Wat vindt NRC | ‘Russische’ schepen die bijtanken bij Vlissingen? Daarmee helpt Nederland Poetins oorlogseconomie

Het is al vaak geconstateerd: de sancties die het Westen heeft opgelegd aan Rusland werken maar in beperkte mate en hebben er in ieder geval niet toe geleid dat de Russische economie gierend tot stilstand is gekomen. Voor het tegenvallende effect van de financiële en economische strafmaatregelen is een keur aan verklaringen te geven: Poetin beschikt over een sterk economisch team; de (westerse) spullen en technologie die Rusland niet langer in het Westen kan kopen, komen nu binnen via China en India; de oorlogseconomie die Rusland in rap tempo heeft opgetuigd zorgt voor banen en hogere lonen.

Een van de meest opmerkelijke loopholes in het sanctieregime betreft de handel in Russische olie. Op papier zijn er maatregelen genomen om die aan banden te leggen, in de praktijk bestaat er een levendige schaduwhandel, met stokoude, slecht of niet verzekerde schepen waarvan de eigenaren moeilijk zijn te achterhalen, en voortdurend wisselen. Uit onderzoek van NRC blijkt zelfs dat Nederland een dubieuze rol speelt als belangrijk ‘tankstation’ voor deze schepen. Een bizarre gang van zaken, waartegen niet wordt opgetreden, omdat betrokken instanties en bedrijven vooral naar elkaar kijken en wijzen.


Lees ook
Na twee jaar sancties is Ruslands economie niet lamgelegd, maar oververhit. Hoe kan dat?

In Moskou zitten de restaurants vol en draait het nachtleven op volle toeren.

Ankerplaats Everingen, vlak voorbij Vlissingen in de Westerschelde, blijkt een handige stop te zijn voor schepen die ruwe olie vanuit Primorsk naar Turkije en India brengen. Om te beginnen omdat Nederlandse stookolie goedkoop is, maar ook omdat de ankerplaats buiten de haven ligt. Dat scheelt havengeld en moeilijke vragen. Sinds de Russische inval in Oekraïne is het aantal schepen dat bij Everingen bunkert fors toegenomen. Op basis van scheepsdata, eigendomsregisters en satellietbeelden concludeert NRC dat er minstens zeven dubieuze olietankers in het afgelopen halfjaar bij Vlissingen hebben getankt.

Wat voor Nederland en België gewoon handel is, betekent voor Rusland een levenslijn en voor Oekraïne „nóg een bom, nóg een drone, nóg een jaar van huis”, zegt de Oekraïense vluchteling Kateryna Manokha in het artikel. Manokha gaat vaak op de Zeedijk wandelen en kan daar zien hoe voor de kust van Vlissingen geholpen wordt bij het in stand houden van de Russische oorlogseconomie.

Alsof dit al niet absurd genoeg is: door het sterk toegenomen gebruik van ‘schaduwschepen’ is de kans op ongelukken flink toegenomen. De schepen zijn oud en slecht onderhouden. Trouwens: Everingen ligt vlak bij kerncentrale Borssele.


Lees ook
Tijdens een wereldreis voor ruwe aardolie tankt Poetin in Zeeland

Olietanker Marabella Sun voor anker in de Westerschelde.

Een inkoppertje, zou je zeggen: aan handel die zo strijdig is met het Nederlandse beleid en ook nog eens een gevaar vormt voor mens en natuur moet wel een einde komen. Niets is minder waar. De kustwacht gaat niet over sancties en veiligheid. Dat is iets voor de douane en de ILT, de Inspectie Leefomgeving en Transport. De douane komt alleen in actie als het schip of de lading op een sanctielijst van de EU staat. Als een schip niet op de lijst staat, maar bijvoorbeeld wel op een Britse, wordt er niet ingegrepen en kan het tanken doorgaan. De ILT voert in de praktijk alleen controles uit op schepen die in een haven zijn afgemeerd en heeft ook geen bootjes voor inspecties.

In Everingen kijkt kortom niemand mee. De Europese Commissie roept landen op om harder op te treden bij het handhaven van regels op het gebied van zeewaardigheid, verzekeringen en sancties. Dat Nederland dit niet al lang doet, is een gotspe en een groot cadeau aan Poetin.