Wat vindt NRC | Ook in tijden van geopolitieke aardverschuivingen blijft actie rondom klimaatverandering belangrijk

Iedere waarschuwing is er één. Daarom is het goed dat de Europese klimaatdienst Copernicus deze week weer zijn jaarlijkse State of the Climate heeft uitgebracht. Ook al staat het rapport vol met feiten die al in de loop van 2024 zijn gepubliceerd, in samenhang is het een verontrustende opsomming. Die blijft hard nodig, zeker in Europa, waar het tempo van de klimaatverandering dubbel zo hoog ligt als in de rest van de wereld.

Vergeleken bij de enorme gevolgen van oorlogen en de geopolitieke aardverschuivingen van dit moment, klinken de problemen van klimaatverandering abstract en relatief bescheiden. De gletsjers in Scandinavië smelten in hoog tempo, schrijft Copernicus – het zal wel. Neerslagpatronen worden onberekenbaarder – ach ja, lastig voor boeren. Er komen meer hittegolven – nou ja. Het aantal vorstdagen neemt in rap tempo af – als dat alles is.

Maar achter die abstracte weersgebeurtenissen gaan menselijke drama’s schuil. Zoals in Enschede, waar bewoners van de wijk Pathmos afgelopen zomer ineens hun huis moesten verlaten nadat een hoosbui boven deze oude volksbuurt al zijn water in korte tijd had geloosd. De schade blijkt zo groot dat de huizen waarschijnlijk moeten worden afgebroken. Gewoon door een extreme bui die ook twintig, vijftig of honderd kilometer verderop had kunnen vallen.

Het Copernicus-rapport meldt dat het aantal tropische nachten toeneemt. In Griekenland waren het er vorig jaar zelfs 55 meer dan doorgaans. Dan valt aan de hitte niet langer te ontsnappen. De slaapverstoring die dat veroorzaakt leidt niet alleen tot vermoeidheid, zegt een wetenschapper van de universiteit van Reading. „Het tast de cognitieve functie aan, verzwakt het immuunsysteem en kan hart- en vaatproblemen verergeren – vooral gevaarlijk voor ouderen, baby’s en mensen met onderliggende gezondheidsproblemen.”

Ook de economische gevolgen van klimaatverandering worden groter. Afgelopen oktober becijferde het Europees Milieuagentschap dat tussen 1980 en 2023 weer- en klimaatgerelateerde gebeurtenissen voor 738 miljard euro aan schade hebben veroorzaakt. Zo’n 22 procent daarvan, 162 miljard, in de laatste drie jaar.

Het zou politici aan het denken moeten zetten. Maar helaas is er weinig dat daarop wijst. Bij de huidige Europese Commissie heeft klimaatbeleid geen prioriteit meer. De Duitse Europarlementariër Peter Liese (van de EVP, de grootste partij in het parlement) is voorstander van een „effectieve bescherming van het klimaat”, maar niet ten koste van de industrie. De Commissie moet zich wat hem betreft niet te veel fixeren op een al te precies reductiedoel voor 2040. Politici die dat zeggen, willen meestal dat het doel verdwijnt.

Ook in Nederland is urgentie voor klimaatbeleid ver te zoeken. Het niet eens zo heel ambitieuze doel voor 2030 dreigt vrijwel zeker gemist te worden. En uit de Voorjaarsnota blijkt dat het Klimaatfonds gebruikt gaat worden om de energiebelasting te verlagen.

Een meerderheid van de bevolking vindt volgens nieuw onderzoek door het Sociaal en Cultureel Planbureau dat het kabinet juist meer zou moeten doen. Al denken mensen daarbij eerder aan beloning (subsidie voor woningisolatie) dan aan bestraffing (een vleestaks), en is er meer steun voor aanpassing aan klimaatverandering, dan voor het voorkomen ervan.

En dus zal Copernicus ook volgend jaar in zijn European State of the Climate zijn waarschuwing moeten herhalen. De eerste data liggen al klaar: maart 2025 was de warmste maart ooit gemeten in Europa.