2024 was opnieuw een jaar van records. Het jaar gaat de boeken in als het warmste jaar sinds het begin van de metingen. De wereld werd geteisterd door ernstige overstromingen als gevolg van extreme regenval – zoals in Oost-Europa. Door hittegolven – in Portugal, Mexico, grote delen van Afrika en Azië. Door ontwrichtende droogtes – in Italië – en door verzengende bosbranden in onder meer Brazilië, die al aan miljoenen dieren het leven hebben gekost.
Het aantal weersextremen neemt toe en ze zijn steeds directer toe te schrijven aan klimaatverandering. Dat stelt World Weather Attribution (WWA), een wereldwijde samenwerking waar ook het KNMI aan deelneemt, dat 29 van de in totaal 219 weersextremen onderzocht die in 2024 plaatsvonden. In 26 gevallen speelt klimaatverandering een rol. Daardoor, zegt WWA, heeft klimaatverandering in 2024 bijgedragen aan de dood van ten minste 3.700 mensen wereldwijd.
Het is om somber van te worden. In december 2025 is het tien jaar geleden dat het akkoord van Parijs werd gesloten. Daarin werd onder meer het inmiddels iconische getal van anderhalve graad vastgelegd – of althans de inspanning van landen om de opwarming van de aarde te beperken tot maximaal twee, maar het liefst tot anderhalve graad. ‘Parijs’ werd het klimaatakkoord waarvan wereldwijd werd gehoopt dat het écht een houvast zou worden, waar landen zich aan zouden gaan houden.
Afgelopen jaar is de wereldwijde temperatuurstijging voor het eerst opgelopen tot anderhalve graad gemiddeld. Aangekomen in 2025 is de wereld nog slechts vijf jaar verwijderd van het belangrijke meetjaar 2030. Dan wordt de tussenstand opgemaakt onderweg naar 2050, wanneer in ieder geval Europa CO2-neutraal moet zijn.
Als het zich aan de eigen afspraken houdt, ten minste.
Maar daar lijkt het steeds minder op. Er is een kans van 5 procent, en het is dus „heel erg onwaarschijnlijk”, dat Nederland de klimaatdoelen voor 2030 haalt, stelde het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in de jaarlijkse Klimaat en Energieverkenning. De kansen zijn zelfs verslechterd. Een jaar eerder berekende het planbureau nog dat er 15 procent kans was dat Nederland de doelen zou gaan halen en dat, „als alles meezat”, de klimaatdoelstelling van 55 procent minder CO2-uitstoot in 2030 voor het eerst zelfs in zicht was.
Het wordt dus flink aanpoten voor het kabinet om ervoor te zorgen dat het zich wél aan deze belofte kan houden. Als het aan minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei, VVD) ligt, haalt Nederland de klimaatdoelen wel. „Er komen onherroepelijk lastige keuzes aan. Want het laaghangend fruit is nu wel geplukt”, zei ze tegen NRC. „Dus alles wat we nu gaan doen, zullen mensen voelen.”
Deze lente, als de coalitiepartijen onderhandelen over de Voorjaarsnota, zal het erop of eronder zijn. Dan moet nieuw klimaatbeleid worden afgesproken, om in de buurt te komen van de klimaatdoelen, die Nederland zegt zo belangrijk te vinden.
Het is niet vanzelfsprekend dat de strijd tegen de opwarming van de aarde zal uitdraaien op winst. Met het aantreden van Donald Trump als president van de Verenigde Staten zal de gure wind van klimaatnonchalance alleen maar harder gaan waaien. Het wordt steeds meer van levensbelang daar tegenwicht aan te bieden.
Lees ook
Terwijl twee ministeries ruziën, raken de klimaatdoelen steeds verder uit zicht