Wat kunnen de VN nog doen in het Midden-Oosten behalve blijven oproepen tot deëscalatie?

VN-baas António Guterres was meteen op zijn hoede. Daags na de opzienbarende aanval-per-afstandsbediening op Hezbollah, waarbij duizenden gewonden en 37 doden vielen, zei Guterres wat velen vreesden. Samengevat: dit kan zomaar de opmaat tot escalatie in het Midden-Oosten zijn. Weer eens.

„[…] De logica om al deze apparaten te laten exploderen is natuurlijk, dit een opmaat te laten zijn, een preventieve aanval voorafgaand aan een grote militaire operatie”, zei Guterres woensdag op zijn jaarlijkse persconferentie aan de vooravond van de opening van een nieuw politiek seizoen in de VN. „Deze gebeurtenis bevestigt dat er een groot risico is van een dramatische escalatie in Libanon en dat alles gedaan moet worden om escalatie te voorkomen.”

Guterres maakte zijn opmerkingen niet zomaar. Vlak voordat de piepers dinsdag tot ontploffing gebracht werden, hoogstwaarschijnlijk door de Israëlische geheime dienst Mossad, had premier Netanyahu immers verklaard dat de Israëliërs die aan de grens met Libanon wonen en uit voorzorg zijn geëvacueerd, weer naar huis moeten kunnen. Maar daartoe moet dan wel de veiligheidssituatie ingrijpend verbeteren. Hezbollah bestookt Israël al maanden vanuit Zuid-Libanon als steun voor Hamas in Gaza.

Hezbollah-leider Hassan Nasrallah noemde de aanval donderdag een oorlogsverklaring. Tijdens zijn toespraak vloog Israël met gevechtsvliegtuigen laag over Beiroet en voerde vervolgens tientallen aanvallen uit op Hezbollah-stellingen in het zuiden van Libanon. Vrijdag in de late middag voerde het ook nog een luchtaanval uit op het zuiden van Beiroet.

Binnen 48 uur leek Guterres’ vrees al werkelijkheid te worden. Sinds donderdag vecht Israël op drie fronten: Gaza, de Westelijke Jordaanoever en zuid-Libanon. Vrijdag zou de VN-Veiligheidsraad bijeenkomen om de escalatie te bespreken. Libanon wil dat de raad de „technologische oorlog” van Israël veroordeelt.

Organisatie zwaar getekend

Vanaf dit weekend vliegen 130 staats- en regeringsleiders, vergezeld van honderden ministers naar New York voor de opening van een nieuwe sessie van de Algemene Vergadering van de VN. Ze treffen aan de East River een organisatie en een gastheer aan die zwaar getekend zijn door de Gaza-oorlog. Het conflict heeft de VN, waar het toch al niet zo goed mee gaat, verder onder druk gezet. Guterres zelf kreeg het zwaar nadat hij felle kritiek op Israël had geuit.

Het is een goede gewoonte dat regeringsleiders ook een kort bezoek brengen aan Guterres als ze bij de VN zijn. Op de vraag of hij komende week een gesprek zal hebben met Netanyahu, zei Guterres dat hij bereid is om met iedereen die dat wil in gesprek te gaan. Aan zijn gezicht kon je aflezen dat hij het nog niet meteen zag gebeuren. Israël heeft het afgelopen jaar herhaaldelijk het ontslag van de secretaris-generaal geëist.

Een frontale confrontatie tussen Israël en Hezbollah zou niet alleen leiden tot bloedvergieten en de zoveelste ramp betekenen voor het toch al ontwrichte Libanon, maar zou ook weer de kans op een groter regionaal conflict vergroten. Net als Hamas is Hezbollah immers bondgenoot van Iran. Experts wezen er op dat Israël economisch grote schade zou lijden bij een grondoorlog en gaan ervan uit dat Iran uiteindelijk niet gebaat is bij een groter conflict in het Midden-Oosten. Maar toch.

In New York zal de komende week vóór, maar vooral achter de schermen, weer van alles geprobeerd worden om die nóg grotere ramp te voorkomen. De Franse president Emmanuel Macron belde met Nasrallah en Netanyahu om ze tot kalmte te manen. „Alle partijen moeten oorlog voorkomen”, aldus een Franse verklaring. Het VK riep op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren en het Witte Huis zei dat een diplomatieke oplossing haalbaar is.

