Wat vindt NRC | Thierry Breton moet zich niet laten meeslepen door Musk

De handschoenen zijn definitief uit bij de strijd tussen Elon Musks berichtenplatform X en de Europese Commissie. De verhouding tussen Musk en Eurocommissaris Thierry Breton voor Digitale Zaken was al niet warm, maar bereikte maandag een nieuw dieptepunt. ‘Fuck your own face’, stond er op een plaatje dat Musk als antwoord stuurde op een ‘open brief’ die Breton maandag plaatste op X, waarin de Eurocommissaris Musk nogmaals maande om zich aan Europese regels te houden.

Behalve onbeschoft en juridisch waarschijnlijk niet erg verstandig, laat het bizarre antwoord van Musk zien dat hij bereid is om ver te gaan in de strijd om de beeldvorming, en daarbij al zijn mediamacht zal inzetten. Maar het laat ook zien dat Breton zijn eigen impulsen beter moet beheersen om zich niet te laten meeslepen in dit moddergevecht. Vooral omdat hij daarmee zijn eigen mandaat ondermijnt.

Wat gebeurde er? Musk hield maandag een veelbesproken live-interview met presidentskandidaat Donald Trump op X. Breton vond het nodig om daarop vooruitlopend een open brief te posten aan Musk, op X, waarin hij Musk publiekelijk toesprak: „Met een groot publiek komt grotere verantwoordelijkheid.” Breton wees Musk op de dubieuze rol van zijn platform bij de Britse rellen de laatste tijd, en gebruikte expliciet de aanleiding van het „live-gesprek tussen u en een Amerikaanse presidentskandidaat” om de Europese regels rondom het voorkomen van desinformatie en haatzaaien nog eens uit te leggen.

Nu zijn er volop redenen voor de Europese Commissie om kritisch te zijn op het handelen van X en de persoonlijke macht van Musk. Er lopen diverse zaken tegen X vanwege vermeende schendingen van de Europese Digital Services Act (DSA), waaronder mogelijke misleiding van het platform met de ‘blauwe vinkjes’ voor geverifieerde gebruikers, en laksheid in het voorkomen van desinformatie en haat.

X behoort in de EU tot een speciale categorie, zogeheten Very Large Online Platforms, waarvoor terecht extra vereisten en verantwoordelijkheden gelden. De DSA biedt diverse mogelijkheden om X aan te pakken – maar dan wel alleen voor zaken die daadwerkelijk zijn misgegaan, en waarvoor hard bewijs is.

Door dit soort overduidelijk voor de bühne bedoelde ‘open brieven’, ook nog eens op een moment dat zijn eigen herbenoeming op de agenda staat, zet Breton de deur te ver open voor kritiek over ‘censuur’. De scheidslijn tussen het juridisch aanpakken van desinformatie en overheidscensuur ís al behoorlijk dun. En die maakt Breton op deze manier nog dunner.

Want waarom bemoeit een Eurocommissaris zich op zo’n voorbarige manier met een gesprek dat nog moet plaatsvinden, met een Amerikaanse presidentskandidaat nota bene? Breton sprak hier voor zijn beurt. Dat bleek dinsdag ook toen Commissie-voorzitter Von der Leyen hem terugfloot om deze eenmansactie.

Het is spitsroeden lopen voor tech-regulators in deze gepolariseerde tijd. Een nuchtere en precieze blik is daarbij onmisbaar: op zichzelf is Musk bepaald niet de eerste Angelsaksische mediamagnaat die zich openlijk en actief bemoeit met politiek, al is zijn enorme bereik en de macht die hij via algoritmes uitoefent wel uniek.

Musk is hard bezig om zijn ‘digitale dorpsplein’ te veranderen in een naargeestig en kleinzielig digitaal schoolplein – Thierry Breton moet zich niet laten meezuigen in die dynamiek. Anders ondermijnt hij zijn eigen mogelijkheden om er nog wat aan te doen.