Week van de waarheid voor handelsakkoorden

Goedemorgen!

Het is de zevende van de zevende maand, de nieuwe week is weer van start. We houden hier vandaag al het economische en financiële nieuws in de gaten.

Afgelopen weekend bracht de Financial Times naar buiten dat adviesbureau BCG meewerkte aan een plan om Gaza te ontruimen. Een knappe onthulling, waar we al dit artikel over schreven. Maar zondagavond ging de Britse zakenkrant nog even door: het Tony Blair Institute, een non-profitorganisatie van de voormalige Britse premier met als officieel doel de wereld te verbeteren, was betrokken bij controversiële plannen om Gaza te ontwikkelen tot een soort handelsenclave, aldus de krant.

Volgens de plannen was het de bedoeling private investeerders aan te trekken die van Gaza een soort Dubai zouden maken, nadat een groot deel van de lokale Palestijnse bevolking zou zijn vertrokken. Een medewerker van het instituut van Blair zou een plan hiervoor hebben opgesteld. Het instituut zelf zegt dat „de suggestie” van de Financial Times niet klopt.

Wat viel ons nog meer op?

  • Dit is de week waarin het zou moeten gebeuren: woensdag verloopt de deadline waarop Donald Trump handelsakkoorden gesloten wil hebben met landen, anders gaan forse importheffingen gelden. Maar de regering lijkt ook open te staan voor uitstel tot 1 augustus, zo bericht The Wall Street Journal.
  • De Europese Unie en China liggen overhoop over een slotverklaring van een top die half juli moet plaatsvinden. Volgens de FT wil China graag een verklaring uitbrengen over gezamenlijke inspanningen om klimaatverandering tegen te gaan, maar de EU wil dat alleen onderschrijven als China meer maatregelen neemt. De top is al omgeven door spanningen en verschillen van inzicht, bijvoorbeeld over de Russische inval in Oekraïne.
  • Een claimstichting is een zaak begonnen tegen ING en Bunq, om ruim 40 miljoen euro terug te krijgen voor gedupeerden van vermoedelijke fraude met goud. Verschillende beleggers zouden door onder meer het bedrijf Gold Investments zijn opgelicht: ze werden voorgespiegeld te investeren in goud dat nog gewonnen moest worden in Tanzania en Ghana, maar kregen goud dat in Alkmaar was gekocht, aldus Het Financieele Dagblad. Dat inkopen gebeurde weer met geld van nieuwe beleggers. Het punt van de claimstichting is dat de banken al vermoedens zouden hebben gehad van deze (piramide)fraude, maar niks deden. Naar de kwestie loopt al jarenlang een strafrechtelijk onderzoek van het Openbaar Ministerie.
Foto Frederic J. Brown/AFP