Wat vindt NRC | Het drugsprobleem van Ecuador is ook dat van Nederland

Moord presidentskandidaat

Commentaar

Een lege stoel bij een verkiezingsdebat omdat de kandidaat is doodgeschoten. Een presidentskandidate die, als ze haar kandidatuur bekend maakt, duidelijk zichtbaar een kogelwerend vest draagt. Zes andere kandidaten die worden beveiligd. Een presidentsverkiezing, aanstaande zondag, waarbij het leger ervoor moet zorgen dat de stembusgang mogelijk is.

Ecuador was twintig jaar lang een toonbeeld van relatieve rust in de regio. Niet langer; drugsgerelateerd geweld beïnvloedt nu ook het democratische proces. Een week geleden werd presidentskandidaat Fernando Villavicencio (59) doodgeschoten, een voormalig onderzoeksjournalist die zich fel uitsprak tegen drugshandel. Hij zei eerder te zijn bedreigd door Los Choneros, de gewapende tak van het beruchte Sinaloa-drugskartel. Maandag werd een lokale politicus van een andere partij doodgeschoten.

Het narcogeweld beperkte zich in Ecuador lang tot criminelen onderling en binnen de muren van gevangenissen, maar verspreidde zich naar de openbare ruimte. In acht jaar vervijfvoudigde het aantal moorden, tussen 2021 en 2022 verdubbelde het. Ontvoeringen van gewone burgers, afpersing van ondernemers, omkoping van agenten, rechters en ambtenaren: het is inmiddels ‘gewoon’. Bendes hebben de macht in hele wijken. Achtereenvolgende noodtoestanden, waarbij het leger wapencontroles en drugsinspecties mag uitvoeren, maakten tot dusver geen verschil.

Lees ook: Met moord op presidentskandidaat glijdt Ecuador verder af richting narcostaat

Dit is niet louter een Ecuadoraans probleem, de cocaïnehandel is internationale handel. Ecuador ligt ingeklemd tussen de twee belangrijkste coca-telende landen, ten noorden Colombia en ten zuiden Peru. Mexicaanse kartels en Albanese drugsbazen proberen de macht over Ecuadoraanse havens te krijgen om via de bananenexport hun waar makkelijker naar Europa te krijgen. Met bijbehorend geweld.

Dáar en hier. Ecuador was de afgelopen vijf jaar met 60.000 in beslag genomen kilo cocaïne met afstand de belangrijkste importeur in de Rotterdamse haven. Regelmatig worden omvangrijke drugsvangsten gerapporteerd. De Nederlandse consument snuift ondertussen stoïcijns door. Dat valt niet los te zien van de doodgeschoten presidentskandidaat. Een ongemakkelijke constatering.

Voor Ecuador is er geen makkelijke oplossing. De kartels hebben zich deels kunnen nestelen doordat het landsbestuur is verzwakt. Dat gebeurde al in de laatste jaren van de populistische linkse president Rafael Correa, die in 2017 niet herkiesbaar was en het land verliet onder beschuldigingen van corruptie. Ook de huidige president Guillermo Lasso wordt beschuldigd van corruptie. Hij besloot, toen het parlement hem in mei wilde afzetten, tot het uitroepen van verkiezingen. Sindsdien regeert de impopulaire president per decreet.

De politiek was de afgelopen jaren vooral bezig met interne en onderlinge strubbelingen. Mogelijk dat deze moorden ertoe leiden dat er een gezamenlijke inspanning zal zijn om verder afglijden richting een narcostaat te voorkomen.

Dat betekent strengere controles in de havens. Bij een bezoek van de Rotterdamse Zeehavenpolitie aan het Ecuadoraanse Guayaquil zagen de Nederlanders hoe een van de terminals niet eens een hek had. Dat betekent steun voor de politie, die onderbetaald is en vaak slachtoffer van het bendegeweld.

Waar Ecuador nu behoefte aan heeft, is een president die sterk genoeg is om krachtig op te treden tegen het steeds verder escalerende geweld.