Waterschapsbelastingen gaan volgend jaar weer flink omhoog

De waterschapsbelastingen gaan volgend jaar flink omhoog. De tarieven stijgen naar schatting met ongeveer 10 tot 15 procent. Dit verwacht de Unie van Waterschappen na een inventarisatie onder de 21 waterschappen. De tarieven moeten de komende weken door de besturen nog definitief worden vastgesteld, „maar duidelijk is dat ze volgend jaar flink omhoog gaan”, aldus de vereniging van waterschappen. Voor dit jaar was de stijging ook al vrij fors, voor het eerst, met gemiddeld 8 procent.

Oorzaak zijn, behalve de gestegen kosten van ingekochte goederen en diensten, vooral „investeringen die nodig zijn om de gevolgen van de klimaatverandering op te vangen”, aldus de Unie in een verklaring. Waterbeheer is een „balanceeract” geworden, door „steeds drogere zomers en tegelijk steeds vaker extreem natte periodes”. Waterschappen investeren om die reden vaker in waterbergingen, dijkversterkingen, het verbeteren van de waterkwaliteit en betere rioolwaterzuiveringen.

Vijftig euro per gezin meer

Gezinnen met een eigen huis betalen volgend jaar gemiddeld bijna 50 euro meer aan hun waterschap. Eenpersoonshuishoudens in een huurwoning gaan gemiddeld ongeveer 20 euro meer betalen. Voor een gezin met een woning van 400.000 euro stijgt het bedrag gemiddeld van 413 naar 465 euro. Een alleenstaande huurder betaalt gemiddeld vanaf komend jaar 188 euro, nu is dat gemiddeld 168 euro.


Lees ook
schoon drinkwater uit de kraan is niet vanzelfsprekend

<strong>Bestaand waterbassin</strong> en geplande uitbreidingen van drinkwaterbedrijf Vitens in Hammerflier. De uitbreiding heeft al tien jaar vertraging opgelopen.” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2023/11/waterschapsbelastingen-gaan-volgend-jaar-weer-flink-omhoog.jpg”><br />
</a> </p>
<p>De hoogte van de belasting verschilt per waterschap en hangt af van keuzes die besturen maken en van hun gebieden. „Factoren zoals laag- of hooggelegen, stedelijk of landelijk gebied, de aanwezigheid van kwetsbare natuur en veel of weinig dijken hebben invloed op de opgaven waar het waterbeheer voor staat”, aldus de Unie van Waterschappen.</p>
<aside data-article-id=