Zal het overleg iets bewerkstelligen? De VN hebben op dit punt niet bepaald een goede reputatie.

Vorig jaar belegden Europese en Arabische landen in New York nog een speciale vergadering over de tweestaten-oplossing. Twee weken later viel Hamas Israël binnen, nam honderden gijzelaars en zaaide dood en verderf. Nu, na bijna een jaar oorlog, is een tweestatenoplossing verder weg dan ooit. De bijeenkomst van vorig jaar is in het licht van één jaar oorlog een pijnlijke herinnering aan een naïef tijdperk.

De Gaza-oorlog bewijst de noodzaak van een organisatie als de VN, een club die gespecialiseerd is in humanitaire hulp en in bemiddeling bij conflicten. Maar die oorlog toont tegelijk de machteloosheid van diezelfde VN. De oorlog, schrijft de toonaangevende denktank International Crisis Group, heeft de diplomatie in de Veiligheidsraad het afgelopen jaar ingrijpend gewijzigd en de secretaris-generaal onder grote druk gezet.

Gaza is voor de VN zo mogelijk een nog emotioneler onderwerp dan Oekraïne

Nadat de VS Rusland in de Veiligheidsraad maanden hadden aangevallen op de invasie in Oekraïne, was Moskou er vorig najaar snel bij om de VS hypocrisie te verwijten voor zijn steun aan Israël. Washington blokkeerde VN-resoluties en maakte snel duidelijk dat het voor de VN geen rol zag in dit conflict. Rond de jaarwisseling hadden de VS zich in de raad volledig geïsoleerd – alleen Londen steunde de koers van Biden, en dat ook nog niet altijd.

Gaza is voor de VN zo mogelijk een nog emotioneler onderwerp dan Oekraïne. Het Palestijnse vraagstuk is net zo oud als de VN zelf, er zijn weinig kwesties waar de afgelopen decennia zo vaak over gesproken is. De Palestijnse kwestie is net iets belangrijker dan Haïti of Myanmar. In de weken na 7 oktober heerste in New York grote verslagenheid.

Mildere opstelling

In de eerste helft van dit jaar stelden de VS zich iets soepeler op, onder andere door zich te onthouden van stemming bij een resolutie die opriep tot een staakt-het-vuren. Ondanks die mildere opstelling „is de reputatieschade” die de VS in de rest van de wereld hebben opgelopen „blijvend”, constateert de denktank.

Tegenstanders van Israël verplaatsten het debat over Gaza naar de Algemene Vergadering, waar elke land een stem heeft, en naar het Internationaal Gerechtshof, waar Zuid-Afrika Israël aanklaagde. Dat was creatief, maar dat kan de aftakeling van de Veiligheidsraad niet verhullen. Voor Guterres is Gaza een professionele en persoonlijke beproeving. Hij riep Israël al snel op de weg vrij te maken voor een wapenstilstand en was kritisch toen het dodental opliep en Israël de VN-organisaties ter plekke dwarsboomde en zelfs probeerde te ontmantelen. In de oorlog kwamen al ruim 200 VN-medewerkers om het leven.

In december maakte Guterres gebruik van zijn voorrecht om een onderwerp voor de Veiligheidsraad te brengen en zo aandacht te vragen voor het conflict – een uitzonderlijke stap. „Het feit dat de secretaris-generaal in een groot conflict slechts een marginale rol speelt, is wederom een teken dat de organisatie aan statuur verliest”, aldus de Crisis Group.

Het lukt de VN niet een politieke oplossing voor het complexe conflict tussen Israël en de Palestijnen dichterbij te brengen. En het lukt de VN ook nog steeds niet om voldoende hulpgoederen Gaza binnen te brengen, zoals VN-gezant Sigrid Kaag maandag nog eens aan de Veiligheidsraad duidelijk maakte.

De High Level Week biedt regeringsleiders wel de gelegenheid elkaar te ontmoeten en, achter gesloten deuren, de nieuwste wending in de crisis te bespreken. Op de gastenlijst staat ook de Iraanse president. Daarnaast mag elke regeringsleider de Algemene Vergadering toespreken. Netanyahu en de Palestijnse president Abbas zijn donderdag aan de beurt. Maar of een herhaling van gestaalde opvattingen en nieuwe machteloze oproepen tot deëscalatie de zaak goed zullen doen is nog maar de vraag.