Wat kun je doen als je server wordt platgelegd? Drie vragen over DDoS-aanvallen

De website van NRC werd woensdag getroffen door een DDoS-aanval. Een enorme hoeveelheid kunstmatig dataverkeer zorgde voor overbelaste servers, waardoor de website en app slecht bereikbaar waren. Het was voor de redactie ook niet mogelijk om nieuwsbrieven te versturen. Aan het eind van de middag was de site weer beter bereikbaar.

Wie verantwoordelijk is voor de aanval en waarom juist NRC doelwit was, is niet bekend. Het uitvoeren van een DDoS-aanval is strafbaar, maar het achterhalen van de identiteit van de aanvaller is notoir complex.

DDoS-aanvallen komen vaker voor. Eerder deze week legde de pro-Russische hackersgroep NoName05716 met een grote DDoS-aanval de websites van meer dan twintig verschillende gemeentes en provincies plat. Aanleiding was de Nederlandse militaire steun voor Oekraïne. In januari werden de websites van verschillende hogeronderwijsinstellingen in Brabant en Limburg platgelegd door een DDoS-aanval.

Volgens de Nationale beheersorganisatie internetproviders (NBIP) was het aantal DDoS-aanvallen in Nederland de afgelopen periode stabiel. In het eerste kwartaal van 2025 wendde de zogeheten Nationale Wasstraat van het NBIP 249 aanvallen af, iets minder dan de 270 in het laatste kwartaal van vorig jaar. De ‘NaWas’ is een internetdienst die dataverkeer pas doorstuurt naar de aangevallen website als het ‘schoon’ is, dus van echte gebruikers afkomstig is.

Op internationaal niveau is er sprake van een toename van het aantal DDoS-aanvallen, concludeerde Cloudflare, een groot netwerkbedrijf dat door zo’n een op de vijf bedrijven ter wereld wordt gebruikt voor cyberbeveiliging. Het bedrijf meldde zondag dat het in het eerste kwartaal van dit jaar 20,5 miljoen DDoS-aanvallen heeft afgewend. Dat is een toename van 358 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder en bijna evenveel als in heel 2024.

1
Hoe verloopt een DDoS-aanval?

DDoS-aanvallen zijn op het internet aan de orde van de dag: van kinderen die andermans Minecraft-server (een server waarop een privé-Minecraftwereld gerund wordt) offline proberen te halen, tot ‘hacktivisten’ – al dan niet gerelateerd aan natiestaten – die websites van politieke tegenstanders ontoegankelijk maken.

Tijdens een DDoS-aanval (distributed denial of service) wordt kunstmatig internetverkeer naar websites gestuurd. Als dat op grote schaal en in korte tijd gebeurt, kunnen internetsites offline gaan of slechter bereikbaar worden voor echt verkeer. In 2024 handelde de Nederlandse NaWas er gemiddeld meer dan vijf per dag af, blijkt uit het jaarverslag.

Voor DDoS-aanvallen worden vaak botnets gebruikt. Dat zijn netwerken van geïnfecteerde systemen die op afstand bestuurd kunnen worden door hackers. De geïnfecteerde computers zijn vaak van particulieren en zijn verspreid over de hele wereld, wat bestrijding lastig maakt. DDoS-aanvallen kunnen ook tegen betaling uitgevoerd worden door andere, al dan niet criminele, partijen.

2
Wie zijn de DDoS-aanvallers?

Waarom een bedrijf of overheid wordt aangevallen, en door wie, is lang niet altijd duidelijk. Volgens het onderzoek van Cloudflare slaagt de meerderheid van hun getroffen klanten er niet in om te achterhalen wie de aanval heeft uitgevoerd.

Bij klanten die wel weten wie verantwoordelijk is voor de aanval, gaat het in 39 procent van de gevallen om een concurrent (vooral in de game- en gokindustrie). In 17 procent van de gevallen is een staat, of een statelijke actor– een hackersgroep in dienst van of gelieerd aan overheden – verantwoordelijk voor de aanval. In nog eens 17 procent van de gevallen gaat het om een ontevreden gebruiker of klant.

Om de aanvallen door statelijke actoren maken inlichtingendiensten zich al langer zorgen. De Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) concludeerde eerder deze maand nog in het jaarverslag dat Rusland zijn hybride oorlogsvoering in Europa heeft opgevoerd.

DDoS-aanvallen zijn onderdeel van die nieuwe manier van oorlogsvoering. De MIVD zag bijvoorbeeld rond de Europese verkiezingen pogingen van Russische hackers om websites van Nederlandse politieke partijen en ov-bedrijven plat te leggen via DDoS-aanvallen. Nederland wist deze aanvallen af te wenden, maar in andere Europese landen werden websites wel met succes platgelegd.

3
Wat kun je ertegen doen?

Een DDoS-aanval kun je niet voorkomen, maar netbeheerders kunnen wel maatregelen nemen om de gevolgen te bestrijden. Zo kan verkeer vanuit bepaalde landen of locaties geblokkeerd worden. Dat is echter niet zonder gevolgen voor legitieme bezoekers uit die landen. Ook kunnen de webpagina’s aangepast worden, zodat het laden daarvan minder belastend is.

In Nederland is er dus de Nationale Wasstraat, de NaWas, die probeert het goede van het slechte verkeer te scheiden. Ook kan een website klant worden van zogenaamde content delivery networks. Dat zijn grote netwerken, zoals die van Cloudflare, die veel internetverkeer kunnen afhandelen en zo bestand zijn tegen grotere aanvallen. DDoS-wasstraten zijn daar vaak ingebouwd.

DDoS-aanvallen worden groter en complexer, signaleerde het NBIP woensdag. Maar liefst een kwart van de aanvallen in het eerste kwartaal van dit jaar had een grootte van 50 Gigabit per seconde of meer, dat is vergelijkbaar met drie speelfilms per seconde. Aanvallers maakten gebruik van meerdere manieren om websites te overbelasten en richtten zich steeds vaker op achterliggende netwerkinfrastructuur in plaats van op de websites zelf. Vaak passen ze tijdens de aanval hun methodes aan om nieuw opgeworpen verdedigingen te omzeilen.