

Spijbelen – en hoewel ik óók moeder en docent ben ga ik hier natuurlijk problemen mee krijgen – is daarom een levensnoodzaak. Niet te vaak natuurlijk. Maar Ferris Bueller heeft wel gelijk als hij zegt dat je – zeker als opgroeiend persoon – af en toe moet stilstaan bij de wereld om je heen. Hoe moet je anders volwassen worden? Hoe moet je anders leren geven om de wereld en om anderen?

Gasoline Rainbow.

Dat is ook mooi te zien in de nieuwe film Gasoline Rainbow, van de broers Bill en Tyler Ross (die vier jaar geleden een filmhuishitje hadden met Bloody Nose, Empty Pockets). In Gasoline Rainbow volgen ze vijf tieners uit Oregon die op weg gaan om de zee te zien. Ze hebben net hun middelbare school afgerond, dus hun spijbelen is meer een spijbelen van het leven zelf. Nog een paar dagen zorgeloosheid voor ze werk moeten gaan zoeken. Want op hen wacht geen Ivy League-college. Dus besluiten ze ’m midden in de nacht te smeren met de auto van pa. Het is een filmische hommage aan de slotbeelden van Les 400 coups, waarin Antoine na veel omzwervingen uit een jeugdinstelling vlucht, zijn vrijheid tegemoet, in de branding zich nog eenmaal omdraait en de camera inkijkt. Op dat moment zijn wij allemaal spijbelaars.

Het vijftal uit Gasoline Rainbow beheerst de kunst van het rondhangen als geen ander. Schitterend gefilmd trouwens in eeuwigdurende magisch-melancholisch avondlicht. Het breekt je hart om ze te horen zeggen dat ze nog een laatste avontuur willen beleven voordat het leven begin. Maar dat is de crux: elke spijbelaar wordt op de hielen gezeten door een of andere Mr. Rooney.

Er zijn overigens ook filmvorsers die zeggen dat de Ferris Bueller’s Day Off-dag helemaal niet in juni kan zijn, omdat de parade waarin Ferris op een praalwagen klimt, de microfoon grijpt en ‘Twist and Shout’ zingt, altijd in september plaatsvindt. Ook goed. Dan gaan we in september toch nog een dagje niet naar school?

Ferris Bueller’s Day Off en De Libi zijn te zien op Amazon Prime Video. Gasoline Rainbow ging afgelopen week in première op arthousestreamingkanaal Mubi. Les 400 coups is op dit moment in Nederland niet online te bekijken.