Wat vindt NRC | De zware Nederlandse delegatie bij de klimaattop in Dubai is een signaal aan een toekomstig kabinet

Het demissionaire kabinet is dit jaar met een grote delegatie vertegenwoordigd op COP28, de klimaattop in Dubai. Premier Mark Rutte (VVD) woonde vrijdag de officiële opening bij en had ontmoetingen met verschillende regeringsleiders. In de loop van de komende anderhalve week zijn ook de ministers Jetten (Klimaat en Energie, D66), Van der Wal (Natuur en Stikstof, VVD) en Kuipers (Volksgezondheid, D66) een paar dagen in Dubai. En van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat reist zowel minister Harbers (VVD) als staatssecretaris Heijnen (CDA) naar de Emiraten af.

Voor al deze ministeries heeft klimaatverandering nu al grote gevolgen. Jetten moet de energievoorziening zo aanpassen, dat die vanaf 2050 het klimaat niet langer belast. Het is een opgave die wel wordt vergeleken met de jaren zestig, toen heel Nederland op de schop ging om alle kolenkachels te vervangen door gashaarden. Maar in een land waar de ruimte een stuk schaarser is en het energiegebruik vele malen hoger ligt dan destijds, zijn de huidige uitdagingen navenant groter.

Ook voor het ministerie van Van der Wal staat er in Dubai veel op het spel. De natuur heeft het zwaar door de opwarming van de aarde – met droogte, hitte en bosbranden in Nederland als de meest zichtbare risico’s. Bovendien is de Nederlandse landbouw verantwoordelijk voor 14 procent van alle Nederlandse broeikasgassen, waarvan het grootste deel (70 procent) afkomstig is van de veeteelt. Die broeikasgassen zijn niet gemakkelijk te voorkomen, maar dat is wel nodig om klimaatneutraal te worden. Vrijdag hebben in Dubai meer dan 130 landen hun handtekening gezet onder een verklaring over de noodzaak om het mondiale landbouw- en voedselsysteem te verduurzamen. Dat schept voor Nederland, met zijn kenniscentra op dit gebied, een grote verantwoordelijkheid.

Infrastructuur en Waterstaat staan ook voor een zware taak. In een Kamerbrief kondigden Harbers en Heijnen een jaar geleden aan dat de grenzen van het water- en bodemsysteem zijn bereikt. En dat Nederland zich moet voorbereiden op extremere neerslagpatronen en een stijgende zeespiegel. Voor het versterken van de dijken wordt nu al meer dan een miljard euro per jaar uitgetrokken. Dat bedrag zal fors omhoog moeten als Nederland geen natte voeten wil krijgen en er ook in de zomer voldoende water uit de kraan moet komen.

Minister Kuipers kan in Dubai met collega’s praten over de vraag hoe het aantal hitte-gerelateerde sterfgevallen kan dalen. Vorig jaar waren dat er volgens Nature Medicine in Europa meer dan 60.000. Maar de relatie tussen volksgezondheid en klimaat gaat niet alleen om hitte. Volgens het RIVM neemt ook de kans toe op allergieën, infectieziekten, gevaarlijke uv-straling, verontreinigd oppervlaktewater en muggen die ziektes overbrengen en gedijen bij hogere temperaturen.

Vanwege hun demissionaire status is het wel de vraag met welk gezag de bewindslieden in Dubai kunnen spreken. In zijn toespraak pleitte Rutte ervoor om „onze inspanningen voor het uitfaseren van fossiele brandstoffen” op te voeren. Zo sloot hij zich aan bij het koor van regeringsleiders met ambitie. Dat is terecht. Maar Rutte weet ook dat er partijen staan te trappelen om te gaan regeren die weinig ophebben met klimaat. De zware Nederlandse regeringsdelegatie in Dubai is daarmee ook een belangrijk signaal aan degenen bij de PVV, maar ook bij NSC en BBB, die denken dat het allemaal wel wat minder kan met de aandacht voor klimaat.

Het kabinet had nog wel een stap verder mogen gaan, door ook minister Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat, VVD) af te vaardigen – om duidelijk te maken dat het in Dubai over veel meer gaat dan het voorkomen van klimaatverandering. Het heeft even geduurd, maar ook bij de VVD hebben ze nu wel begrepen dat Nederland met een zwak klimaatbeleid zijn internationale concurrentiepositie op het spel zet. Subsidie voor groene startups, stimuleringsbeleid om schoon staal te maken, steun voor de verduurzaming van de chemiesector zijn geen linkse hobby’s meer, maar keihard economisch beleid.

Nog beter was het geweest als ook staatssecretaris Van der Burg (Justitie en Veiligheid, VVD) aan de delegatie was toegevoegd. Klimaatverandering raakt direct aan asiel en migratie. Zo heeft onderzoek laten zien dat jarenlange extreme droogte een van de katalysatoren was in de burgeroorlog in Syrië, die tot een ongekende asielstroom leidde. Hulp aan arme landen om ze weerbaarder te maken tegen klimaatverandering, staat in Dubai hoog op de agenda. Politici in Nederland die ontwikkelingshulp willen afschaffen, moeten daar nog eens goed over nadenken. Zo niet uit solidariteit met de meest kwetsbaren, dan toch om nieuwe vluchtelingenstromen te voorkomen.