Wat vindt NRC | Rodeo-debacle legt bredere risico’s in techwereld bloot

De val van Rodeo laat weer eens scherp zien hoe kwetsbaar de tech-industrie is voor opgeblazen verwachtingen en onbetrouwbare claims. Pieter Vos, oprichter van softwarebedrijf Rodeo, wist jarenlang investeerders, toezichthouders en medewerkers te overtuigen met verhalen over spectaculaire groeicijfers en prestigieuze klanten, zoals Google en Meta. Uit onderzoek van NRC bleek het verhaal van Rodeo echter grotendeels fictie: veel van de prestigieuze klanten die Vos claimde hadden nog nooit van het bedrijf gehoord, en de voorgespiegelde miljoenenomzetten bleken luchtkastelen. Na de verslaggeving van NRC kondigde het Openbaar Ministerie aan een onderzoek te starten naar zijn handelen.

Het bedrijf is inmiddels failliet, en dat is tragisch voor medewerkers en mensen die nu worden meegesleept in de val. Maar het is ook een teken dat de technologiewereld bijzonder kwetsbaar blijft voor dit soort zeepbellen en lege beloftes.

De Rodeo-affaire staat niet op zichzelf. De zaak doet onvermijdelijk denken aan andere grote schandalen in de techwereld de afgelopen jaren. Bijvoorbeeld de val van Theranos, waarbij oprichter Elizabeth Holmes investeerders verblindde met revolutionaire medische claims die nooit waargemaakt werden. Of aan Sam Bankman-Fried, wiens cryptobedrijf FTX miljarden in rook zag opgaan door fraude, misleiding en zelfverrijking. In Nederland herinnert Rodeo aan World Online, waar Nina Brink in de vroege jaren 2000 een miljardenbedrijf beloofde, deels gebaseerd op lucht.

Wat deze zaken gemeen hebben, is een cultuur waarin bluf en grote beloftes hand in hand gaan met een stuitend gebrek aan kritisch vermogen rondom de oprichters. De tech-industrie, met zijn snelle groei en investeerders die hopen op snelle rendementen, is bij uitstek kwetsbaar voor charismatische leiders die meer fantasie dan feiten verkopen.

Soms leidt zo’n ‘reality distortion field’ rondom een oprichter tot grote successen, maar meer dan eens leidt het tot problemen. De val van Rodeo laat zien hoe belangrijk degelijk toezicht en kritische vragen blijven, ook bij bedrijven die zich presenteren als de toekomst. Want de ontwikkelingen in de techwereld gaan hard: van cryptovaluta’s tot kunstmatige intelligentie tot quantum computing: de complexiteit van de producten neemt snel toe, en een goede weging maken van hoogdravende claims wordt dus ook steeds lastiger.

De gevolgen zijn pijnlijk. Werknemers staan op straat, investeerders hebben miljoenen verloren, en het vertrouwen in de tech-industrie krijgt opnieuw een knauw. De Rodeo-zaak is daarmee niet alleen het verhaal van Pieter Vos, maar een bredere waarschuwing. Er is naast het aanstekelijke toekomstgeloof dat domineert ook behoefte aan realisme, en een gezonde houding van scepsis bij iedereen die met deze industrie te maken heeft, van bestuurder tot klant en van journalist tot individuele gebruiker.

Ook toezichthouders op deze industrie zouden van dit schandaal wat rechterop in de stoel moeten gaan zitten: deze bedrijven en hun oprichters kunnen nooit zomaar op hun blauwe ogen worden vertrouwd. En wat bij Rodeo en de andere voorbeelden bovenal opvalt: een gezonde bedrijfsvoering begint met een kritische blik van medewerkers en bestuurders in de directe omgeving van een charismatische oprichter. Een gebrek aan interne tegengeluiden moet altijd alarmbellen doen afgaan.