Wat vindt NRC | Geef de eenzame en langzame fietser een eigen baan

Fietspaden

Commentaar

‘Op de fiets gaat alles wel langzaam/ maar toch nog behoorlijk hard”, dichtte Rutger Kopland in 1969. Een paar jaar later zou Boudewijn de Groot de eenzame fietser bezingen, zich afvragend hoe sterk de fietser is die ‘kromgebogen over zijn stuur tegen de wind zichzelf een weg baant’. Nederland mag dan nog steeds een fietsland zijn, in 2023 worden zowel de langzame en sterke fietser met gemak ingehaald door de fietsers op de fat- of e-bike, of de elektrische bakfiets. En van eenzaamheid is op het fietspad al helemaal geen sprake meer.

Teruggaan in de tijd is zelden een goed idee en bovendien onmogelijk, maar de hedendaagse snelheid van de elektrisch aangedreven fiets, wordt wel steeds problematischer. Vier op de tien inwoners van Amsterdam voelen zich onveilig in het verkeer, bleek uit de Urban Road Safety Index 2023 die deze week werd gepresenteerd. Hierin wordt onderzoek gedaan naar verkeersveiligheid in 25 Europese hoofdsteden, Amsterdam staat op de vijfde plaats van hoofdsteden die als meest riskant worden ervaren (de eerste plek is toebedeeld aan Istanbul). „De meeste Amsterdammers (79 procent) denken dat de opkomst van elektrische vervoersmiddelen leidt tot meer ongelukken”, aldus de NOS.

Het rapport Onderzoek kwaliteit Fietsroutes Middelbare Scholieren dat ook al deze week verscheen biedt eveneens weinig aanleiding voor optimisme. Hierin werd geconcludeerd dat er de laatste jaren weinig aanpassingen zijn gedaan om de fietsroutes naar scholen veiliger te maken. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kwam dit voorjaar met de berekening dat van de 745 verkeersdoden in 2022 er 291 fietsers waren. Dat waren er maar liefst 84 meer dan het jaar daarvoor, en het hoogste aantal sinds 1996 (het begin van de registratie).

Lees ook: De onveilige fietsroute naar school – ‘Je houdt als ouder je hart vast’

Nederland is een fietsland, en er ligt bijna 35.000 kilometer aan fietspad. Volgens de Fietsersbond is dat te weinig om bescherming te bieden aan kwetsbare fietsers als kinderen, scholieren en ouderen (de meeste doden onder de fietsers vielen in 2022 in de categorie 75+). Om het allemaal veiliger te krijgen zet de bond in op verbreding van fietspaden, snelheidsverlaging van auto’s en snelfietspaden tussen steden om het forenzen op de fiets aantrekkelijker te maken.

De meest voor de hand liggende oplossing blijft echter buiten beeld: gebruik bestaande wegen om ruimte te bieden aan fietsers die meer dan 20 kilometer per uur rijden, en gun het langzame verkeer de fietspaden. Zet de straten in alle binnensteden die nu nog voor de auto toegankelijk zijn om in paden voor elektrisch gedreven fietsen. De stad wordt autoluw – de auto kan ‘te gast’ op de weg blijven waar dat handig is, zoiets gebeurt al op veel plekken – en sterke tegen de wind trappende fietsers hebben hun eigen, veilige fietspad.

Hoewel de 16-jarige op de fatbike en de senior op een e-bike, en de jonge ouder met de brede elektrische bakfiets allemaal zo fluisterstil zijn als de fietsers van Kopland en De Groot: ook een elektromotor is een motor, en door dat verkeer als gemotoriseerd te behandelen, kan Nederland weer een veiliger fietsland worden. De elektrische fiets is goed voor de leefbaarheid in een autoluwe stad en voor het klimaat. Niemand zal de luidruchtige brommer missen. Maar de eenzame fietser is niet louter een relikwie uit de jaren zestig en zeventig. Vrij naar Kopland: „Op de fiets gaat gelukkig alles weer langzaam/ en naast me behoorlijk hard.”