Wat vindt NRC | Asielpolitiek Merz brengt Duitsland in gevaarlijk vaarwater

Friedrich Merz, de leider van de Duitse christen-democraten, heeft gegokt en verloren – en niet zo’n beetje ook. Zijn poging vorige week om een strenger asielbeleid te forceren heeft zijn CDU beschadigd en de rechts-radicale Alternative für Deutschland (AfD) een cadeau gegeven, drie weken voordat Duitsland naar de stembus gaat om een nieuwe Bondsdag te kiezen.

Merz’ plan bestond uit twee delen. Woensdag deed hij een voorstel om asielzoekers direct bij de grens te kunnen terugsturen en afgewezen asielzoekers te kunnen vastzetten tot ze worden uitgezet. SPD en de Groenen zagen dat niet zitten, mede omdat dit mogelijk ingaat tegen Europees recht. De FDP was wél voor, en omdat de coalitie van deze drie partijen eind vorig jaar gevallen is, stond het de liberalen vrij om met de CDU mee te stemmen. Daarmee had Merz echter nog geen meerderheid – die kwam er omdat ook de AfD haar goedkeuring gaf.

Hiermee was een taboe in Duitse politiek geslecht. Nog niet eerder was een voorstel in de Bondsdag aangenomen dankzij de steun van een rechts-radicale partij. Er klonken kreten van afgrijzen vanuit de bankjes van de SPD en de Groenen, maar gejuich bij de afgevaardigden van de AfD. De CDU-fractie was stil.

Vrijdag was de Brandmauer rondom de AfD weer terug– zij het nét aan. Deze keer behandelde de Bondsdag een wetsvoorstel van Merz om de toestroom van asielzoekers naar Duitsland te verminderen, onder meer door gezinshereniging te bemoeilijken. Omdat het hier ging om een wet – en niet om een motie, zoals woensdag – was het feit dat de CDU-leider de steun van de AfD wilde accepteren nog meer omstreden. Kennelijk ook bij een aantal leden van zijn eigen fractie en van de FDP-fractie, want zij stemden tegen of onthielden zich van stemming. Daardoor behaalde het wetsvoorstel op het nippertje geen meerderheid.

De aanleiding voor deze debatten was grimmig. Duitsland is het afgelopen jaar getroffen door een reeks schokkende moordaanslagen waarbij asielzoekers betrokken waren. Bij de meest recente, eind vorige maand, stak een afgewezen Afghaanse asielzoeker in Aschaffenburg twee mensen dood.

Eén van de slachtoffers was een tweejarig jongetje dat in het park aan het spelen was. Voor zover het debat over asiel en migratie in Duitsland nog niet overkookte, was hierna het hek van de dam. Dit is, zo blijkt uit enquêtes, voor kiezers het belangrijkste thema bij de verkiezingen van 23 februari. Driekwart van de Duitsers wil een inperking van het aantal migranten. De tijd van Wir schaffen das lijkt voorbij. Duitsland heeft sinds die zomer van 2015 van alle Europese landen verreweg de meeste asielzoekers opgenomen, maar die ruimhartige politiek lijkt de samenleving nu tot barstens toe te testen.

Merz voelde uit welke hoek de wind waaide, en nam een groot politiek risico. In plaats van zijn plan inzet te maken van de verkiezingen, besloot hij het direct voor te leggen aan het parlement. Zo maakte hij zich afhankelijk van de steun van de AfD – een partij waarvan Merz nota bene tijdens het debat zei dat ze erop uit is de CDU te vernietigen.

Kennelijk vond hij het nodig de AfD daarbij een handje te helpen. Merz heeft met zijn optreden van vorige week zijn gezag binnen de CDU ondergraven, de verhoudingen met de SPD compleet verziekt en de AfD de kans gegeven om te zeggen: zie je wel, de kiezer die een écht strenge migratiepolitiek wil, moet bij ons zijn. Daarmee heeft hij Duitsland in gevaarlijk vaarwater gebracht.