Wat zou rapper Doja Cat bedoelen met haar show in de Ziggo Dome?

Soms kan een artiest het publiek verwarren. Wat is de bedoeling van de verschillende elementen, wat is het idee achter de performance? Hoe wil de artiest zich profileren en is de verwarring expres?

Want een optreden is meer dan alleen muziek. Een performer in zalen als de Ziggo Dome in Amsterdam denkt na over kleding, decor, licht, videobeeld. En inmiddels ook over de hoeveelheid vuur en laserstralen.

Doja Cat, pseudoniem van Amala Ratna Zandile Dlamini, 28 jaar en afkomstig uit Los Angeles, brak internationaal door met hitalbum Planet Her (2021). Wie graag categoriseert komt er bij Doja Cat niet uit, zeker niet tijdens haar concert woensdagavond in Amsterdam. Is ze een rapper, een zangeres, een rockartiest? Wil ze verleiden of uitdagen? En is haar voorkomen mannelijk, vrouwelijk of androgyn?

Ook het toneelbeeld is dubbelzinnig. Is het futuristisch of bedoeld als anti-seksistisch commentaar? We zien een wit podium met soepel bewegende lichtbakken en balkons, vier muzikanten staan op bultige verhogingen bekleed met lang blond haar. En er is meer haar. Een slingerend touw vanaf het plafond blijkt een blonde vlecht, de rockgitarist draagt een broek van wapperende haren.

Wil Doja Cat, met hier kort geblondeerd kapsel, de zogenaamde populariteit van vrouwen met lang blond haar belachelijk maken? En waarvoor staan de ‘space’-elementen: voor verlossing door technologie?

Het publiek in de volle zaal maakt het ondertussen weinig uit. De hoofdzakelijk vrouwelijke fans, die zich ‘kittenz’ noemen, juichen voor elk nummer dat de schorre ster inzet. Gekleed in wit korset, in haar eentje op de voorgrond, zonder veel interactie met haar vier muzikanten en achtergrondzangeressen, danst ze wulps maar zonder behaagzucht.


Lees ook

Nick Verstand wil dat zijn lichtkunst een religieuze ervaring biedt

Nick Verstand maakte deze foto van het sterrenstelsel Andromeda. De kleuren van het heelal gebruikt hij in zijn werk.

Haar voordracht is aangenaam naturel, niet gekleurd door autotune of andere effecten. Ze speelt veel liedjes van het vorig jaar verschenen vierde album Scarlet, dat meer op hiphop was gericht dan de voorgangers. Nummers als ‘Balut’ en het daverende ‘Wet Vagina’ hebben een luchtig couplet gevolgd door een hiphop-intermezzo. Haar raps zijn rauwe salvo’s met perfecte timing.

Doja Cat speelt niet haar grootste hits, zoals ‘Kiss Me More’. Ze kiest voor rock en ruigheid, er zijn kleurige explosies en verbaal vuurwerk zoals in ‘Get Into You’.

‘Streets’ is een hoogtepunt met spectaculaire vuuromlijsting en Doja Cat zwevend op een plankier boven de vlammen, als op de vlucht voor de apocalyps. Ze rent onvermoeibaar over de catwalk, ze toont inzet en professionele aandacht. Toch lijkt ze weinig contact te maken: niet met de zaal, niet met de acht collega’s. Doja Cat is ongetwijfeld de beste rapper op naaldhakken van het moment. Maar de vraag deze avond is: heeft ze het ook zelf naar haar zin?