Hemelsleutel is een film over een niet gemaakte film. Digna Sinke (1949) was aanvankelijk van plan een documentaire te maken over de energietransitie in het Amsterdamse Westelijk Havengebied. Dat plan werd afgewezen als „te essayistisch”, waarna Sinke het in de vorm van een speelfilm goot, maar ook dat idee sneuvelde bij het Filmfonds. Uiteindelijk kreeg ze geld voor deze hybride film, een vormexperiment tussen fictie en documentaire.
Sinke zelf leest fragmenten voor uit het scenario van de ongemaakte „meanderende film die associatief en compromisloos is”. Die omschrijving is bij uitstek ook van toepassing op Hemelsleutel. Hierin legt fotografe Lea de transitie van fossiele naar duurzame energie in het Westelijk Havengebied vast. Daarbij wordt zij begeleid door Jakob, die bij een energiebedrijf werkt. Ze bezoeken onder meer de voormalige kolen- en benzinehavens, vol imposante installaties. Lea is op zoek naar het hoogste punt, de sleutel naar de hemel, om bijvoorbeeld de sluiting van een kolencentrale zo optimaal mogelijk vast te leggen. We zien haar nooit in beeld, ze spreekt met de stem van Sinke. De personen die de reflectieve Lea ontmoet, worden gespeeld door acteurs die in close-up teksten uit het scenario van de afgewezen speelfilm voorlezen. Waardoor die alsnog min of meer gemaakt wordt.
Zelf vindt Lea haar foto’s te afstandelijk, maar ze vangen prachtig een rafelrand van Amsterdam waar weinigen dagelijks zullen komen. Het industriële gebied, met ook oude kreken en smienten (‘fluiteenden’), vormt een wereld op zich, er hangt „een raar soort eenzaamheid” zoals Lea in haar dagboek schrijft. Hierin legt ze alles vast, ook haar groeiende gevoelens voor Jakob, „een onbekend verlangen”. Als Lea een keer alleen in het havengebied fotografeert, stuit zij op een lijk. De confrontatie met de dood maakt sluimerende gevoelens los. Boudewijn, een jeugdvriend van Lea, pleegde op jonge leeftijd zelfmoord en haar partner stierf ook vrij jong. Zo brengt de energietransitie ook een persoonlijke omslag teweeg, als Lea oude brieven van Boudewijn gaat herlezen en terugdenkt aan haar jeugd. Herinneringen spelen sowieso een belangrijke rol in Hemelsleutel, evenals het onverbiddelijke verglijden van de tijd.
Lees ook
Het cultuurdagboek van Digna Sinke
Rookpluimen
De tijdelijkheid van een mensenleven wordt gekoppeld aan ons bestaan op aarde. Jakob denkt dat er een tijd komt waarin er op aarde geen mensen meer leven en deze overwoekerd wordt door de natuur. De klimaatcrisis wordt nog te veel ontkend, volgens Jakob gaan we „met open ogen de afgrond in”. Een ritmische montagesequentie van rookpluimen ondersteund zijn betoog.
„Ik vind veel interessant”, zegt Lea en haar brede belangstelling geldt ook voor de maker van Hemelsleutel: Lea valt voor een groot deel met haar samen. Beiden zijn oplettende observanten die overal schoonheid zien, zoals een fraai shot aantoont dat door regendruppels vervormd licht vastlegt. Hoe „meanderend, associatief en compromisloos” Sinkes film is, zal voor iedereen verschillend zijn. Het weemoedige Hemelsleutel, met mooie muziek van onder meer Wim Mertens en Monteverdi, schuwt grote vragen niet: Hoe goed kun je een ander kennen? Hoe verzoen jij je met een pijnlijke gebeurtenis uit het verleden? Hoe kun je levensangst overwinnen en uiteindelijk verbinding maken met anderen en de wereld?
