Wat te doen als je vastloopt op je werk?

Een student die niet verder komt met zijn scriptie. Een ingenieur die maar geen oplossing vindt voor haar technische probleem. Een zelfstandige die zich afvraagt of de zaak nog wel toekomst heeft. Hoe kom je uit zo’n impasse?

Volgens Adam Alter, psycholoog en schrijver van het boek Anatomy of a Breakthrough, hebben bijna alle mensen in hun werk wel eens te maken met een kleine of grote impasse. Alter reikt talloze suggesties aan die kunnen helpen om ze te doorbreken. Dit zijn drie van mijn favoriete.

1. Neem een pauze

Wanneer je vastloopt bij het uitvoeren van een taak of het oplossen van een probleem, kan dit leiden tot een gevoel van paniek. We voelen de druk oplopen, bijvoorbeeld omdat er een deadline gehaald moet worden. En die stress ondermijnt ons functioneren.

Het voelt tegennatuurlijk, maar als je merkt dat je niet verder komt, neem dan een pauze, adviseert Alter.

Stel je voor dat je een lastig mailtje moet schrijven. In plaats van telkens opnieuw te beginnen aan die ene zin, kun je beter opstaan van je bureau en een rondje lopen. Zo werkt het ook bij grotere impasses. Verschuif je deadline, zeg afspraken af, neem een uur, een dag, een week of een maand vrij en kijk wat er gebeurt. De kans op goede ideeën wordt groter als de rust weerkeert.

2. Wissel af tussen ‘exploratie’ en ‘exploitatie’

Er zijn periodes in je loopbaan waarin je veel nieuwe dingen leert en ontdekt. En er zijn periodes waarin je vooral toepast wat je weet. Volgens Alter is het essentieel om dit exploreren en exploiteren te blijven afwisselen.

Managers zouden medewerkers moeten helpen, zegt hij, om een gezond evenwicht in hun agenda te bereiken tussen ontdekken en toepassen. Wie te lang in een van beide fases blijft hangen, heeft een grotere kans om vast te lopen.

Ook interessant: als je in een impasse zit, heb je de neiging om vooral te praten met collega’s en vrienden die op je lijken, zegt Alter. Maar juist het optrekken met mensen met een andere achtergrond en een ander wereldbeeld, is een mooie manier om nieuwe inzichten op te doen en weer in beweging te komen.

3. Doe ‘iets’

Sommige schrijvers die vastlopen bij het werken aan een goed stuk, gaan opzettelijk werken aan een slecht stuk. Ze gaan er eens lekker voor zitten en schrijven expres saaie, gemakzuchtige zinnen die het eindproduct nooit zullen halen.

Volgens Alter heeft het twee belangrijke effecten als je gewoon maar iets doet. Allereerst ontdek je dat je nog ‘iets’ kunt, dat je wellicht niet helemaal bent vastgelopen. En de kans bestaat dat je per ongeluk iets goeds doet. Dat je als schrijver onbedoeld toch een paar mooie woorden of zinnen produceert, waardoor je weer op gang komt.

Ik hou van dit soort praktische adviezen. Snappen hoe je denken en je creativiteit functioneren en daar goed gebruik van maken, zijn steeds belangrijker vaardigheden in de werkomgeving. Of je nu wekelijks een stukje moet schrijven voor de krant of werkt aan het oplossen van wereldproblemen.

Ben Tiggelaar