Het is Nicolas Maduro toch gelukt. Zonder bewijs dat hij de verkiezingen won, werd de Venezolaanse autocraat afgelopen vrijdag geïnaugureerd als president van het Zuid-Amerikaanse land. Aan vriend en vijand maakte Maduro duidelijk dat het om één man draait in Venezuela. In de lucht boven de hoofdstad Caracas was een enorme afbeelding van zijn gezicht te zien, gemaakt door licht van drones.
Het is het sluitstuk van maandenlange onrust in Venezuela, na de verkiezingen van 28 juli. Daar was al van mijlenver te zien aankomen dat Maduro zich niet zou neerleggen bij een nederlaag, maar voor zijn geclaimde winst leverde hij nooit bewijs. Zelfs de Nationale Kiesraad, die op zijn hand is, deed dat niet. De Venezolaanse oppositie zegt al sinds de zomer te kunnen aantonen dat hun kandidaat, Edmundo González, de echte winnaar is en accepteert de verkiezingsuitslag niet. Ook de VS, veel Europese en sommige Zuid-Amerikaanse landen erkennen dat González de rechtmatige winnaar is.
Sindsdien deed Maduro wat autocraten en dictators doen als ze hun zin niet krijgen: hij voerde zijn al repressieve greep op het land verder op en sloeg protesten tegen de oneerlijke uitslag hard neer. Volgens officiële cijfers vielen er in de zomer 25 doden en 192 gewonden. Daarna ging het actieve verzet tegen zijn geclaimde verkiezingswinst tijdelijk liggen. Maar in aanloop naar de inauguratie liet Maduro opnieuw zijn macht gelden en werden prominente oppositieleden en activisten opgepakt.
Lees ook
Gevluchte oppositieleider González beweegt zich langzaam terug naar Venezuela: ‘Edmundo Presidente!’, roepen ze in Argentinië
Zo waagde de populaire oppositieleider María Corina Machado zich donderdag in het openbaar in Caracas, na vijf maanden te zijn ondergedoken, voor een toespraak waarin ze opriep „niet bang” te zijn. Volgens haar partij werd ze daar met geweld opgepakt – en kort daarna weer vrijgelaten. Internationaal erkende winnaar González (75) zei vooraf ook terug te willen keren naar Venezuela. Hij besloot na een internationale toer, met bezoeken aan de Amerikaanse president Biden en de Argentijnse president Milei, de inauguratie af te wachten in de Dominicaanse Republiek.
Het tekent hoe ver Maduro is afgegleden. De autocratische greep op het land begon weliswaar onder zijn voorganger, de in Venezuela nog altijd zeer populaire Hugo Chávez, maar onder Maduro’s bewind gleed Venezuela af tot een in naam socialistische, maar in de praktijk kleptocratische staat met een leider die er niet voor schuwt geweld tegen de Venezolaanse bevolking te gebruiken. Het land staat economisch aan de rand van de afgrond en verkeert al jaren in een permanente staat van crisis.
In aanloop naar de inauguratie kondigden de VS en de EU nieuwe sancties aan tegen hooggeplaatste Venezolanen. De VS verhoogde de beloning voor „informatie die kan leiden tot de arrestatie en/of veroordeling” van Maduro en zijn minister van Binnenlandse Zaken Diosdado Cabello naar 25 miljoen dollar (zo’n 24,4 miljoen euro), en voor de minister van Defensie Vladimir Padrino naar 15 miljoen dollar.
Het is goed dat een deel van de internationale gemeenschap, waaronder Nederland, zich in woord achter González – en daarmee de meerderheid van de bevolking schaart. Maar of deze dreigementen iets gaan uithalen is zeer de vraag. Tegelijk weet niemand hoe stevig Maduro écht in het zadel zit. De val van de Syrische dictator Assad heeft laten zien hoe snel een regime dat er van buiten solide uitziet in elkaar kan storten.
Lees ook
In Venezuela staat ‘operatie klop klop’ aan de deur