Wat vindt NRC | Taylor Swift verbindt tot elke prijs

‘You Belong With Me’. De titel van het liedje dat Taylor Swift in haar vroege jaren opnam getuigde van een vooruitziende blik. Na negen jaar is de populairste popartiest ter wereld drie dagen terug in Nederland voor ‘The Eras Tour’. Ruim veertien jaar na ‘You Belong With Me’ weet ze steeds meer mensen te bereiken. Millennials en generatie Z verbinden zich door Swift-vriendschapsbandjes uit te wisselen, Swifties verzamelen zich dagen voor het optreden al bij de dranghekken om een goede plek te kunnen bemachtigen of zijn in groepjes met glitterjurken aan samen op weg naar het concert. Wie een Swiftie is, is niet alleen.

Swift verbindt in een tijd dat daar steeds meer naar gesnakt wordt. Even los van de kwaliteit van de muziek, is Swift sowieso een verhaal apart. Een verhaal dat ze zelf nauwkeurig construeert, schreef Time toen ze haar verkozen als persoon van het jaar 2023.

En dat verhaal is dat ze in 2023 de meest gestreamde artiest van het jaar was. Ze is officieel miljardair en The Washington Post rekende uit dat als Taylor Swift een land zou zijn, ze de 157ste economie ter wereld was. Waar andere miljardairs vaak (politieke) controverse oproepen, is dat bij Swift minder het geval. Haar rabiate aanhang verdedigt haar tegen de kleinste aantijging en wereldleiders smeken haar om tijdens haar tournee ook hun land aan te doen omdat dat een economische boost geeft, vooral voor horeca en hotelovernachtingen. In Seattle, Los Angeles en Lissabon veroorzaakte het dansen van de fans tijdens een Swift-concert seismische activiteit.

De Canadese premier Justin Trudeau en de Chileense president Gabriel Boric dienden een petitie in om haar te vragen naar hun land te komen. Toen Swift bekendmaakte dat ze in Zuidoost-Azië alleen Singapore zou aandoen, was er teleurstelling op de Filippijnen en in Indonesië, Taiwan en Thailand. Singapore was spekkoper: er stonden op het hoogtepunt van de kaartverkoop 22 miljoen fans in de virtuele wachtrij.

Een succesverhaal met een keerzijde. Want de reden dat Swift dat deel van de wereld grotendeels negeerde, was financieel. Singapore had exclusiviteit weten te bedingen, door de shows met meer dan twee miljoen dollar per optreden (ze deed er zes) te subsidiëren. Het resultaat was dat fans vanuit de hele regio de reis naar Singapore maakten. CNN interviewde Filippijnse fans die 2.000 dollar hadden betaald voor vlucht, ticket en hotel (meer dan zes keer het gemiddelde maandsalaris in dat land). Het was het waard, „want we konden Taylor zien”.

Immers als Swift niet naar haar fans komt, dan komen de fans wel naar haar. Swift hoeft haar show maar een keer op te bouwen, Singapore, niet het land in de regio dat je als eerste de economische boost zou gunnen, maakt winst ondanks zijn investering, en de fans in de regio betalen een godsvermogen om het mogelijk te maken: Swiftonomics in de praktijk.

Swift wordt desondanks gezien als rolmodel, zoals Dolly Parton dat is: met muziek je eigen verhaal vertellen, familiewaarden in ere houden en zich niet echt politiek te laten horen. Anders dan Madonna, Beyoncé en Lady Gaga heeft Swift lang geaarzeld een maatschappelijk geluid te laten horen. Donald Trump was de druppel die de emmer deed overlopen, en ze sprak zich bij de vorige verkiezingen voor Joe Biden uit, nu (nog) niet.

Uitgesproken of niet: voor allen geldt dat ze hun plek in de seksistische muziekindustrie weten te bevechten en dat doen door hun vrouwelijkheid te accentueren, en te benadrukken dat je mag zijn wie je wil zijn. Dat is wat fans van Swift benadrukken, en het narratief dat Swift zelf graag ook herhaalt.

Voor echte verbinding is het misschien wat mager. Ze verhoudt zich niet echt tot de wereld. Een voetbalidool als Kylian Mbappé spreekt zich uit in zijn zorgen over opkomend rechts-extremisme, Beyoncé probeert country, een wit muziekgenre, opnieuw te definiëren als zwarte vrouw. Taylor Swift zingt over nut en nadeel van liefdesrelaties en verbindt haar fans met vriendschapsbandjes en glitter.

Swifts aantrekkingskracht is onmiskenbaar, en ze is een voorbeeld waaraan velen zich laven en door laten inspireren – in Nederland 55.000 mensen per avond. Maar wanneer ze haar klassieker uit 2009 zingt – ‘Been here all along, so why can’t you see? / You belong with me’ – krijg je toch het gevoel dat ze zich tot één persoon richt, in enkelvoud.