Wat wil de Rwandese president Kagame nu hij Goma heeft veroverd?

Een goede generaal geeft zijn strijdplan nooit prijs. De Rwandese president Paul Kagame stortte met de verovering van de Oost-Congolese stad Goma het oostelijk en zuidelijk deel van Afrika in een crisis. Hoe wil de generaal van het Rwandese leger, geholpen door zijn Congolese handlangers van de M23-militie, verder met zijn oorlog in Congo? Alle regeringen in de regio volgen de strijd met argusogen en proberen met een conferentie van staatshoofden, aanstaand weekend in Tanzania, een regionale oorlog te voorkomen.

Het Congolese leger, gesteund door Europese huurlingen en bijgestaan door een interventiemacht uit onder meer Zuid-Afrika, bleek de afgelopen maanden vrijwel kansloos tegen de duizenden Rwandese en M23-soldaten. Kagame lijkt niet meer te stoppen, hoewel hij zijn tegenstanders in het ongewisse laat: deze week beweerde hij tegen CNN zelf niet weten of zijn soldaten wel in Congo zijn.

Felle tegenstand

Toch doemen er nu enkele obstakels op voor een grootschaliger offensief. Ten noorden van Goma ontwikkelt zich een nieuw front, waarbij Oeganda betrokken dreigt te worden. En ten zuiden hebben duizenden Burundese soldaten zich aan de zijde van het Congolese leger geschaard, waar ze felle tegenstand bieden aan de opmars van M23 en de Rwandezen. De Burundese president Evariste Ndayishimiye waarschuwde deze week voor een oorlog met Rwanda.

Ook Zuid-Afrika werpt zich op als tegenstander van Rwanda in Congo. Het land neemt deel aan een internationale interventiemacht en verloor bij de strijd rond Goma veertien soldaten. Kagame spuwde deze week zijn gal over de Zuid-Afrikaanse president Ramaphosa. Hij noemde de Zuid-Afrikanen een oorlogszuchtige troepenmacht. „Als Zuid-Afrika kiest voor confrontatie, zal Rwanda daar op antwoorden.” Een al net zo weinig diplomatieke onbeleefdheid beging Kagame door Felix Tshisekedi een „onwettige president” van Congo te noemen.


Lees ook

In Goma zijn er nu al te weinig lijkzakken om alle doden te bergen

Leden van het Congolese Rode Kruis en vrijwilligers dragen bergen doden in Goma. Het dodental als gevolg van de gevechten die vorige week losbarstten, is volgens de Verenigde Naties opgelopen tot zeker drieduizend.

President Tshisekedi staat er op het slagveld uiterst zwak voor. Hoewel zijn leger twaalf keer zo groot is als dat van zijn rivalen – 120.000 regeringssoldaten tegenover meer dan tienduizend strijders van Rwanda en M23 – zijn de Congolese strijdkrachten aangevreten door corruptie. De generaals zijn drukker met hun financiële belangen in bijvoorbeeld de mijnbouw dan met het verbeteren van de gevechtscapaciteiten.

Roof van grondstoffen

Kagame is een briljante strateeg, zijn leger heeft al eerder militaire huzarenstukjes op zijn naam gezet, zoals de verovering van Kinshasa in 1997. In 1996 had hij de bejaarde Congolese verzetsstrijder Laurent Kabila uit een lappendoos in Tanzania gehaald, waar de alcoholist en taxichauffeur een bestaan in vergetelheid doorbracht. „In de komende maanden verdrijven we de kliek machthebbers uit Kinshasa”, verklaarde Kabila toen, en niemand geloofde hem. Maar Kagame had een plan, stampte in korte tijd een Congolees verzetsleger uit de grond, zette Kabila op een schild en bracht hem binnen een jaar naar de Congolese hoofdstad.

Net als met Kabila toen heeft Kagame een louche Congolees gevonden die verkondigt naar Kinshasa te zullen optrekken, 1.600 kilometer ten westen van Goma. Hij heet Corneille Nangaa, en is de leider van de rebellen. Nangaa stond in 2019 aan het hoofd van de Kiescommissie van Congo die Tshisekedi tot winnaar uitriep, ondanks glasheldere bewijzen van grote verkiezingsfraude.

Corneille Nangaa wordt door bewoners van Goma met gejuich ontvangen tijdens een schoonmaakactie in de stad.
Foto Tony Karumba/AFP

Ngangaa keerde zich later af van Tshisekedi, reisde af naar Rwanda en vormde in Oost-Congo de Alliance Fleuve Congo. Dat is een samenwerkingsverband waarvan M23 de hoofdmoot vormt. Op een persconferentie in Goma deze week herhaalde hij dat Tshisekedi nooit legitiem de verkiezingen had gewonnen en voegde daar verontschuldigend aan toe: „Als ik de duivel heb gecreëerd, denk ik dat het aan mij is om hem te verslaan.” Tshisekedi weigert hardnekkig ieder overleg met M23.

M23 eist de afzetting van Tshisekedi. Wat betreft de belangen van Kagame wordt er gespeculeerd dat het hem louter te doen is om de grondstoffen van Congo. VN-rapporten schrijven al sinds 2001 over smokkel van mineralen, zoals coltan, naar Rwanda. Maar Kagame heeft waarschijnlijk meer belangen. Hij is vermoedelijk op zoek naar regionale dominantie, het kleine Rwanda moet een hoofdrol spelen in de competitie met zowel het Congolese als het Oegandese leger. Zijn doel is om politieke instabiliteit te creeëren, waardoor de oorlogseconomie, en dus de roof van grondstoffen, voortduurt.