De belangrijkste datum op de internationale agenda van 2025 is 20 januari, de dag van de inauguratie van de president van de Verenigde Staten. Met de comeback van Donald Trump wordt nog meer onzekerheid en frictie toegevoegd aan een toch al chaotische wereld. Met Trump krijgen de VS een president die het niet zo nauw neemt met de democratie, die zich omringt met ambitieuze techmiljardairs en graag kijkt naar rechtspopulistische talkshows. Voeg daarbij Trumps ambitie de Amerikaanse overheid te kortwieken en de verbeten manier waarop hij tegenstanders aanpakt en je weet dat de VS een politiek tumultueuze periode tegemoetgaan.
Ook de rest van de wereld zal weten dat de VS een nieuwe leider krijgen. Bij wijze van voorproefje kondigde Trump alvast aan dat eigendom van Groenland voor de VS onontbeerlijk is, ook al is Groenland niet te koop. Ook moet de wereld weer wennen aan halve waarheden. Zo haalde Trump uit naar Chinezen die het Panamakanaal onder controle zouden hebben. Het kanaal wordt geëxploiteerd door Panama; wel worden havens in de buurt gerund door een bedrijf uit Hongkong.
De ontregelende president wordt een nieuwe en moeilijk in te schatten variabele in een wereld die al behoorlijk ontregeld is. Trump ziet de VS niet als mondiale politie-agent, maar hij kan en wil zich niet aan die wereld onttrekken.
De Israëlische premier Netanyahu trok zich afgelopen jaar niet veel aan van de vermaningen van de VS om in de jacht op Hamas burgers te ontzien. Van Trump heeft Netanyahu nog minder te duchten. De vraag wordt welke rol de VS kunnen spelen na een eventueel staakt-het-vuren. Kunnen de VS toenadering tussen Israël en Saoedi-Arabië weer vlot trekken?
Het debat over Oekraïne is met Trumps verkiezing al gewijzigd. Trump wil af van de kostbare steun voor Kyiv en koerst op onderhandelingen. Eén scenario voorziet in een staakt-het-vuren langs de huidige frontlijn. Maar de vraag is of Trump Poetin aan de onderhandelingstafel kan krijgen en of een deal überhaupt haalbaar is. Oekraïne eist vergaande veiligheidsgaranties van zijn bondgenoten, Rusland ziet niets in een zwaar bewapend Oekraïne.
In Europa is inmiddels doorgedrongen dat er veel meer gedaan moet worden aan defensie. Om Oekraïne te steunen en om de eigen verdediging op peil te brengen. Met Trump is het niet langer de vraag óf de VS lasten voor verdediging op Europa zullen afschuiven, de vraag is hoe snel dat zal gaan.
Internationale politiek is niet los te zien van de wereldeconomie. En ook in dit opzicht belooft Trump flinke schokken. Hij heeft al aangekondigd de Amerikaanse invoertarieven voor Chinese producten flink te verhogen, tot uiterlijk 50 procent. Ook bondgenoten, zoals de EU, kunnen mogelijk tarieven tot 10 procent (nu gemiddeld een procent of 4) tegemoetzien, of zelfs 20 procent.
Met name de maatregelen tegen China passen in het kennelijke Amerikaanse streven de VS minder afhankelijk te maken, door buitenlandse bedrijven te overreden hun fabrieken naar binnen de Amerikaanse grenzen te verhuizen, of eigen Amerikaanse productie een concurrentievoordeel ten opzichte van het buitenland te geven.
Dat dit in tegenspraak is met de mondiale tariefsverlagingen die juist na de Tweede Wereldoorlog onder Amerikaanse druk werden doorgevoerd, tekent de ommezwaai die in Washington wordt gemaakt. Er wordt minder belang gehecht aan een open wereldeconomie nu de VS daar zich daar niet langer de leider van voelen.
Amerika’s bondgenoten in Europa bezinnen zich al op een antwoord. Maar wat in de rest van de wereld gebeurt is misschien nog wel belangrijker. In oktober stelden de zogenoemde Brics-landen, een groeiende groep onder leiding van China, India en Rusland, zich ten doel te streven naar een multipolaire wereldeconomie en beëindiging van de dominantie van de Amerikaanse dollar. NAVO-lidstaat Turkije meldde zich bij de groep aan.
De VS zijn allang niet meer de hypermacht die de wereld naar hun hand zetten, getuige ook de onrust die op zoveel plekken tegelijk heerst. De VS zijn nog steeds een supermacht en de enige supermacht met een democratisch bestel, maar hun macht wordt betwist en voortdurend uitgedaagd. Met Trump krijgen de VS een president die in die arena als een straatvechter voor het eigen belang zal opkomen. Het ideaal van een wereld waarin staten op basis van regels met elkaar omgaan en handel vrij baan heeft, dreigt met Trump weer verder uit zicht te raken.