Wat vindt NRC | De energietransitie vereist creatief nadenken over energiegebruik

Is het een zwaktebod of een mijlpaal? Deze week sloot Tennet, de beheerder van het hoogspanningsnet in Nederland, voor het eerst een contract waarin de klant niet meer de hele dag op elektriciteit kan rekenen. In ruil voor een hoge korting is de contractant nog maar 85 procent van de tijd verzekerd van stroom. Het doel van deze constructie: een gedeeltelijke noodoplossing bieden voor het overvolle stroomnet.

In een land dat al vele decennia gewend is dat de lamp altijd aan gaat is dat een opmerkelijke stap. Het is ook een stap die uitnodigt tot verder nadenken over het toekomstige elektriciteitsgebruik, zowel door bedrijven als particulieren. Het is tijd om daar haast mee te gaan maken.

Tennets noodgreep komt immers niet uit de lucht vallen. Momenteel wachten ruim 9.500 bedrijven op een stroomaansluiting of een verzwaring van een bestaande aansluiting. Hier zitten veel ondernemers bij die hun plannen moeten uitstellen omdat de nutsvoorzieningen er niet zijn, een realiteit die in een bloeiende economie als Nederland moeilijk is te accepteren. De lijst zal echter blijven groeien omdat de uitbreiding van het stroomnet achterblijft bij de elektrificatie van het bedrijfsleven.

Dat is geen nieuw fenomeen en het beperkt zich inmiddels niet meer tot bedrijven. Afgelopen najaar meldde de gemeente Almere dat er in een aantal wijken per direct geen stroomaansluitingen beschikbaar waren voor nieuwe huizen. Dezelfde schaarste treedt op bij drinkwater. Soms krijgen bedrijven die om een aansluiting vragen al nee te horen, de eerste waarschuwingen van drinkwaterbedrijven dat ook particulieren op water zullen moeten wachten zijn een feit. Nederland wordt kortom gedwongen om stil te staan bij de overtuiging dat basisvoorzieningen vanzelfsprekend zijn. Dat zijn ze niet en zonder ingrepen zullen ze dat nog minder worden.

Het ‘tijdgebonden contract’ dat Tennet vanaf nu beschikbaar heeft voor grootzakelijke klanten draait om het ontlasten van de piekmomenten, waarop vooral het aanbod aan elektriciteit te groot dreigt te worden voor het netwerk. De eerste contractant, batterij-exploitant Giga Storage, bouwt aan een megabatterij in Delfzijl, en wil met die batterij zowel stroom kunnen afnemen als leveren aan het net. Giga Storage accepteert dat Tennet dit 15 procent van de tijd kan tegenhouden. In ruil krijgt het bedrijf een korting tot 65 procent op de transportkosten én hoeft het niet te wachten op een aansluiting. Tennet speelt zo ruimte vrij om andere bedrijven, waarvan het productieproces minder flexibel is, ook een aansluiting te geven.

Deze zomer was er een vergelijkbaar initiatief op particulier niveau, toen energiemaatschappij Eneco en netbeheerder Stedin aan een aantal huishoudens in Zeeland vroegen om tegen een vergoeding hun zonnepanelen op zonnige dagen uit te zetten.

Het klinkt niet als een productieve weg voorwaarts – geld betalen voor het níet leveren van energie – maar dat kan het wel zijn. Het elektriciteitssysteem in Nederland is fundamenteel aan het veranderen. Het beweegt toe naar een situatie met een sterk toegenomen vraag en een zeer wisselend aanbod, omdat zon en wind zich nu eenmaal niet aan of uit laten zetten. Dat vereist een nieuwe manier van nadenken over energiegebruik. Méér nadenken vooral en enige mate van planning.

Dat gaat niet vanzelf, omdat veel mensen het als een offer ervaren. Denk aan het verzoek begin dit jaar van een netbeheerder om elektrische auto’s niet aan de laadpaal te hangen tussen vier uur ’s middags en negen uur ’s avonds, de piekuren waarop huishoudens koken, de vaatwasser aanzetten, het huis verwarmen en televisie kijken. Dergelijke restricties schrikken mensen af van de overstap naar elektrisch rijden, was de reactie van belangenorganisaties.

Maar strikt genomen gaat het hier om een minimale gedragsverandering: niet bij thuiskomst uit het werk de auto aansluiten, maar ’s avonds bij het uitlaten van de hond. Dat is aan te leren en anders kunnen energiemaatschappijen het aantrekkelijk maken met kortingen. In de nabije toekomst zouden elektrische auto’s zelfs een deel van de oplossing kunnen worden als ze vanuit hun accu energie kunnen terugleveren aan het huishouden. Dit ‘bidirectioneel laden’ zou het stroomnet tijdens piekuren juist ontlasten.

De energietransitie is een opgave, maar zeker geen onmogelijke. Er is nog veel onbenutte ruimte op het stroomnet die met enige creativiteit en financiële prikkels kan worden ingevuld, zo laat de nieuwe contractvorm van Tennet zien. De mogelijkheden zijn vaak groter dan gedacht, de moeite die ze kosten vaak kleiner.