Wat zijn de 21 mooiste ‘wintersongs’?

Winterweemoed Het zijn de dagen van donker, kou en voor wie er gevoelig voor is, weltschmerz en eenzaamheid. Onze zocht speciaal naar warme wintergloed en de pijn dovende klanken. Liedjes die uitnodigen tot verinnerlijking en die de winterblues doen versmelten. Van Puccini, Brel tot Simon & Garfunkel en Tayor Swift.

1 La bohème Puccini


Ach, die arme Parijse studenten! Zelfs het manuscript van Rodolfo’s theaterstuk verdwijnt het vuur in om nog een beetje warm te blijven. En dan is daar het lieve buurmeisje, ze noemen haar Mimi, met haar gedoofde kaars. Maar wat heeft ze een ijskoud handje! Zwijmel mee, bijvoorbeeld met Pavarotti. (MS)

2 Snow Fall Tony Bennett


Niemand kon sneeuwbuien, duizenden dansende vlokjes, zo mooi bezingen als crooner Tony Bennett het in 1986 deed met zijn warme stem. Reflectie en bezinning, een eindeloos voor het raam staren en vlokjes volgen. (AK)

3 White Winter Hymnal Fleet Foxes


De witte sneeuw kleurt rood als aardbeien in de zomer. Met de meerstemmige zang wekt dit raadselachtige, poëtische lied een warme wintergloed van Weltschmerz en zingen bij het kampvuur. (JV)

4 Aurora Björk


Natuurlijk weet Björk alles van de kou. Haar prachtige ‘Aurora’ (2001) schreef ze deels in een huisje aan het fjord Borgarfjörður, in het midden van de IJslandse winter. De harptonen, belletjes, strijkers en subtiele drums (fun fact: dat zijn samples van het spuug op haar lippen, vervormt tot snares en bassdrums) brengen het bevroren landschap waarin ze viel en sneeuw in haar mond stopte om de pijn te verdoven, wel heel dichtbij. (PvdP)

5 Wintertide Ola Gjielo


Ola Gjeilo is een van de meest geliefde eigentijdse koorcomponisten. Het wiegende Wintertide nodigt uit tot verinnerlijking. Maar het is geen ijzig koorlied, integendeel: het verloop van de seizoenen geeft ook houvast. En wat is er mooier dan de verstilling van gevallen sneeuw? (MS)

6 Il neige sur Liège Jacques Brel


Als je de winterweemoed in een stem zou vatten, dan zou de eigenaar van die stem Jacques Brel heten. Het sneeuwt op Luik, zingt hij. Of is het Luik dat naar de hemel sneeuwt? (RG)

7 Winter Vivaldi


Zelfs tieners blijven ontvankelijk voor de ijzige winterse bekoring van Vivaldi’s Winter (uit De Vier jaargetijden, recent gebruikt voor de soundtrack van Netflix-serie Wednesday). Beluister liever de versie van Janine Jansen, die fonkelt van ijzingwekkende technische perfectie. (MS)

8 Sound of Silence Simon & Garfunkel


Opstaan en weer thuiskomen in het donker. „Hello darkness my old friend, I’ve come to talk with you again.” Het zijn korte dagen maar oef, wat duurt het donker lang deze winter. (AK)

9 If We Make It Through December Merle Haggard


De zanger zit zonder werk en het is de koudste tijd van het jaar. De sneeuw bezorgt hem koude rillingen. Hoe helpt hij zijn kleine meid door de winter?(JV)

10L’hiver a cessé Gabriel Fauré (Gérard Souzay, bariton & Dalton Baldwin, piano)


Als klapstuk van de lijst een lied over het wegsmelten van de winter, een lied uit Fauré’s cyclus La Bonne Chanson. Paul Verlaine vrij vertaald: laat de zomer komen, en ook de herfst en de winter, elk seizoen schijnt me bekoorlijk toe…(MS)

11 Listen, The Snow Is Falling Yoko Ono


Van Tokyo tot Parijs, overal hoort Yoko de sneeuw vallen. Dat stemt tot melancholie, zeker in het seizoen (december 1980) waarin John Lennon werd vermoord.(JV)

12 Snowfall Ahmad Jamal Trio


Elegante pianojazz uit de periode 1958-’61 voor bij hevige sneeuwval, compleet met dwarse sneeuwvlokjes en die ene onverwachte ijzige windvlaag. (AK)

13 ‘Tis the damn season Taylor Swift


De kerstvakantie is blijven hangen als een slechte parfum. Taylor Swift staat in deze folksong weemoedig stil bij een verloren liefde, terwijl de ijskristallen zich aftekenen op de voorruit van de auto. (JV)

14 Winter The Rolling Stones


Oh my my my! Het was een koude, koude winter. De velden liggen braak en alle liefde is vervlogen. Hoe lang nog, mijmert Mick Jagger, tot de lente? (JV)

15 The Heartache Can Wait Brandi Carlile


Hartzeer in december, kan het pijnlijker? Terwijl de relatie strandt, hoopt Brandi Carlile in deze pianoballad toch dat de pauzeknop even een moment kan worden ingedrukt met al die vrolijkheid in aantocht. En dan.. wie weet… „The heartache can wait.” (AK)

16 Winterdorp Drs. P


Omsk is een mooie stad, maar net iets te ver weg. Gelukkig is er ook een dorp, niet ver van hier. Een boerendorp aan een rivier. ’t Is er nu stil, ’t is wintertijd. Er heerst dus griep, en knorrigheid. De grond is hard, de tijd is lang. Het leven gaat z’n loden gang. (RG)

17 Winter Song Screaming Trees


De vorig jaar overleden zanger, schrijver en tragisch grunge-icoon Mark Lanegan staat niet bekend om zijn opbeurende teksten. ‘Winter Song’ (1992) van zijn band Screaming Trees is geen uitzondering. Jezus klopt aan, terwijl hij zijn verstand verliest en wacht op het einde. „Fluister dan een winterliedje in je hart”, adviseert hij. (PvdP)

18 Wintertime Love The Doors


O dat nostalgische orgeltje! Het maakt deze wat ongebruikelijke song van The Doors even warm als somber. De hoop op liefde – my wintertime love to be – doet volhouden in ijzige kou. (AK)

19 Bon Iver Holocene


Een ijsnacht, verloren zielen op een eenzame kerstavond. De zielige ondertoon is in dit nummer niet te missen. Zijn naam mag misschien gaan over een ‘goede winter’, de tomeloze weemoed van Bon Iver raakt diep. (AK)

20 Snow Emiliana Torrini


Nog een IJslandse, en nog meer inspiratie gevonden in dwarrelende ijskristallen. ‘Snow’ is een liefdesliedje, lief en klein met een melancholie die zich uitstrekt naar die ene die is vertrokken. „I hope again to live this life, to see you once more before I died”. En ondertussen is er iets in de sneeuw getekend, precies wat jij mooi zou vinden. (PvdP)

21 Ritme Van De Regen Rob de Nijs


De regen blijft maar vallen en dat doet pijn, want de romance tussen de zanger en zijn meisje is over. In deze cover van ‘Rhythm of the Rain’ tikken de druppels tikken als tranen tegen het zolderraam. (JV)