Wat vindt NRC | Amerika en de wereld zijn erbij gebaat als Joe Biden zich terugtrekt als presidentskandidaat

Er is geen ontkomen aan: Joe Biden is ongeschikt als Democratische presidentskandidaat. Het is in het belang van hemzelf, de Democratische Partij, de Verenigde Staten en de wereld als ook hij tot dat inzicht komt.

Het probleem dat zijn kandidatuur al lange tijd plaagt, gaat niet weg, maar zal alleen maar erger worden. Joe Biden is te oud. En het probleem van ouderdom zal zichzelf niet oplossen, zo is het leven nu eenmaal. Als hij zijn herverkiezing in november veiligstelt en president van de Verenigde Staten blijft, is hij 86 jaar bij zijn aftreden in 2029. De leeftijd zelf is niet het probleem. Het gaat om de verstandelijke vermogens die het vak van president van het meest invloedrijke land ter wereld vereisen. Toen daar de laatste jaren vraagtekens bij geplaatst werden, was het antwoord van de Democratische Partij altijd: wacht maar tot Joe Biden zich in de openbaarheid laat zien. Dat is nu gebeurd. Na een lange periode van onzichtbaarheid ging Biden vorige week in debat met zijn Republikeinse uitdager Donald Trump. Biden zelf wilde dit tv-debat zelf, waarschijnlijk om twijfels bij kiezers weg te nemen. De ramp, voor Biden, was niet te overzien. Biden had moeite antwoord te geven op basale vragen, haalde begrippen door elkaar, liet lange stiltes vallen en maakte een afwezige indruk. Hij had geen antwoord op de vele onwaarheden die Trump verspreidde. Nooit kwam er een visie of een coherent antwoord. Uiteindelijk was alleen Trump, met 78 jaar ook niet meer de jongste, hiermee geholpen.

Een slecht debat kan iedereen overkomen. Maar bij Biden gaat het om meer. Biden blijft grotendeels buiten beeld, staat nauwelijks interviews of persconferenties toe, en zijn lage populariteit (38 procent) blijft laag. Biden wekt al lange tijd de indruk bewust onzichtbaar te blijven. Kiezers hebben al lange tijd twijfels bij zijn verstandelijke en fysieke vermogens. Puur op basis van wat Biden zelf laat zien, is die twijfel begrijpelijk. Bidens presidentschap is een succes geworden: zijn regering bracht relatieve rust in Washington, wist de inflatie te temmen, de infrastructuur aan te pakken, samen te werken met Republikeinen en een zichtbare rol in de wereld te spelen. Maar een president moet ook een idee, een visie kunnen verwoorden. Daartoe is hij niet in staat.

Alles wat er de afgelopen jaren is bereikt, staat op het spel bij de verkiezingen van dit jaar. De Republikeinen liggen op koers om de Senaat te veroveren en hun meerderheid in het Huis van Afgevaardigden te versterken. Trump ligt voor op Biden. En er gebeurt niets om dit scenario af te wenden. Biden zal niet jonger of fitter worden, integendeel. Er is geen argument te verzinnen tussen nu en november waarom kiezers die zich zorgen maken ongelijk hebben. De Democraten leveren hun lot uit aan Trump.

Het belang van de verkiezingen van november is alleen maar groter geworden door een uitspraak van het Hooggerechtshof, met mogelijk grote gevolgen. Het Hof, gedomineerd door conservatieve rechters, oordeelde, kort gezegd, dat ex-presidenten in sommige gevallen immuniteit tegen strafvervolging kunnen bedingen. Dat betekent dat een veroordeling van Trump voor betrokkenheid in de Capitool-bestorming van 6 januari 2021 onwaarschijnlijk is. Terecht wijzen de drie protesterende rechters erop dat dit Trump immuniteit kan opleveren voor wat hij ook nog maar van plan is. Ook hierom is het van het grootste belang dat de Democraten Joe Biden ertoe weten te bewegen plaats te maken voor een Democraat die wel tegen Trump opgewassen is.