Midden jaren zestig overwoog het Nederlandse kabinet de Nationale Herdenking op 4 mei af te schaffen. Sindsdien kwam in elk rond herdenkingsjaar de vraag wel op: hoe lang nog? De ooggetuigen wilden de oorlog eerst liever vergeten en deden er het zwijgen toe. Nu sterven de laatste van hen uit.
Hoe te herdenken als hun stemmen zijn verdwenen? Als er alleen nog inwoners in dit land zijn voor wie de Tweede Wereldoorlog letterlijk een verhaal is? Die in meerderheid zijn opgegroeid in een vrij en democratisch land?
Deze donderdag rijdt een van de laatste nog levende Amerikaanse veteranen, Kenneth Thayer van de 30ste infanteriedivisie, die vanuit Normandië oprukte naar Nederland, opnieuw Mesch in Limburg binnen. Hij zal – net als in 1944 – worden onthaald als een held. Hij is 99.
Zondag zal de Brit Geoff Roberts (eveneens 99) van het zevende bataljon van de Kings Own Scottish Borderers op de Airborne begraafplaats in Oosterbeek staan. Tussen de graven van zijn makkers, die bij Operation Market Garden omkwamen. Als hij overlijdt, wil hij tussen hen begraven worden, vertelde hij afgelopen mei.
Lees ook
de bevrijding van Limburg
Ze zijn de laatste van hun generatie. Zoals er ook steeds minder mensen zijn die de gruwelen van de Holocaust overleefden. Die kunnen navertellen hoe Rotterdam erbij lag, na het bombardement. Die weten hoe het was om eerst uitgesloten en daarna opgejaagd te worden om wie je was. Die in het verzet zaten, of zich aansloten bij de Duitse bezetter. Die de chaotische meidagen van 1945 meemaakten, of de capitulatie van Japan.
Het werd al vaker gezegd deze eeuw. Het is onze laatste kans hún verhaal te horen. De genuanceerde versie, van de bevrijding van Mesch op 12 september 1944 tot die van Nederlands-Indië op 15 augustus 1945. Door de lockdown werden de talloze vieringen en herdenkingen in 2020 afgelast. Dit tachtigste herdenkingsjaar, waarvan deze donderdag de aftrap plaatsvindt in Mesch, is daarom des te belangrijker. Het volgende herdenkingsjaar zal een nog veel kleinere groep direct betrokkenen in leven zijn.
De Tweede Wereldoorlog wordt dan steeds meer een culturele herinnering. Het risico bestaat dat vrijheid wordt platgeslagen tot een hol begrip, samengevat in een liedje.
Lees ook
persoonlijk verhalen over de Bevrijding die NRC in 2020 optekende
Terecht ook dat de voorzitter van het Comité 4 en 5 mei sprak over een ‘kantelmoment’: een nieuwe generatie zal de traditie moeten dragen. Zonder de oorlog te hebben meegemaakt, aan de hand van verhalen die uit de tweede, derde of soms al vierde hand komen. Het is goed te zien dat er nog altijd grote belangstelling is voor herdenkingen.
Herdenken heeft deels te maken met herinneringen en ervaringen. Maar ook met gedeelde kennis over het, soms weinig mooie, verleden. Met een bewustzijn over de samenleving, hoe deze is ontstaan en het zoeken naar een antwoord op de vraag welke lessen er zijn te trekken voor de toekomst.
De veteranen die de komende maanden weer in Nederland zijn, hoorde je in voorgaande jaren vaak de jongste generaties bedanken. Omdat zij de moeite namen te luisteren.
Dat kan nu nog één keer. Want herdenken is niet alleen een eerbetoon. Het is ook een inspanning.
Lees ook
persoonlijke verhalen die NRC in 2015 optekende