Wat vindt NRC | Joe Biden is rijkelijk laat met zijn terugtrekking, hopelijk niet te laat

Joe Biden wachtte er lang mee, veel te lang volgens veel partijgenoten en miljoenen Amerikaanse kiezers, maar zondagmiddag, lokale tijd, sprak de 81-jarige president het verlossende woord: hij trekt zich terug uit de verkiezingsstrijd tegen Donald Trump, de Republikeinse presidentskandidaat.

Met zijn late terugtreden zette de 46ste president een stap die onvermijdelijk was geworden. Ook een moedige stap, want in de Amerikaanse geschiedenis kwam het zelden voor dat een zittende president zich niet meer beschikbaar stelt. Met George Washington, grondlegger en eerste president van het land, verkeert hij in goed gezelschap. Die zag in 1796 vrijwillig af van een derde ambtstermijn; het maximum van twee termijnen werd pas later vastgelegd in de Grondwet.

Met zijn terugtrekking nam Biden het enig juiste besluit: hoeveel hij na ruim een halve eeuw aan politieke en bestuurlijke dienstbaarheid ook betekent voor het land, de Amerikanen snakken naar jongere generaties in de landelijke politiek. Bovendien beloofde Biden vier jaar geleden zelf dat hij als president een „brug” wilde vormen naar nieuwe generaties binnen de Democratische Partij. Desondanks stortte hij zich koppig op een tweede termijn, overtuigd als hij ervan was dat alleen hij in staat was Trump opnieuw te verslaan.

Bidens presidentschap is succesvol geweest, zeker gezien de obstakels die hij op zijn weg vond. Niet alleen loodste hij de VS uit de coronapandemie in een periode van economische crisis, torenhoge inflatie en een Russische invasie in Oekraïne. Biden kreeg bij zijn entree in het Witte Huis te maken met een voorganger, Trump, die zelfs een gewelddadige opstand van zijn aanhangers niet had geschuwd om zijn verkiezingsnederlaag van 2020 ongedaan te maken. De polarisatie in het land is enorm.

Maar ondanks zijn bewonderenswaardige resultaten als president was al maanden duidelijk dat Joe Biden zowel fysiek als mentaal niet meer in staat was te strijden voor het meest verantwoordelijke ambt op aarde. Tijdens het rampzalig verlopen verkiezingsdebat met Trump, eind juni, werd het ook Bidens grootste bewonderaars duidelijk dat zijn kandidatuur een te groot risico was met het oog op de toekomst van het land. Of Biden al dan niet genoeg ‘bij’ was, was niet meer de vraag; uit alle onderzoeken bleek simpelweg dat onvoldoende Amerikanen hem nog als president wilden, alleen al om zijn hoge leeftijd.

En met de naam van Trump op het stemformulier staat bij de verkiezingen niets minder op het spel dan de Amerikaanse democratie zelf. De Republikeinse kandidaat, inmiddels een veroordeelde crimineel, heeft de afgelopen jaren letterlijk uitgespeld hoe hij als een autoritaire machthebber het presidentiële ambt en de Amerikaanse instituties zal gebruiken om zich te ontdoen van de vele rechtszaken tegen hem, en om wraak te nemen op zijn politieke tegenstanders. En ditmaal beter voorbereid, met meer steun van zijn partij en aartsconservatieve organisaties, en wie weet met goedvinden van het Hooggerechtshof.

Het is te hopen dat na de terugtrekking van Biden voldoende tijd en ruimte over is voor de Democraten om een volwassen campagne op te zetten die dit gitzwarte toekomstscenario – Trump terug in het Witte Huis – kan voorkomen.

Biden heeft met zijn late call een risico genomen dat voorkomen had kunnen worden als hij een jaar eerder tot hetzelfde inzicht was gekomen. Ook toen waren er aanwijzingen te over dat het tijd was voor een jongere opvolger.

Maar Biden is niet de eerste leider die te lang vasthoudt aan zijn politieke ambities, en daarmee zichzelf en het land schade berokkent. Want uiteindelijk zal het succes van het presidentschap van Biden worden beoordeeld door de verkiezingsuitslag na 5 november: of de Democraten erin slaagden Donald Trump te verslaan.