Wat vindt NRC | Bescherm het Fries voor het louter een spreektaal wordt

‘Er verandert wat in Friesland, mensen, en als er niets verandert in Friesland, dan is er over vijftig jaar geen Friesland meer!” Met die woorden sprak 73 jaar geleden Jan Piebenga, hoofdredacteur van de Leeuwarder Courant, essayist en statenlid, een demonstratie toe.

Hij was niet de enige in Friesland die 16 november 1951 in opstand kwam nadat een rechter had geweigerd een veearts in diens eigen taal aan te horen. In een hoofdartikel in de Friese Koerier vergeleek Fedde Schurer de rechter met een middeleeuwse plunderbende. Wat hem op een dagvaarding wegens opzettelijke belediging kwam te staan.

Deze Kneppelfreed was niet voor niets. Fries is anno 2024 een officiële rijkstaal. Wie wil, kan een juridische strijd in het Fries voeren. Kan onderwijs volgen in het Fries. Zijn arts in het Fries om advies vragen. Ruim een jaar geleden debatteerde de Tweede Kamer voor het eerst in haar geschiedenis in de Friese taal. En in november legde een recordaantal Kamerleden (vijf) de eed in het Fries af.

Toch gelden de waarschuwende woorden van Piebenga nog steeds. Het Fries dreigt een spreektaal te worden, die steeds minder wordt gelezen, geschreven en bestudeerd. Eentalige Friezen bestaan al twee eeuwen niet meer, maar de komst van Hollanders zorgt ervoor dat ook de tweetaligheid in sommige gebieden afneemt. En dan is er nog de ‘interferentie’, de invloed van het Nederlands op het Fries.

Spreektaal is echter niet het fundament van een taal. Geschreven taal is dat wél: een goede grammatica, woordenschat en zinsopbouw zijn cruciaal voor het behoud van een taal. Onderzoek ernaar, door goed geschoolde promovendi die goed geschoolde docenten kunnen inspireren, blijft belangrijk.


Lees ook
Stel de Friese taal veilig met een universitaire studie Fries, adviseert het KNAW

<strong>Exterieur van de Rijksuniversiteit Groningen</strong> met in het wapen in het Latijn de tekst <em>Verbum Domini lucerna pedibus nostris</em> (‘Het woord van de Heer is een lamp voor onze voeten’) en enkele Friese pompeblêden.” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2024/01/wat-vindt-nrc-bescherm-het-fries-voor-het-louter-een-spreektaal-wordt.jpg”><br />
</a> </p>
<p>Ronduit zorgelijk is daarom ook <a rel=de conclusie van een rapport van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW) deze maand, dat signaleert dat het aantal universitair gevormde frisisten afneemt. Er is geen voltijds opleiding Fries meer, en aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) is de voltijdshoogleraar opgevolgd door een ad interim deeltijdhoogleraar. De KNAW vindt dat het Rijk het wetenschappelijk onderzoek veilig moet stellen.

Universiteiten kijken, onder druk van overheidsbeleid, naar financieel rendement. Een kleine studie met te weinig studenten om medewerkers te bekostigen, moet al snel opgaan in het grotere generieke geheel. Fries is aan de RUG een keuzevak geworden binnen de bachelor Minorities & multilingualism.

Terwijl een Kamermotie in 2022 het kabinet opriep om het wetenschappelijke onderwijs wettelijk te verankeren. En Nederland zich bovendien heeft gecommitteerd aan de bescherming van het Fries.

Een rijkstaal mag geen spreektaal worden. De „cultuur en economie hebben behoefte aan taal- en communicatiedeskundigen in de zorg, aan (literair) journalisten en aan computerlinguïsten met specifieke kennis” van de taal. „Ontbreken deze deskundigen, dan is er niemand om mensen wegwijs te maken in het heden en verleden van de eigen cultuur, of advies te geven over begrijpelijk en toegankelijk taalgebruik.”

Dat zijn niet de woorden van de KNAW over het Fries, maar over het Nederlands. Want wie denkt dat bovenstaande zorgen buiten Friesland niet relevant zijn, het Nederlands dreigt eenzelfde lot. Het aantal academisch opgeleide studenten daalde de afgelopen tien jaar met 68 procent, naar 160 eerstejaars in 2021.

Een samenleving zonder kennis van de eigen taal, en daarmee van de eigen cultuur, is een arme samenleving. Taligheid telt.